【眾籌】日文版文宣唔好登住!要大執!

903 回覆
2268 Like 13 Dislike
推!!
周庭睇過咪得囉。佢揸旗嘛。
一陣又彈出彈入架啦。
推。
勁呀, 日本仔出名好多原則, 今次肯破例, 難過林鄭露乳媾道歉
叫緊日本朋友幫手睇!
推!
呢個真 似中學生作文
日本報章係用另一個tone 既日文寫
有無識人係日本報章做可以執下0的字句?
日本人好注重呢樣 一比佢見到用既tone 唔岩
佢就唔會認真對待呢件事
會開始用可憐你既態度(亦係睇唔起你既意思)
話晒登大報 一柒就無架啦

但時間唔夠就算啦 都明係好急既
No 公開信只係for喺社交媒體散佈,所以係未有deadline (當然要G20前)

我扔咗呢篇文上去俾大家睇睇先 唔該哂
推 唔識日文
其實主要唔係文法問題 而係內容解釋上唔夠清晰 同 文字唔似平日公開信同新聞用字
不過都無得要求咁多 佢地盡左力就算啦 時間都唔夠
廣告截咗喎
信係未截,但係樓主話眾籌嗰份,應該係指廣告
盡力??
文宣gp入面有人提過有問題,
不過周庭係到,冇人聽佢講。
push
救命,個日本人話好核突 今次真係柒出國際
求日文tg gp admin or 負責人聯絡我!

我朋友係日資公司工作,佢比過篇野日籍同事睇,佢話好大問題:

1. 似中學生作文
2. 唔夠formal, 冇報紙feel

求幫我推到有人聯絡我!可以搵熟練香港政治日文人幫手改!

push
教日文同埋寫一啲喺職場/報紙上用嘅日文又係另一回事
篇文文法上其實冇咩問題
係個writing style比較上少啲喺公文/新聞上用到
日文嘅writing style太多唔同變化,需要長時間喺職場或者嗰個行業入面浸先掌握到100%準確
啲手足喺咁短時間入面可以寫到咁,仲要同規矩多多嘅日本公司周旋到己經好勁
講返聲多謝先,辛苦晒

利申
唔喺tg grp入面 以前喺日本政府做過嘢對日文公文有少少經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞