【眾籌】日文版文宣唔好登住!要大執!

903 回覆
2268 Like 13 Dislike
下面呢條 LINK 嘅日文文宣,真係睇到心都寒埋。已經有好多個喺日本做嘢、讀書嘅朋友拍晒枱。
大家嘅意見係:
呢段字真係可以出街?????

睇返紐約時報個英文版,真係可以清楚講到件事出嚟,但係日文版係完全做唔到!!!!!你問任何一個人都會話嗰段字1999!連登好多日文勁人,可唔可以執好佢?

https://docs.google.com/spreadsheets/u/1/d/16IXNdIpojVFOttH_Q-4bR9qA31dPUZtNXvhB6HjP6C0/htmlview?sle=true&fbclid=IwAR3PEtRhuS4RfUol8i5pAn8tb0naHb7ZIsYPCqKvMOH1k8HJUTFUU64wyqA

原文如下,大家睇睇:

如果一早有關心「逃亡犯条例改正案」,就唔使睇啦。目標對象係唔太清楚發生咩事嘅日本人,所以點都要交待返事件嘅經緯。已經唔係單純日文嘅問題(當然有砂石),而係內容上嘅問題。

你俾我揀,我寧願唔出日文版,照寫英文算數。有同感嘅、識日文嘅話,幫手推推呢個 post。

感激。

//
https://t.me/seekforg20help
由於聽日步行路線比較複雜,所以我地會用呢個頻道keep住update遊行隊伍去到咩位置,方便想中途加入既人搵到我地。所以希望大家可以幫手share呢條Channel出去,感謝!

(懶既直接係最底copy)

//
幫手推

其實我都有係個谷到提過話啲日文好怪但冇人理我
仲有呢張poster, 啲日文都要大執!
push
Push
唔識日文 但幫推
想知deadline係幾時
啲日文係有啲怪,自己有日本永住但都唔敢講日文好,如果有時間,我搵熟呢單野嘅日本人改
咩廣告唔係落上面張only 而網站放信?
push
pissh
大家留意下
快D搵文宣
識日文個D人就幫手改呀 就快冇時間啦
@周庭
我做返工都有做開日文翻譯(日英中)
好想改下張poster
上面篇野都可以幫手,但有冇人會理我地
個谷啲人都好似finalize左..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞