LIHKG機械鍵盤集中討論區(22) 新手睇頭post - 新增DIY鍵盤全攻略~

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
建議加返兩層隔音綿入去個case入面會好D
試試先 粉紅色好好J
建議上埋油
享受夢幻手感
手上得205G0 好似唔啱用
係 效果又唔錯
又真,不過換spring同unlube(如果係md)最緊要
stock spring勁廢,超大聲個ping,同埋質素麻麻
md hp有廠lube,非常唔consistent,好影響手感
所以如果係md hp,要做多個步驟就係unlube
原來就算用雙模keycap都會透得咁誇張
G.Skill KM570 青軸
早年買落 但一直少用 因為唔鐘意青軸
有冇人有興趣?
同我換個淘寶既cheap雞熱插拔104我都冇所謂
係 就係md hp 每粒d lube都有多有少 抹左勁耐
唔知塊plate 關唔關事 我用brass plate
等陣影相放上黎
唔想換想買都得 自己出個合理價
gateron 淘寶店有pcb衛星軸成兩舊水 係咪同zeal衛星軸差唔多咁好?有冇人用過?
未用過,等你報告
好 咁我去俾錢先
lm
相知係咪任何PCB都用得
個G610 keyboard神神地想換個細D既KB
淘寶見到GK64好似幾好J,想問下好唔好
好耐之前追過post買咗隻tada68 cherry銀軸
開始嫌個keyboard啲聲好虛唔好聽
係咪要準備跌入深坑了
係一樣,條綱線一樣咁易甩出嚟
Klippe case掂唔掂?想入坑
未嘅就跌姐

拆開你個tada68,去日本城/ikea之類嘅地方買d呢類櫃桶墊,剪啱size鋪一至兩層喺pcb下面
睇下掂唔掂仲係唔掂就可以開始自組了
考慮下polaris啦個groupbuy就開架啦
G.Skill KM570 青軸
早年買落 但一直少用 因為唔鐘意青軸
有冇人有興趣?
同我換個淘寶既cheap雞熱插拔104我都冇所謂
想買自己開個價

有幾張相比大家睇下
右面有花痕 右面kb原裝keycap未必搵到... 紅白係太豪PTB黎
LED冇問題 軸冇問題

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞