《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
「哦!以為你會做埋啲變態野添!」曉兒噗哧一笑。

「乜原來我喺你眼中係咁嘅...」我沒好氣地說。

「哎呀講下笑姐!我知你唔會嘅。」

牛扒已經醃了差不多半小時,我便掀開保鮮紙,準備下鍋開始烹調,這時候曉兒在背後看著我舞弄起廚具。

「估唔到你煮野食都有返三兩下功夫喎。」

「車,之前旅行你咪試過囉。」

嗞~~嗞~~嗞~~嗞~~

大約三四分鐘後我把牛扒盛起,之後在鍋中加上食油,把其他配菜下鍋一起翻炒,曉兒一直在我身後注視著,讓我感到有點奇怪。

「做咩係咁望住我整野食。」我背著曉兒問。

「呃...可唔可以比我試下。」原來是想自己來。

「但係呢餐應該係我煮...你生日點可以要你幫手。」

「唔制唔制唔制唔制唔制呀!」曉兒不停在我耳邊嘮叨著。

「唉好喇好喇比你黎。」真是拿她沒辦法。

「YEAH!」說罷我便跟她換了位置。

曉兒為了不弄髒衣服,便穿上圍裙,然後拿起鍋鏟,手勢純熟地把西蘭花、蕃茄和馬鈴薯拋起,然後再輕輕灑上鹽和胡椒,就像一個西餐大廚。

似乎平日在家中沒什麼機會親自下廚的曉兒已經等待這個機會很久了,雖然今天本來是我負責晚餐的,不過既然她想自己來的話,也不是不行。

片刻之後,曉兒把牛扒盛到餐碟上,再細心地將配菜夾在碟上的一旁,而我則負責舀起白飯以及準備餐具,我們就像一對合作了很久的拍檔,在彼此的努力之下完成了這一頓晚餐。

曉兒說她洗手之後便會出來,所以我便先行坐在飯桌上等待著。

「搞掂!可以食喇!」我看著繫上圍裙的曉兒,小心翼翼地拿著兩碟牛扒到飯廳,此刻的她就像一名少婦,要是我有這福份跟這個女孩生活,會是何等幸福啊。

「喂,你笑淫淫咁諗咩呀。」她輕敲我的額頭。

「冇野冇野!開餐!」有點兒肚子餓了。

「咪住先,我地影張相呀!」說罷曉兒拿出電話打開相機然後遞給我。

我和曉兒並肩坐在椅子上,當我拿起電話準備拍照時,曉兒突然用手拿起一塊蕃茄放到我的口中,但我來不及反應,瞬間按下拍照鍵。

結果這張照片就像這樣

我舉起電話準備按下刪除鍵。

「頂你,Delete左佢先。」竟然這樣作弄我。

「唔得呀!」曉兒立即把電話奪去。

「呢張相會係一張好珍貴嘅相黎!」

之後我的WHATSAPP便收到從曉兒發送給我的照片。

其實我也是只開開玩笑,
這麼可貴的照片怎麼會捨得刪去。
會打機嘅女仔
如果係sad end 樓主打返呢段經歷出黎有無喊
聞到少少sad end味道
都唔少甜蜜係為左分開作鋪墊
會否sad end就請大家睇落去
你段經歷大既幾長到 依家進度幾多%?
進度就唔透露喇留返啲想像比大家
不過我諗今個Po應該交待到好多野
你諗清楚先好喎雖然你產量高文多但唔好睇少巴打推po嘅速度
其實來來去去都係個幾個
今晚就推爆佢
我舉起電話準備按下刪除鍵。 「頂你,Delete左佢先。」竟然這樣作弄我。 「唔得呀!」曉兒立即把電話奪去。 「呢張相會係一張好珍貴嘅相黎!」

初相識跟你拍照 但我黑了面 還記住你說應該笑諗起軒仔嘅酩酊天使 極sad
呢個真我已經認得曬大家
有機會出書整套連登巴打特別版
呢首歌好慘
軒仔都唔唱就知
竟然聽過首歌好冷門咀嚼完份詞就鍾意左 代入左就sad足成日曉兒唔會突然間離開架可
btw想喺度講少少心底話

作為第一次出文嘅新仔 其實預左冇人睇
由一開始得我自己on99咁係咁出文
推左好耐都得幾頁 好似單機咁
初初都會唔開心 會care正負評
都有諗過不如算啦無謂獻醜

但去到而加 每日都見到幾個熟悉嘅名字
不經不覺已經去到二十幾頁
我就知唔可以半途而廢
就好似呢個故事嘅意義
唔可以咁容易放棄 就算冇咩人睇

我都要繼續打落去
雖然我又長氣文筆又唔好
但都想各位有睇開嘅讀者
繼續睇埋最後言仔、曉兒同家欣嘅故事
真係好多謝好多謝你地
加油
已經比人認定係全真人真事
樓主加油呀!!!仲要加埋速
我相信寫愛情故既多多少少都有自己嘅經歷
「食飽未呀。」我撫著脹卜卜的肚子。

「飽喇!好好食!」

曉兒是在曲線地稱讚自己的廚藝?

我走到廚房打開冰箱,取出蛋糕,然後放在飯桌上,此刻曉兒目不轉睛地看著這檸檬芝士蛋糕,好像不敢相信她的生日能吃到蛋糕似的。

「個蛋糕...你買架?!」曉兒驚喜地說。

「係呀,不過唔知你鍾唔鍾意食。」我拉開椅子坐下來。

「梗係鍾意啦!!你買我就鍾意架啦!」曉兒好像很興奮。

是因為沒有想過我會買生日蛋糕嗎?不過也正常,像我這樣記性差的男生被認為會忘記蛋糕這回事,並不意外,而且上次我也忘記了曉兒的生日。

插上蠟燭後,我發現家裡沒有火機。

「仆街...冇買火機添...」

此時曉兒在口袋裡拿出一個火機,然後把蠟燭燃點起來。

「嘩你竟然自己帶埋火機?」我有點驚訝。

「冇呀......我有帶係因為本來都有少少少少少少少!期待你會買蛋糕嘅~但後尾諗諗下你個死人言仔真係會咁細心識買蛋糕?!好彩,你最後都有買,唔係嘅話我就真係會好失望架喇!」

騙人,連火機也預備好,明明自己很就很期待。

「歌我就唔唱喇,得兩個人好尷尬,你許願啦。」

之後曉兒便雙手合十,閉上眼許願。

「唔知你會許咩願呢。」我看著曉兒,心裡很是好奇。

「許完!切蛋糕!」她拿起蛋糕附送的膠刀。

「喂,許左咩願呀,講黎聽下。」我故意用手臂碰一碰曉兒。

「秘密。」她還向我伸一伸脷,不說就不說,很厲害嗎。

「....................」

「咦,你唔驚嫁唔出?」曉兒把蛋糕一下子切到底。

「乜你咁迷信架,要嫁嘅一定嫁得出!」她自信滿滿地說。

「係就最好啦~」

今晚上水廣場會有倒數活動,於是大約十時半左右,我就和曉兒一同前往上水,順便觀賞一下聖誕燈飾。

「嫁唔出嘅,我要你得唔得?」
緊係得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞