《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
輕輕一推
CHAPTER「5」

轉眼間就放學,我收拾好書包準備去找陳曉兒,臨走前偷看了家欣一眼,她也好像沒理我的意思。

當我踏出課室門外,已經看到陳曉兒站在這裡等我。

「又幾準時喎,行得未呀?」

「GOGOGO!」

我們步向雍盛苑的巴士站,準備乘坐273A到上水廣場。

「好彩停左雨,如果唔係又要同你逼埋喺同一把遮。」

「咩意思?家陣我好肥咩?!我咁完美嘅身材不知幾多女仔都羨慕!哼!」

「究竟你點解可以咁有自信。」

「.......................」

嘟,嘟,嘟,嘟。

「坐上層啦!我唔鍾意坐下層,咁多阿伯喺度剪指甲。」

我點點頭。
很久沒有這樣和女生一起坐巴士,感到有點緊張,於是我隨便找了個話題打破尷尬。

「係呢,你話你要買跳舞鞋?」

「冇!錯!本小姐比老師欽點左做跳舞班助教之一!咪換左舊嗰對鞋,等啲新生有個好印象囉!」

「哦.....跳舞班助教...照咁講八月嗰北區中學生舞蹈比賽你都有去架可?」

「係呀,我見到你呀。」

「乜......乜你見到我?」

「而加唔可以見到你架咩,你身有屎呀?」她用手指篤了我大腿一下,說實話是有點痛的。

「咦,咪住,助教之一?咁另一個助教係.........?」我想起本來家欣今天是約我買跳舞班物資的。

「哦?咪你個青梅竹馬。」她說罷把臉別去另一面,好像不太想提去家欣似的。

「家欣?原來你地識?」

這時我才發現她們兩個都是跳舞的,而且一個是冠軍一個是亞軍,應該是惺惺相識的吧。

「嗯。」她依舊看著窗外,仿佛在思考著什麼,我發現她的側臉竟然挺好看。

「呃......我係咪講錯野.......」

「哈,傻仔,冇野呀,諗返起啲野姐。」她嫣然一笑。

最頑強的笑,是苦笑。
很快便到了上水廣場,她拉著我問哪一對鞋比較新潮。

「呢對好唔好睇?」
「呢對好似好怪......」
「我著會唔會太奇特?」
「點揀呀!!!???」

最後,她選了最便宜的那雙鞋。

「嘿嘿,我冇乜錢架,雖然呢對唔係最新款,但都幾合乎我心水。」她伸一伸脷。

「咁我地而加返去?」

「.........」咕嚕咕嚕咕嚕咕嚕。

「你......個肚打鼓?」我指著她奸笑了一下。

她臉上湧上紅暈,滿臉通紅。

「咩喎......人地中午淨係食左個米粉咋......所以先肚餓。」

「嘗唔嘗面等細佬請你食個M記?」

「跳舞要保持好靚嘅身材架!不過既然你話請我,就破例啦!」

..................................
「唔該我要......板燒雞腿包餐!飲可樂走冰,加杯朱古力新地!喺度食嘅。」

「你真係當左我係老麥啲員工......」

看著她好像三天沒吃飯般狼吞虎嚥,吃得大快朵頤,我也憨笑了一下。

「喂呀......唔好眼甘甘咁望住人食野啦......」她又面紅耳熱起來,這個女生就這麼易臉紅嗎?

「其實你都幾得意。」說罷,她的臉變得更紅。

吃飽後,我送她回到花都廣場,沿途她一直跟我分享她偉大的跳舞史。

「多謝你今日陪我呀!」

「喔,唔洗客氣。」開始流汗。

「乜你個人咁謙虛,都唔知你係傲慢定係老實。」

「呃......我都唔知喎.......」

「咁我走喇,拜拜!」我真的很想洗澡。

「喂......咪住!」她叫停了我。

「見你今日陪我,今晚同你講啲野,比你電話我。」

「96...........」我們交換了WHATSAPP,之後就道別了。

真是奇怪的一天,首先是家欣不理會我,然後又有個女生找我陪她買東西,究竟我接下來的中學會怎樣發展?算了,逛了一小時雙腳有點累,回去洗澡攤上床休息一下,再找家欣問個清楚。
「仔,開飯喇。」

「係呀,你老豆話又要去悉尼做野,應該要聖誕節先返喎。」

「哦,好呀。」爸爸經常在外地工作,甚少在家看到他,上一次見面已經是中一的下學期。

洗完澡後頓時整個人舒服了不少,我吹乾頭髮便攤在床上,構思應該怎樣問家欣今天的事。

正當我想WHATSAPP家欣,突然有人WHATSAPP我。

HIUYI : 估下我係邊個?馬騮掩眼EMOJI (20:42)

言GOR : 頂你 咪加左你聯絡人 點會唔知你係邊個 (20:43)

HIUYI : 車!仲諗住玩下你!今日咪話同你講啲野嘅 (20:44)

HIUYI : 係關於何家欣的 (20:45)

HIUYI : 喺中一嘅時候我比一個師姐拉左入去舞蹈校隊 然後識左何家欣 你個好朋友 (20:47)

HIUYI : 因為我地都係中一新生 大家都冇咩識嘅人 順其自然地我同佢就慢慢熟左 (20:49)

HIUYI : 我地變得形影不離 小息 食飯都會一齊 但係中二嘅時候 發生左一件事 (20:51)

她這樣說的話,我好像又有點零碎的記憶,的確家欣那時經常跟一個女生吃飯。

但只是猜不到這個女生竟然是陳曉兒,但她們之間發生了什麼事?現在好像互不相識一樣。

HIUYI : 嗰陣有個聯校跳舞比賽 每間學校要搵一個代表 而校隊入面大部分人都覺得係應該會由何家欣去出賽

但係Miss Chan最後係揀左我比賽 結果我只係拎左第三 其實我自己都心中有數 佢嘅實力係比我強

後來何家欣覺得係我累到學校冇左個冠軍 所以呢件事之後就同我疏遠左 甚至變到仇人咁

所以今日我黎你班房搵你我都好驚 好驚會見到佢 又會諗起以前嘅回憶 (21:01)

原來是她們有過一段這樣的經歷,不過猜不到家欣竟然會因為這樣而疏遠一個人。

言GOR : 哦......所以你地就變到好尷尬咁...... (21:02)

HIUYI : 係 (21:02)

言GOR : 所以你就諗住接近我 再去修補同佢嘅關係?(21:03)

HIUYI : 當然唔係 唉唔講住 我沖涼先喇 (21:05)

之後她就沒回覆我,我也沒主動找她。

看來家欣的確對跳舞有很高的要求,不過經曉兒這樣解釋,我似乎明白家欣為什麼會不理我。
支持
Thank you
第二天,回到學校我向家欣道出了她不理會我的原因,她也承認是那天看到我和曉兒一起上學。

「原來係咁,都唔知你係咪特登唔帶遮!借啲意同其他女仔一齊擔遮返學。」

「梗係唔係啦!如果可以嘅同你一齊返學先係最好嘅!」

她會心微笑起來,我知道家欣原諒了我。

「不過呢!其實你都大個仔,我都唔可以阻止你識朋友,你可以同佢來往嘅。」

「但!係!最好就唔好比我見到。」她還瞪了我一眼。

「知道知道!」

「咁結果你有冇去買跳舞班啲物資?」

「.............................................」

啪!啪!啪!胸口遭到一千點真實傷害。

校園生活,真青春,真美好。
差不多冬至。
一早一晚還是有雨。
當初的堅持。
CHAPTER「6」

今天是足球隊新學年的第一次練習兼選拔,我和飛機他們放學後立刻趕到粉嶺遊樂場,因為學界將會在草場進行,所以石SIR說以後練習都會在草場,有時會在北區運動場。

「嘩,今年竟然有百幾人黎選?」肥熊眼睛發光般說著。

「屌你咩,呢到最多咪三十友。」白頭佬永遠都是理性的一個。

「不過老實講,今年已經算多,前兩年次次都係得十幾人,扣扣埋埋次次比賽都得兩三個後備。」

「啲樣咁奇怪......呢啲人識唔識踢架..............」

「咪咁啦飛機,你估個個都生到你咁靚仔咩,人不可貌相,可能有啲都幾勁呢。」

我換上戰靴準備踏上戰場,沒錯,於我而言球場如戰場,不會對敵人手下留情,因為比賽若有嬴也就有輸,我可不再次背上八強出局的「名譽」回歸校園,這次一定要踢出點成績。雖則大北區的學校比不上九龍和港島,但也有兩三隊的實力不俗,就如上水的陳百誠中學和粉嶺的聖祥書院。

「今日係一個新開始,我地會為住學界冠軍呢個目標進發,所以今日會選拔揀啲有潛質嘅球員進入校隊,同埋為左加強實力,我地請左前晨曦助教郭家明黎幫我手,大家比啲掌聲佢!」

「第一次見大家,希望我可以運用我的知識同經驗去為你地帶黎新......................................」

還是避免不了老套話,但我是十分專注聆聽的,因為教練所說的很可能對自己有很大幫助,不過飛機和肥熊已經急不及待想踢球,自己開始傳球了。

「呢到有一行雪糕筒,你地試下喺最短時間內用腳背、腳內側盤球、穿過曬呢十個雪糕筒,然後再掃把腳傳返比排緊隊嘅人,每個人做三次,希望你地可以認真做,我會留意大家水平同埋情況。」

「好,隊長你先做示範。」
差點忘了,白頭佬陳家俊是足球隊隊長,雖然他年資尚淺,但石SIR欣賞他的冷靜和理性,在中二時委任他作為足球隊隊長,每次比賽他也能鼓舞大家,提升我們的士氣,確是有領袖風範。

「9秒!唔錯!」

到我了。

我集中精神,把整個人的重心稍為移到下身,當哨子吹響時我就立刻引球推進,在十個雪糕筒之中左穿右插,完全沒有碰倒任何一個障礙物,輕輕鬆鬆地完成了。

「6.5秒!基本功幾紮實下喎。」郭家明稱讚了我,但我沒因此沾沾自喜,因為我知道只有不停鍛鍊才可以令自己的實力提升,將足球和身體融為一體,把我的技術推自出神入化的境界。

接下來其他人逐個嘗試這項測試,別看肥熊身形較胖,他可是相當靈巧的。

「好!今日都差唔多,聽日同樣時間同樣地點,繼續第二輪選拔,聽日之後我會決定足球隊嘅名單,希望你地聽日都會出席。」

練習完結後,我跟飛機和肥熊去了吃永發車仔麵,永發可以說是數一數二的頂級車仔麵食肆。

「白頭佬呢?」

「哦,佢話約左人喎。」我也沒追問他究竟約了誰。

「呀.......好攰。」我攤在床上拉筋,不做一些伸展運動明天的肌肉可是會十分痛的。

你有一則新信息。

HIUYI : 喂 聽日得唔得閒 一齊食晏?伸脷EMOJI (22:10)

言GOR : 咁突然呀 曉兒姐姐 OK呀 (22:11)

HIUYI : 乜而加識自己叫姐姐 奸笑EMOJI (22:12)

HIUYI : 想講我係細過你架!唔好叫我姐姐 嬲嬲EMOJI (22:12)

怎麼她會說比我小,就算我們是同年,她會知道我的生日嗎?

言GOR : 一定係你細過我嘅 唔比你大啲?(22:13)

HIUYI : 你11月5號生日 我12月24號 梗係你大啲 (22:14)

言GOR : ............................... (22:15)

言GOR : 點解你會知我生日 (22:15)

HIUYI : 哈哈 以前中一去你班房搵何家欣 你本手冊跌左落地下我咪幫你執返 唔覺意睇到XD (22:16)

言GOR : 所以你嗰陣已經知我住邊= = (22:17)

「藍剔」

媽的,這樣隨便看別人的資料好嗎?

一個不留神又睡著了,我真的十分容易入睡。
陽光明媚一個早上,感覺渾身充滿力量。

「早晨,呢兩日都冇咩同你傾偈添。」

「咁你係咪要同我講返多啲野呢死人言仔。」她作勢要打我,我也裝作閃避。

「哎,估唔到我地今年又同班。」

「係囉,都唔知前世同你結下咩孽緣,成日都要同你生活。哼!」雖然她沒看我,但她在偷笑。

「咁要辛苦你湊住我呢個大細路喇!」

「你呀!唔好成日吊兒郎當!要讀好書準備升中四揀科呀知唔知。」

「係喎......出年就要揀科,我都唔知揀咩好。家欣你會揀咩呀?」

「我都未諗到呀,不過應該會揀文學,中史同西史咁樣囉。」

「咁我都揀文科。」

「認真啲啦你!」她又作勢打我。

突然說起選科的事,我的確沒仔細想過,我也不知道自己想怎樣,除了足球似乎對其他事沒興趣。看來真的好好考慮一下前途,如無意外我應該會選擇體育科學和企業會計與財務,始終除了運動我比較拿手的是數學,選商科似乎對我比較有利。

「返屋企再諗!」

「你係諗先好呀。」
轉眼就到了午飯時間,記得曉兒那傢伙約了我吃飯,不知道突然約我是有什麼事?

「喂!又幾快喎。」曉兒輕輕拍一拍我的肩膊。

「一打鐘就落黎啦,廢事你又話我。」

「乜你講到我咁恐怖架,我明明係一個好溫柔好善良嘅女仔黎。」她嘟起嘴裝作可憐地說道。

「係嘅。」對著這女孩真是無計可施,我攤了雙手表示WHO CARES?

「搵我有咩事呀,無啦啦約我食飯。」

「同朋友食飯要原因架咩,就黎打爆你呢隻野。」

「我係人。」

「係野。」

「係人。」

「係野人。」

中學就是打打鬧鬧般就過去。

長大後發現光陰真的抓不住。

.................................
「你自己班冇朋友咩。」我一邊把盤中的炒蛋放進口裡一邊問她。

「呃......冇乜識到人呀.......女仔覺得我扮野成日姣仔,男仔又淨係睇我個樣......」她委委屈屈地說。

「所以你就要淪落到搵我食飯。」

「喂咁又唔好咁講,咩淪落,你而加好差咩。」

「其實!就係!我嘅意思係你唔想做毒撚,就搵我呢個點頭之交食飯。」

「乜我地仲算係點頭之交咩?明明出過街。」

「你鍾意嘅刎頸之交都得。」

「頂你真係好白痴。」

雖然她嘴上是在罵我,但她也被我一個爛GAG弄到哭笑不得,認識這個女生不算久,不過在和她聊天的過程我可以隨意說隨意笑,這種感覺暫時好像只有家欣才能給予我。究竟上天安排一個美女進入我的生活是有什麼旨意?

一天的課堂很快就來到尾聲,我也準備收拾書包前往球場,在臨走時白頭佬突然叫住了我。

「言仔,你同家欣點識架?」他搭著我擺出一副認真的樣子問。

「呃......小學同班識囉。」我感到百思不解為什麼白頭佬會突然走來問我。

「你同佢算唔算好熟?有冇諗過追人?」他依舊不改那認真的臉容。

「..........都熟嘅,追佢?我又冇咁諗喎。」當然我不會告訴他事實。

「哦好,唔該曬。」

奇怪......怎麼他會突然問起家欣。

「言仔。」

「咩事?」

「如果我話我鍾意左家欣,你會點?」

我會怎樣,的確沒想過,就算之前已經知道有多男生追求過家欣,卻也沒猜到會有身邊的兄弟喜歡上了家欣而且直接問我的意見。坦白說,我對家欣的感情可以說是青梅竹馬的愛,可以說是情侶的愛,也可以說是朋友之間的關愛,但是要我追求、表達自己的心意,我可是沒這樣的勇氣和打算。始終跨越了這條線,不知道會發生什麼事,也不清楚將來與她的關係會是如何。

「暫時冇諗過。」
青春就是有人突然闖進你的生活,又忽然離開,不斷重覆。

中學時代的回憶之所以珍貴,是因為回不去。

曾經你想刪除的照片,到今天再看一次,會由覺得尷尬變成感嘆。

那段經歷就是這樣瘋狂。

「HEY靚仔!乜又見到你呀?」

「你點解成日都咁得閒。」

「放學返屋企姐,點似得你又去練波咁勤力。」

「話時話你唔係同家欣一齊做助教?」

「係呀,本來以為會好尷尬不過又冇咩特別。」

「咁咪幾好。」

「都OK啦,咪又係幫老師做野,同埋都過左去。」
有人睇嘅留個言話我知
CHAPTER「7」

來到第二輪選拔,今天的人數比昨天更多,真的出乎意料,不過看到這麼多人選拔,證明還是有不少人正在為著他們的夢想堅持、努力。

足球對於我來說就是生命的動力、是夢想,雖然我沒有六呎高,沒有杜奧巴那麼強壯,但我有充沛的體能、速度和腳法,不停地過人盤扭和長傳就是我的必殺技。

「家俊呢?今日冇黎嘅?」石SIR一邊點名一邊問道。

「喔,佢話屋企有事黎唔到。」肥熊向石SIR解釋。

每個人都有夢想,我的夢想是踢英超,踢車路士,不過事實上可能我連港甲也踢不了。

「黃子康、段亦風、施迪朗、程杜虎.........你地正式成為足球隊隊員,恭喜,希望你地會加油!」

這四個人是中一學生,對他們印象深刻是因為他們的名字。王子、翼鋒、施朗、清道夫......完全是為了足球而存在的人類,當然他們也有一定的實力石SIR才會選他們入隊的。

「師兄你地好呀!我係黃子康!」王子長得跟飛機有點像,簡單來說就是帥。

「我叫段亦風。」翼鋒個性冷酷,但踢起球來十分有創造力。

「My name is 施朗!」還不忘摷一下頭髮,還真以為自己是C朗。

「我杜虎大大舊舊,做後衛掃低曬啲人就最啱!」清道夫至少米七五而且黑黝黝的,像個狼人。

有了新血,而且實力不俗,看來足球隊有希望了,我也要努力訓練,不可以輸的。
練習完畢,正當我更衣後準備回家時,電話突然響起。

~~~~你與我相差太遠 分開太遠 身高跟性格差得太遠 何來智~~~~ 來電顯示 : 家欣

「喂?家欣?做咩呀?」

「言仔你喺邊?快啲黎救我!!!」

「下發生咩事?我喺粉遊呀,你喺邊?」

「我喺粉中,陳家俊無啦啦同我表白,仲送左條手鏈比我,我驚得濟就是但作個理由話要去廁所,而加點算呀?」

「我而加即刻過黎。」

下午才問我對家欣有沒有意思,晚上就向她表白,白頭佬是有多瘋?

「咦......樂言?做咩你喺到?唔係要練波咩?」

「啱啱練完。」因為我跑過來所以有點喘氣。

「你係咪同家欣表白?」

「......點解你會知?」

「佢打左比我。」

「即係......佢唔打算比回覆我。係咪咁嘅意思?」白頭佬平時正正經經,猜不到會那麼進取。

「呃,你咁突然表白,佢都未準備好,不如你比啲時間佢考慮下?」我隨便說了個理由。

「嗯...你都有道理,咁我返去等佢消息好似好啲,多謝你言仔。」

「家欣!我走喇!我會等你架!!!」白頭佬向女廁叫喊後便轉身離開。
呼。
「喂,家欣,你可以出黎喇。」

家欣穿著純白色T恤,下身是一條藍色牛仔短褲,配上一雙耐克波鞋,雖然簡樸但顯得很自然。

如果家欣沒打電話給我,現在她應該被白頭佬纏著吧,幸好我在附近否則不知道會發生什麼事。

「唔該你呀......言仔。」家欣顯得有點不知所措,似乎是被白頭佬突如其來的表白嚇到。

「喔,小事黎姐。」

「呃係呢,你地點會一齊嘅?」

「其實係咁嘅,陳家俊琴晚WHATSAPP我問今日可唔可以去M記教佢數學,佢話有啲野唔識。」

「之後我發現佢全程都冇留心聽我講,跟住我就話有啲野做要走先,佢就一直跟住我。」

「跟住佢就同你表白?」

「嗯......」家欣別過臉去,似乎還是有點尷尬。

這個白頭佬真是的,明明自己的數學成績名列前矛還要家欣教他,這不是張開眼說謊嗎?就算想約家欣也找個靠譜點的理由吧,虧家欣還會相信他的。

「我同你返去先啦。」

我和家欣走出粉嶺中心,步向碧湖天橋方向,沿途感到家欣好像有點心不在焉。
「你諗緊咩呀。」

「我仲有少少驚......估唔到陳家俊佢...佢...會同我表白。」

「但你唔係有唔少被告白嘅經驗咩。」

「係就係,不過其他人都叫有同我傾開偈或者出過街,點知陳家俊第一次見我就...........」

奇怪了,白頭佬向來芒寒色正,很少聽他提起女生,就算飛機和肥熊有時候去偷看別班女孩子他也不為所動,究竟這麼正直的白頭佬為什麼會喜歡上了家欣?看來要找個機會問一下他。

「原來你住牽晴間,終於比我知道左。」

「車!雖然一直都冇同你講,不過你遲早都會知,見你救左我就比你知我住邊嘿嘿!」

認識了八年才知道這個人的住址似乎有點誇張,不過這是事實。

我和家欣分別後立即回家洗了個澡,踢完球整個身體都是汗味和泥濘,對於有輕微潔癖的我實在是一種折磨。

「啊,爽曬。」

我打開書包準備做一下今天的功課,幸好不算太多不然完全沒時間玩娛樂。

「不等式」
「是表示不相等關係的數式。」

數學上,
每個定理、計算都是有清晰的指引。

感情上,一段關係就像不等式,永遠有一個人更愛多點。

「試在數線上畫圖表示以下......」

「搞掂,訓得。」
不經不覺新學期已經過了一個月,大家都已經習慣了彼此的存在。

................................

「唔好走...家欣...唔好...唔好離開我...」

「對唔住呀樂言,我要走喇。」

「求下你......留低呀!我叫你留低呀!!」

.................................

「喂,發惡夢呀你?」

我醒過來發現自己全身冒汗,剛才的情境十分真實,完全不像一般的夢。

「嗯...」

「黎啦,我煮左早餐。」

為什麼會發這樣子的夢?

嗞嗞,嗞嗞,嗞嗞。

「喂?」

「喂!言哥!」

「晨咁早打比我做咩。」

「出左初賽賽程喇!!」

「我知呀,琴晚睇到。」

「我地同陳伯誠、榮光中學同埋李國輝一組!出線有機呀。」

「基本啦,喂唔講住我趕住返學,見面再講。」

這個肥熊,只是公佈了賽程便那麼興奮,非要打電話給我。

不過也說明了他對學界的重視、對足球的熱愛。
好高質😂
CHAPTER「8」

「早晨呀同學,頭先大家喺早會都聽到訓導主任話十月二十號係秋季旅行!」

「我地就要投一投票我地中三呢級會去邊到,喺回條上面剔返就可以。」

蝴蝶灣......清水灣......獅子山..................大尾篤......選哪個好呢?還是看他們頭吧,反正我沒所謂。

「屌咩,又係呢幾個地方!」

「中一去大尾篤燒烤熱撚到仆街!」

「獅子山咁多蚊,天時暑熱一路曬一路比蚊咬。」

「喂?仲有冇其他地方揀呀寧寧?」

正打算向家欣了解一下,轉過身望向她,結果她也在看著我,似乎是想詢問我的意思。

我做了個口型說這些地方都沒興趣,她猛力點頭表示認同。

的確這些地點我們由小到大都已經去過很多次,再去同一個地方也沒什麼意義。

「不如去第二到玩啦,成日去埋呢啲咁普通嘅地方。」飛機站了起來看似有點嚴肅,認真地說。

「嗯......我都有考慮過,始終都想大家去旅行可以盡情地玩。」寧寧摸一摸下巴。

「去長洲囉不如?」鄭君婷竟然發表意見?

「我地中學旅行去親都係幾個地方,你唔悶我都悶啦!咁索性不如去遠啲,又可以玩耐啲!大家同唔同意?」

眾人紛紛點頭贊成。

「如果可以最好就過埋夜!」

「過夜呀......呢層有啲難度,不過可以爭取下嘅。」寧寧抓一抓頭。

「我要同班級主任商量一下先,咁啦我地有共識之後再派過一張新通告比大家,到時你地叫家長簽返就可以,不過要搭船嘅地點唔係咁易爭取,我盡力啦。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞