《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
lm
男主的確係唔知家欣
喺自己生活中應該係咩定位
而男主其實一直對家欣有好感
只係有另一個男仔出現就
更加清楚自己點樣諗
我嘅意思係咁
可能表達得唔清晰
是這樣沒錯,雖然我跟家欣認識了很久,但相比阿峰我不知道自己還有什麼優勢。

說成績我只是平平無奇,比外貌也肯定落後他整條街。

坦白說,要不是突然殺出一個凌凱峰,我也沒想過自己原來會吃醋。

「唔理住喇,兒女私情擺埋一邊先,我有更重要嘅野去做。」

「有咩野咁重要。」她莫名奇妙地看著我。

「我下星期就要比賽喇。」

「足球隊比賽?」

「係呀,第一場學界嘅分組賽,我期待左好耐。」

「咁你應該準備左好耐,不如叫家欣去睇下你啦。」

雖說一直都很想叫家欣看我踢足球,但如果只有她一個女生好像有點尷尬。

有什麼辦法可以讓多點女生來看呢......咦.........叫上鄭君婷陪家欣也好。

是肥熊出場的時候了。

「都好,多謝你聽我講野。」

「洗乜客氣!」

「食飽未?返去囉。」

「嗯!」
幾好睇,Lm
謝謝你
有無甜
CHAPTER「10」

我洗澡後攤在床上思考著究竟家欣是如何看待我這個人的。

是單純的朋友,是不可分離的青梅竹馬,還是始終對我帶有些少好感。

弄不明白。

這麼多年來,如果我們其中一個遇上困難,另一個也會挺身而出。

可能是習慣了她在身邊吧,原來當有另一個男生出現時,我會變得束手無策。

「都係叫左肥熊游說鄭君婷去陪家欣睇我踢波先。」

學校規定中三學生要選修家政課或設計課,對於沒什麼設計頭腦的我當然是選擇家政課。飛機和白頭佬是設計班的,而喜歡吃東西的肥熊則跟我一樣選了家政,今天的家政課要烹調一道中式小菜,蝦仁炒蛋。

「首先將蝦仁同醃料撈埋一齊備用......」老師向學生說明做法。

「好,大家可以開始整喇。」

在料理上我還是有點信心的,因為爸爸長期在外地工作,間中媽媽也會回家鄉探望婆婆,所以自己有時候要負責一日三餐,一般的家常小菜我還是能輕易處理。

「嘩屌...言哥你咁勁嘅,點樣可以整到啲蝦同蛋痴埋一舊?」肥熊看一看自己那碟作品。

「唔可以開咁大火炒,蛋會好易燶,同埋你係咁用隻鑊鏟搞佢梗係散啦。」
「卓樂言,煮得唔錯。」老師看了看我的完作品表示讚揚。

「喂言哥,你同家欣點呀。」

「咪又係咁,可以點。」

「好彩個阿峰揀左設計黎讀,唔係嘅話而加九成九係餵緊家欣食野添呀!」

這個肥熊想像力真是豐富,我偷偷瞄向家欣,她和鄭君婷正在品嘗那道蝦仁炒蛋。

家欣吃了一口之後作勢想吐,看來一向有傭人照顧的她還未習慣自己煮東西。

啊,還是先跟肥熊說說學界的事。

「肥熊,你估你可唔可以叫得郁鄭君婷陪家欣睇我地踢學界?」

「郁左啦!」

「..........即係咩意思?」

「我神早叫左佢啦,佢話會黎喎。」肥熊嘴角微微向上翹起。

這麼厲害?猜不到鄭君婷這個港女竟然願意去室外看我們比賽。

「你用咩方法叫?」

「直接問囉!唔通寄信咩!屌你個奶係咪玩野。」

既然肥熊已經主動出擊,我也要拿出點男子氣槪,一於找她吃個午飯吧。
留意下,或許會有。
小息時,我趁阿峰不在時邀請家欣共進午餐。

「家欣,今日賞面食個飯嗎?」

「可以呀,阿婷呢排好似同熊仔關係幾好,成日都搵佢食唔理我。」

原來家欣會稱呼肥熊作熊仔,還真是可愛。

「咁一陣LUNCH一齊食!」

「好呀!」

自從余文樂轉過來後他便一直找家欣吃午飯,真是看得我火冒三丈。

這次輪到我了吧,阿峰,我是不會輸給你的。

「趁小息未完去痾個尿先。」

到達洗手間門口時,有人剛好走出來。

是凌凱峰。

「啊唔好意思呀同學。」

「哦?原來係你。」他用不屑的眼神瞄了我一眼。

「我要入去。」我用敵視的眼神回敬了他。

「切,你喺下面捐入去黎。」他指著胯下示意我爬進廁所。

「我係唔係讓比你。」

「我都唔會。」

正當我們僵持不下時,有其他想進洗手間,他才離開。

「死矮仔。」他臨走前還不忘嘲諷我一句。
到午飯時間飯堂人山人海,家欣負責尋找座位,我則負責買飯,今天有我最愛的咕嚕肉,酸酸甜甜的菠蘿、炸得剛剛好的梅頭肉,清甜爽口的青椒,用來拌飯實在適合不過。

「野食到!」我像服務生般一手捧著一個盤子。

「嘩,係言仔你鍾意食嘅咕嚕肉!」

「係呀我都好耐冇喺學校食過。」

「咁你要食多啲!」說罷家欣把她的肉分給我。

「我減緊肥你食多兩舊肉!」她掐掐沒什麼肉的肚子。

是時候做正經事。

「呃,係呢家欣你廿五號放學得閒嘛?」

「得閒呀,想約我?」她捂著胸口免得肉汁噴到校裙上。

「可以...咁講,我想你黎睇...我...我地學界。」

糟了,忘記預先想好台詞,會問得奇怪嗎。

她會否答應呢。

要是她拒絕我怎麼辦。

「冇問題呀。」她雙眼瞇成直線地笑。

「咁就咁話架喇!」成功了嗎?

「嗯!我睇下阿婷會唔會陪我先!」

「喺邊到比賽呀?」

「大埔!」

太好了,謝謝你。
我還想她會否因為阿峰的出現而不會去看我踢球,看來是自己想太多了。

記得陳曉兒那天在麥記跟我說。

——————————————————

「既然你想知家欣點睇阿峰。」

「點解你唔直接問下佢。」

——————————————————

但我實在沒有勇氣說出口。

我怕會聽到我不喜歡的答案。

之後,我跟家欣聊起旅行的事。

「後日就秋季旅行!好期待呀!」

「呃...但係去獅子山咋啵。」我無奈地搖搖頭。

「都好呀!可以出去呼吸下新鮮空氣。」

「為夢想而吸嘅係辛酸。」

「為夢想而呼嘅係成就。」

好深奧......

她托住頭看著天上的小鳥。

「你話人可以自由自在咁飛嘅話幾好。」
今晚加更三篇
如果唔偷懶
今天是距離首場學界比賽最後一次練習,史無前例地所有隊員都出席了。

太感動了,大家都為著比賽作最後努力。

石SIR在練習前跟我們訓勉。

「我地分組賽嘅對手係陳百誠、榮光同埋李國輝,三隊之中最強應該係榮光,佢地上年都試過踢到入去八強,而陳百誠同李國輝近幾年都係小組賽出局,我地嘅目標係要首名出線,對陳百誠同李國輝相信你地正常發揮就可以踢嬴佢地,對榮光嗰場之前我會再部署。」

「今日大家輕鬆鬥下波,好好預留體力準備下星期嘅學界,有冇問題?」

「冇!」大家異口同聲地說。

作為右中場的我,多數會跟右閘的飛機伙拍,基本上整條邊路都在我們的控制之中。

而白頭佬則是踢中場中的位置,中場有他坐鎮控球權就不必太擔心,至於肥熊則是守門員。

練習完畢後,郭SIR走過來搭著我。

「今日球感好似唔錯喎。」

「係呀,今日心情幾好所以狀態OK。」

「KEEP住呀,你係我地其中一個大將黎,要帶住班師弟。」

「咦,我地中三唔係應該算係細B GRADE咩?仲有師弟?」

「我同石SIR商量過,黃子康、段亦風、施迪朗、程杜虎佢地幾個喺C GRADE完全超曬班,所以咪升埋佢地上黎幫你地同班中四一齊踢,加強下板凳深度都好。」

「喔......都好。」

「喂,言仔去唔去食野?」飛機他們問。

「我唔食喇,我想早啲返屋企抖下,同埋執下聽日旅行啲野。」

「哦,咁聽日見啦,拜~」
CHAPTER「11」

我洗澡後,攤在床上回想起之前家欣說的話。

「點解家欣會話做一隻雀仔好好......」

「為夢想吸嘅係辛酸、為夢想呼嘅係成就。」究竟她在說什麼。

好玄。

真的好玄。

還是執拾一下明天旅行的所需物品。

我打開背包,正思考著明天應該帶些什麼好。

「呃,好似每個人都要自己準備午餐......咁我整咩去食好?」

這時候,媽媽打開房門進來。

「仔,聽日你去旅行洗唔洗帶野食架。」

媽,你來得真是時候,看來不用為帶什麼去吃懊惱。

「要呀,你係咪整比我?」我雙眼發光地說。

「呵呵唔好意思喇!我今晚約左陳師奶打通宵牌,呢到三百蚊,你想食咩就自己買啦。」

「下......但係而加咁夜仲邊到有野食買呀。」

「聽朝去7-11樣樣買啲啦,再唔係......」

「雪櫃有生菜蕃茄,有舊牛排,仲有啲雞翼,你鍾意嘅自己整都得架。」

「唔講喇我出去喇,自己搞掂!拜!」

「喂!...........」我還未說話她已經出門了。

真是的。
不管了,先執拾明天要帶的東西。

紙巾、電話、蚊怕水.........

好像沒了?其實去學校旅行真的沒什麼可帶,又不是出國。

「咁點算,阿媽唔喺度,我又唔想食七仔啲叮飯......」

「睇黎都係要自己整。」

我打開冰箱拿出一顆蕃茄、半份西生菜、牛排和雞翼。

「好彩阿媽食淨幾片生命麵包,可以比我整三文治。」我看著那紅色包裝的生命麵包。

「嚓!嚓!嚓!」

我把蕃茄洗淨後切開一半再切片,再逐塊生菜剝下來,然後把雞翼同蠔油、糖拌勻醃起來。

「好!聽朝早啲起身再煎埋塊牛排同雞翼就搞掂!」

糟了,這樣弄完又滿頭大汗。

還是去再洗個澡吧,我實在接受不了濕漉漉的身軀與我的床鋪有接觸。

把頭髮弄乾後我又攤了在床上想著,家欣會帶什麼食物呢?

她有傭人的話,應該會幫她準備吧。

「或者有工人都幾好,乜都唔洗做。」

「不過,有時自己親力親為先可以感受最多。」

我還是喜歡靠自己。

能改變自己命運的只有自己。
「呀.........好爽。」現在是早上六時半。

我打開房門發現客廳沒人,媽媽的房間也沒人,果然還未回來。

只要媽媽打麻將就會忘記時間。

「煎埋牛排同雞翼就搞掂!」

嗞嗞嗞嗞嗞。

「好香......」

是胡椒,我加了胡椒。

我安置好所有食物,放進背包然後準備梳洗一下。

今天的天氣可以稱得上萬里無雲、秋高氣爽,似乎上天也不忍讓雨水破壞一年一度的旅行。

「OK!GOGOGO!」雖然我真的不期待去獅子山公園。

但是還是精神一點,否則讓家欣看到我這個頹廢的樣子好像不太好。

臨出前門我還特意帶上雨傘,始終天氣變幻莫測,下起雨來也能遮擋下。

「卓樂言!」

「早晨呀曉兒。」

「咁啱呀,你專登黎捕我返學?」她歡呼雀躍地蹦蹦跳跳,真是個大小孩。

「你想像力未免太豐富。」
「你今日帶左咩去食。」

「哦?想食呀?到時你咪知囉。」

我只是隨口問問......

怎麼這女生的FF功力跟肥熊不相伯仲。

「中三級請到籃球場右邊排隊......」訓導主任拿著擴音器召集學生。

「好熱呀!可唔可以快啲上車呀!」鄭君婷架起一副委屈的樣子。

肥熊則在旁邊為她搧風,真是甜蜜。

「阿婷我幫你降溫!!」肥熊假裝抱著她。

「屌你死開呀死肥仔!唔要你呀走開走開!」

她作勢毆打肥熊,肥熊卻很享受。

宅男通常都是被虐狂吧......

咦,家欣喺邊呢?

....................................................

又是凌凱峰這狗公。
「喂言仔,你見唔見到。」

「見到,梗係見到。」

「你兩個唔好咁啦哈哈。」飛機搭著我和白頭佬。

阿峰正在和家欣聊天,兩人說得津津樂道,好像世界都被他們無視了。

究竟有什麼好聊?

「我忍唔到了。」說罷白頭佬便走向他們。

「喂!」我跟飛機完全阻止不了他,只好跟上去。

「家欣早晨。」

「早晨呀家俊,咦言仔曉男你地有野搵我呀?」

「呃......係......係呀......今日天......天......天...」我吞吞吐吐地說。

「你個插班生憑咩同家欣講咁多野?」白頭佬竟然單刀直入,我和飛機看得目瞪口呆。

「家俊你.......你係咪有咩事呀?」家欣有點不知所措。

「我同家欣講野關係咩事?」阿峰那種傲慢自大完全表露無遺。

「你地唔好咁啦......」飛機在一旁勸說道。

「呀!有...有車喇!我地上車喇!」家欣指著旅遊巴然後看了我們一眼。

「係囉喂......有車喇我......我......地快啲上去。」我和應著說。

然後阿峰和家欣便上車了,家欣還擰頭用擔心的眼神看了我一眼。
我、白頭佬和飛機坐在三連位,阿婷和肥熊坐在一起,而家欣則是和阿峰坐。

開車後白頭佬一直靜靜看著窗外,但是看出他的眼神中帶有一絲絲的怒火。

飛機和我對視了一下,我聳肩攤手表示不知道怎麼辦。

經過四十五分鐘的車程,終於到達獅子山公園。

「爽呀,終於可以出黎抖下。」飛機伸一伸懶腰。

「喂,而加有咩做架。」

「唔知喎,等寧寧講囉。」

「各位同學!而加係十點半,你地有三個鐘自由活動時間,包埋食野架!」

「原來係自由活動,即係訓教啦。」我還打了個呵欠。

以前小學還是有點期待學校旅行,現在已經覺得很無聊,不知道有什麼可以做。

「言,黎旅行梗係藉機識隔離班女仔啦。」

「你知我冇興趣。」

「呃.......都係,喂唔講喇我好似見到TARGET,你自己搞掂啦!」真是的。
條mk好黑人憎識類似嘅人好有代入感
「啲草乾唔乾淨架......我唔坐!」鄭君婷雙手抱胸地說。

「黎黎黎!我幫你掃走啲污糟野!」肥熊用手拍拍地上的葉和樹枝示意她坐下。

就算鄭君婷露出不太願意坐的表情,但還是坐下了。

肥熊在草地上盤腿坐著,開始施展那冷到不行的笑話對鄭君婷展開攻勢。

雖則鄭君婷別過臉閉上眼,但間中也因肥熊的爛GAG而偷笑了。

真是青春。

「家欣呢......」

她正在遠處被阿峰和其他班的幾名男仔圍著。

「算...而加行埋去都冇咩用。」

我還是小睡一會吧。

當我打算閉上眼時,眼角的餘光看到陳曉兒。

原來她也被數名男生包圍,爭先恐後地請曉兒吃他們帶來的食物。

「呢個係我整嘅咖哩魚蛋!」
「食我呢個精心炮製嘅啫喱糖啦!」
「我整左芝士蛋糕!」

媽的,一群狼在包圍一隻綿羊。

而且你們的食物......現在是聖誕聯歡會嗎?

「都係訓教最爽。」
多謝你追故
呢啲男仔周街都係
CHAPTER「12」

正當我剛剛睡著時,又被人弄醒了。

「哎呀......邊個打我個頭......」我半開眼地摸著自己的頭髮。

「HEY BOY!乜你黎旅行都掛住訓教,你啲熱情呢?」她叉著腰說。

「啊嗚啊......禮講嗎野......」似乎睡得有點口齒不清。

「你同我起身呀!」她用渾身的力拉著我。

「呃.......好地地做咩過左黎,班男仔唔係餵緊你食野咩。」

那幾名男生好像有點驚慌,似乎猜不到曉兒會走過來。

也不是沒原因吧,你們那些聖誕聯歡會食物,而且這麼炎熱的天氣還弄什麼啫喱蛋糕。

ARE YOU KIDDING ME???

「車,見你一個人好似好無聊咁咪過黎諗住黎搵你傾下計,點知你訓到成隻豬咁。」

「喂話時話,我今日整左三文治,你食唔食?」我聽到後突然精神起來。

WHAT?平時一副玩物喪志的樣子的女生竟然會下廚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞