【眾籌】日文版文宣唔好登住!要大執!

903 回覆
2268 Like 13 Dislike
推 我諗佢一定肯幫
我接觸到既大部分只知道香港係中國既一個普通城市,仲要成日問錯我幾時返上海
puch
文章開頭可以用啲catchphrase吸引下人
一開淨係見到一大篇文,未必個個有興趣睇落去

例如:

停止 ≠ 廃案

市民 ≠ 暴徒

警察 ≠ 正義
搵人幫譯唔難,問題係係咪已經finalize咗比報紙先

用咁多錢今鋪咁撚勁,最後唔係要柒呀???
Push
文中出左問題
因為篇文只係講 多謝大家留意/支持香港反送中
而做唔到。「希望日本各位都出一分力」依個點
如果係本身文宣目的 ,只係同世界講聲 多謝支持。 咁我仲覺得ok
但如果係帶動佢地 ,希望佢地都可以出一分力嗎? 只會講做唔到
agger
同埋我覺得依家d內容好似日本人睇完都唔會有咩太大感覺
所以應該寫埋會影響到佢地會好d?
搵周庭幫手得唔得
佢唔會幫手出文,同有巴打話佢都係半桶水
同埋冇講G20...
https://docs.google.com/document/d/1hO26covukT2smmdWdbFcce0BbxoQyiIyUBqV7RstxMw
大家以前一齊寫既呢篇其實幾好
放左上twitter好多人都話簡單易明
我覺得可以參考下
略盡綿力推一下
小弟日本社畜,N1,廣告界,有copywriting 同design底,希望大家可以聽我講兩句

1. 大家都想好熱心想幫手,始終件事重要,又用左大家嘅一大舊資源,同埋都唔想做柒野。但做文案出稿,太多人參與只會越黎越亂,有集中一group人改嘅必要。

2. 日本出稿手續極繁瑣,首先你必須係一個企業或註冊團體,登嘅內容要附合你團體本來存在目的(例如我地唔可以叫Toyota幫我地登呢個廣告 even Toyota肯),然後你每改一樣野又要重新審批,唔會有例外。以上過程業界一般用一個星期去做,今次應該搭左好多路先至爭取到趕G20出稿,小弟本人簡直覺得神奇、稀有,希望大家明白登稿前要面對嘅難題。

3. 接2.,講緊由零開始到出到final version能夠work on時間極少,又要協調,明白大家初心都係想執好曬先出,而今次亦盡最大努力去起稿,出design,集合意見,諮詢好幾位native等。小弟以自己profile 專業去睇,其實唔覺柒同埋無大問題嘅,唔需要太擔心,希望大家唔好太恐慌。

4. 廣告同信係分開嘅,同埋信final version 好似唔係link個封。

日本已經四點半,聽日又要爬起身做畜,早抖....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞