【眾籌】日文版文宣唔好登住!要大執!

903 回覆
2268 Like 13 Dislike
封信即係google docs嗰段?

老實講,覺得用字唔夠重

警察はデモの参加者に対し過剰な武力(催涙ガスやゴム弾を導入)を行使し強制撤去を行いました

點止過剩?直頭亂用,直接用不正当好過,同講下究竟點過份
人混みの真ん中へ催涙ガス弾を発射する
ゴム弾を使で、無抵抗の市民の頭を狙い撃つ

利申:乜都唔係,純粹自學,但起碼睇得明日文小說,唔好太大期望
N1都冇嘅垃圾唯有幫推
1. 設計方面,係黑白冇得彩色,彩色就會好貴
2. 封信同廣告係兩回事
3. 廣告已經交咗,冇咩改進餘地
4. 廣告係日本人寫+而家個post張圖都唔係final version
你知香港幾多日文達人架啦
一人一句都好難搞

好多人以為考咗個高分嘅N1就係達人,又有好多人以為講得流利=寫文好
封信漏左個前因,因咩事政府要立呢條例,點解我地要反對
N1考果時一個字都唔洗寫㗎,N1係可以溝通嘅level咋
既然俾得錢落廣告, 點解唔揾 professional translator 幫手改?
而家呢到係揾到啲揸筆揾食嘅日本人出嚟望

寫作嚟講 有簡單嗰句就寫簡單嗰句 放諸四海皆準嘅基本法則嚟
句句寫到咁累贅一睇就知素人 揸開筆睇開書嗰啲都唔會咁寫嘢
你寫完又俾番另一班素人望 人地望完發覺都明嘅 緊係唔鬼再理你啦 因為佢自己都唔識寫嘢 然後咪冇人覺得有問題囉
推,百屌成材。
講多一次,嗰篇文唔會落廣告
至於廣告因為要趕住deadline
所以出得好急
唔好意思各位巴打

至於點解會眾志名
係因為日本嗰邊要賣廣告要用組織或者公司身份
一時三急趕住出所以用咗佢哋組織牌頭
但係都盡量縮細咗
希望大家可以體諒下
其實早幾個鐘 已經有幾個post屌D日文
不過全部兩頁唔夠沉曬底
Push
N1個堆字
可以用日文寫到可以俾人睇嘅文嘅人唔多。
寫中文都好多人寫下一pet屎咁。
明白時間趕,辛苦哂咁多位
Push
上面識日文既巴絲,不如幫手改唔好得個笑字,deadline咁急,文宣組都想做好d
交咗就無計了
如果果班巴打當初有入組咪好羅

識native果d又無意欲入文宣組
我覺得佢地係有限時間內做到咁已經ok
要怪就怪大家唔主動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞