《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
「搭呢架渡輪,半個鐘就到。」白頭佬看著指示牌說。

眾人在碼頭等待渡輪泊岸,大約十五分鐘後便上船。

在航程期間,坐在身旁的白頭佬跟我聊起關於梅窩的事情。

「言仔,你知唔知梅窩有咩玩?」

「踩下單車、燒野食、去泳灘游下水咁掛。」

「冬天游水?」

「咁而加梗係唔會,我講緊夏天。」

我看著大海,想起好像已經很久沒有坐過船。

對上一次坐船好像已經是小學三年級。

我回過神來,發現除了白頭佬和肥熊,其他人都睡著了,可能是太早起床的關係,加上由粉嶺到中環長途跋涉的路程,大家應該有點疲倦,於是我也決定小睡一會。

片刻之後,廣播提示眾人渡輪已經到達梅窩碼頭。

「梅窩。」我抬頭看到這個似曾相識的地方,靜靜思考著。

登上碼頭後,白頭佬主動跟允晴牽著手,可能大家也知道他倆早已在交往,所以沒有表現得十分驚訝。

曉兒看到允晴跟白頭佬手牽手時,噘起嘴走向我。

「佢地呀!光天化日!冇眼睇!」曉兒看著我說。

「哈哈,佢地而加幾好呀。」

「都係嘅!叫做搵到個人食得住允晴。」

「嘩...原來梅窩係咁架!」曉兒似乎是第一次來梅窩,對這裡的事物十分好奇,正在四處張望。

「喔,係呀。」我若有所思地觀察正前方的巴士總站。

曉兒好像注意到我正盯著前面,便主動問我。

「言仔,你黎過梅窩未呀?」她的頭仍在四處擺動,但眼晴卻偷偷瞄著我。

「好似...黎過。」我皺起眉頭說。

「好似?有冇黎過都唔記得嘅你。」曉兒疑惑地看著我。

阿婷拿起地圖,帶我們前往即將要入住的出租屋。

很多年前,記憶有點模糊。

記不起。

還是說,不想記起。
同家欣嘅回憶
我們的出租屋距離碼頭大約十分鐘路程,說不上近也不算太遠,沿途經過很多獨立屋,某部分應該是民居。

到達出租屋後大約下午三時,眾人把隨身物品稍為安頓好之後,開始在房子裡參觀起來。

出租屋有兩層,下層是洗手間、客廳、有簡易的爐具以及一間睡房,而上層則是兩間睡房,總共有四張大床,應該剛好夠我們睡。

「都幾大呀呢到!」允晴挽著白頭佬說。

「嗯,係呀,應該夠我地十個人訓。」

「屌你隻飛機黎到梅窩都睇書!」YUKI奪去飛機手中的「日本戰國歷史」,狠狠教訓了飛機一頓。

「睇書都唔比.......」飛機像個小男孩般扁起嘴來。

「家欣,你凍唔凍。」阿峰突然脫去外套披在家欣身上。

「嘩...洗唔洗呀你地...我冇戴太陽眼鏡喎。」肥熊看著他們說。

「好肚餓呀..........我地去食野未呀...」肥熊又接著說。

「係囉我都係呀...」飛機捂著肚子說。

阿婷瞪了肥熊一眼,肥熊立刻挺直身子,像等待阿婷發號施令。

「而加我地出去係咁易買啲麵包同乾糧食住先,順便租幾架單車方便我地出入。」阿婷一邊收拾物品一邊跟我們解說。

「之後分頭買啲食材,我地今晚喺銀礦灣燒野食。」

當肥熊和飛機聽到今晚會燒烤時,雙眼發亮地和應。

「咁大家抖抖就出去啦。」白頭佬任何時候都像個領袖。

我看到他們幾對情侶正在有說有笑,感到有點奇怪,便獨個兒走出屋外呼吸一下,以免被屋內一堆閃光彈虐待。

「梅窩真係有啲凍,好彩有帶夠衫。」我雙手抱著身軀震顫。

「喂,做咩一個人出左去呀。」此時有人在旁邊喊我。
會提到
家欣都一齊黎係咪搞事
會唔會搞到言仔想返兜㗎
曉兒直接表白都得啦,佢都知言仔係傻仔嚟
阿峰如果搞曉兒嘅話 我即刻棄故
又話比樓豬想點寫就點寫,但係又威脅佢

BTW唔好逼我
講下啫
如果曉兒咁易俾條MK仔食到就唔係曉兒啦
借位幫手推

【721】香港人 你仲有乜嘢可以輸?

到咗今日,呢場運動已經開始咗個幾月。經歷歷史性嘅103萬+200萬人上街、四個同行者離我哋而去,再到七一史無前例地佔領惡法工廠,之後將抗爭遍地開花,光復十八區,你可能已經好攰,或者,每個人都已經好攰。

但記唔記得五年前,我哋大部分人仲係揸住部手機,喺金鐘坐喺度唱今天我?當時在場嘅好多人,都覺得和平抗爭會攞到我哋應有嘅嘢,政府會讓步,香港會實現雙普選。但到最後升級失敗,民心渙散,慢慢佔領人數由四十萬,變到清場個日得返幾百,無可否認,我哋輸咗。

五年前嘅我哋,雄心壯志想改變一啲嘢,又或者成就一啲嘢。浩浩蕩蕩嘅佔中失敗咗,我哋將目光轉向本土派,但本土由興起到被打壓、DQ,中間只不過年幾時間,好多人自此對社運心灰意冷,寧願做隻不問世事嘅港豬。

2019年,送中條例刺激起我哋沉寂已久嘅神經,而社運亦迎嚟全新嘅抗爭形式,對好多參與過社運嘅人嚟講,由有大台到無大台,係一次根本性嘅轉變,大部分人當年都係跟從領袖嘅指引行事,從來無獨立思考過究竟自己可以做咩崗位。

我哋一直以嚟都期盼有一個救世主,可以帶領我哋爭取到民主自由。以前每一場抗爭嘅社運領袖、議員,甚至特首,都曾經或多或少成為我哋嘅希望。

呢種諗法,係時候要變。

今時今日,我哋唔再需要依靠任何領袖,靠嘅係我哋自己,靠嘅係每一個香港人,用自己嘅辦法出力,有包袱嘅,盡你嘅能力,總會有人為你多行一步,你只要做好自己,呢場運動就會強大,因為我哋只有信念,沒有領袖。

每個人行出嚟,甚或留喺屋企,都會有佢做到嘅嘢。文宣、街站、上街、前線、物資,甚至說服你身邊每一個人,總會有一樣嘢你係幫到手,令抗爭嘅力量得以更壯大。

呢場運動係香港史無前例嘅一次抗爭,有好多人流血,有好多人被人拉,甚至有人犧牲。正正因為咁,我哋更加要企出黎,去拯救呢班陷於水深火熱嘅同伴,兄弟爬山,唔單單係各自努力,更重要係齊上齊落。

黎明前嘅黑暗的確係至撚黑暗,但只要香港人團結一致,再微弱嘅光都可以聚集成為晨曦。

(大字)五年後,我哋唔可以再輸多次,721,聽日港島見。(大字)

https://youtu.be/9vds73jnnZw
新讀者留名
但學界完咗 舞又跳完 夢想嗰part係咪已經完咗
「喔,曉兒。」曉兒也從屋內走出來。

「點呀你,無啦啦出左黎嘅。」她雙手放在背後對我說。

「唉!留多陣喺入面驚有糖尿病嘛。」我攤攤手表示無奈。

「突然咁幽默,噗。」曉兒的嘴角微微向上翹。

「不嬲都係,你睇唔到啫!」我雙手抱胸道。

「頂你。」她輕輕打了我的手臂。

此時阿婷在門口喊著我和曉兒,告訴我們現在要出去購買今晚燒烤的食材,她說兩個人騎乘一輛自行車,然後分頭行事。

跟曉兒站在一起的我,和她自動成為了一組。

這刻的我,腦袋萌生一個想法。

「你地兩個負責買肉啦!」阿婷看著我們說。

「喔,OKOK。」

肥熊在阿婷身後向我使了一個古怪的眼色,用屁股也能想像到肥熊的意思,我便白了他一眼,之後我就選了一輛自行車,再叫曉兒坐上來。

「曉兒,你坐上黎呀。」

「你?得唔得架你!」曉兒向我報以奸笑。

「放心啦,我識踩單車。」說罷曉兒便小心翼翼地側起身子坐上來,然後把雙腿合上垂在一旁。

「坐穩。」

在眾人仍在等待的時候,我已經率先帶著曉兒出發。

「喂...!....咁快......啦!!我好.....呀。」曉兒在我的身後說。

「你講咩話?!」因為速度太快的關係,迎面吹來的海風太嘈雜,我聽不清楚曉兒在說什麼。

「我話唔好踩咁快!!我好驚呀!!」她靠近我的耳朵大喊。

也不用哄這麼近大叫,我的耳膜都快要震穿了。

「你....一係你攬住我....咁應該唔驚啦!!」我別過臉跟曉兒說。

「哦......」

我看不到曉兒的表情,只知道她在數秒之後,雙手繞著我的肚子,輕輕抱住我的身軀,然後把頭挨向我的背部。

之後,我便慢慢減速下來。

「做咩又突然慢落黎嘅。」曉兒問我。

「...............」

「冇呀,覺得唔洗踩咁快咪慢啲囉!哈哈!」

「衰人言仔!你頭先專登嘅!」曉兒狠狠地打了我的背部數下。

「哎呀唔好打唔好打!!好痛好痛!!!」我故作疼痛說。

然而我以十分慢的速度駛向市場,在五分鐘後便到達。

「頭先嚇死我喇!踩咁快!」曉兒雙手叉腰說。

我攤開雙手表示,你拿我沒辦法。

梅窩有一座市政大廈,裡面有體育館、公共圖書館,以及街市,我們進去街市開始選購肉類,裡面雖然很大,但算不上有很多選擇。

「買豬扒同牛扒,順便買啲丸。」我用夾子把肉夾在籃裡。

「我要食雞扒!!」曉兒指著那塊醃製過的雞扒說。

「有冇咁鍾意食雞扒。」

..........................................
當然未
「喂...!....咁快......啦!!我好.....呀。」曉兒在我的身後耳邊說。
屌你笑到我仆街
係咪諗返起D咩
冇呀唔記得
阿峰如果搞曉兒嘅話 我即刻棄故
又話比樓豬想點寫就點寫,但係又威脅佢
BTW唔好逼我

唔會啦曉兒唔係一般女仔
曉兒,啪啪啪!曉兒,啪啪啪!
有幾唔一般
快啲在一起啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞