《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
多謝你啊 言仔
見到琴晚元朗真係好嬲
咁做咩 發洩同減壓好 踢波?興趣?
本身今晚要踢
但係賽會用Safety Reason黎取消比賽
我真係屌曬班鄉黑黑警政府
搞到我冇得踢波!!!!

7.27擸行架撐出去同佢死過
片刻後我們一行八人便先後出發,由於阿婷說不可以帶錢包,我臨出發前特意帶了一枝清水,避免在路上口渴時因為沒有金錢,而不能買飲品的情況。

「我地行呢邊。」我指著前面的路說。

「咁快手嘅你~」

「洗唔洗幫你睇下!」曉兒靠向我瞄著地圖。

我突然想起之前有一次跟曉兒的約會。

「之前咪同你去大埔試新餐廳嘅。」

「係呀,咁所以呢。」

「見識過你睇地圖嘅天分。」我開始想笑。

「所以,心領喇。」

「超,識睇地圖就串串貢。」她立刻縮開身子,還瞪了我一眼,我只好隨便笑笑。

略略研究地圖後,大約得悉信封的位置分別在戶外康樂營、洪聖古廟、文武廟以及銀礦瀑布。

經過一番商討後,由於戶外康樂營離出租屋最近,所以我們打算先到戶外康樂營尋找,然後再到洪聖古廟。

文武廟和銀礦瀑布之間的距離不遠,因此最後才到文武廟和銀礦瀑布,方便回程。

路線如下:

康樂營—>洪聖古廟—>文武廟—>瀑布

我們花了約十分鐘便步行到戶外康樂營,

沿途不知道為什麼腦海中浮現肥熊的聲音。

「一陣係好機會黎,識做啦。」

嗯...

現在,是時候了嗎?

還是有點害怕。

哈哈。
可以
仲等咩啫
CHAPTER「34」

「一係就直接講我鍾意你,一係就直接拖落去啦,阿言哥!生性啦好嗎...」

「有機會就好好珍惜,唔係第時後悔都黎唔切。」

其實肥熊說得沒錯,要是再不找個機會跟曉兒說清楚,可能就錯失良機了,何況現在只有我們二人,今天是個好機會吧?

「康樂營咁大我地點搵好呢。」曉兒托住下巴,思考著應該從何入手。

怎麼辦......要表白嗎?

「言仔?」

「言仔.......喂!」

我愣了愣,曉兒把我從幻想中喚起來。

「喂呀!!有冇聽我講野架你!!」曉兒戳了一下我的後腦,看著我說。

看著眼前這個女孩,滿腦子都想著如何表白。

「呃...我咪..諗緊點樣搵囉!」我臨時編了個理由。

「哦...咁你打算點搵呀。」曉兒正在四處查看。

「Um...不如去搵燒烤場先,我估佢兩個女仔都唔會行到啲咩攀石場同繩網陣咁入嘅位置擺信封。」

「都好,又幾醒喎。」曉兒點頭認同。

於是我們便前往燒烤場尋找信封。

不出數分鐘我就在一個烤爐旁邊找到第一個信封。

「搵到。」我拿起信封拆開看看裡面是什麼。

裡面是一張二十元紙鈔和一張卡片。

「廿蚊可以買咩...」

看看卡片寫著甚麼。

「一樽...蒜蓉?」

為什麼要買蒜蓉。

「呀!」曉兒突然叫道。

「諗到啲咩?」

「我地應該係要買今晚打邊爐嘅材料。」

對了,差點忘記晚上吃火鍋是需要買食材的。

「又幾醒。」我微微翹起嘴角地說。

「做咩偷笑呀你!」曉兒輕拍我的手臂說。

「冇野哈哈。」我聳聳肩道。

之後,曉兒瞪了我一眼。

我們找到第一個信封後,便前往下一個地點。

洪聖古廟。

曉兒今天穿了一件白色棉衣、一件黑色的連帽羽絨、淺藍色的牛仔褲,手上還拿著一個暖包。

「今日都幾凍。」我的手掌有點冰冷。

「係囉...唔知點解今日特別凍。」

「點解今日特別凍?」
拖手仔未
在前往洪聖古廟的途中,遇到白頭佬和允晴。

「言仔,你地搵到第一封未?」

「搵到喇,唔算難搵。」我舉起手中的信封。

允晴手上也拿著一個信封,證明不算難找。

曉兒跟允晴悄悄說了些話,然後互相笑起來。

不知道是在說什麼。

我們跟白頭佬分別後,很快便到達洪聖古廟。

「又黎呢到喇!」曉兒興奮地說。

「咁開心做咩。」我有點不解地抓頭。

「因為呢到係我地一齊求籤嘅地方!」

一起求籤,原來是這樣。

糟了,腦子裡又想著表白的事。

我搖搖頭試著讓自己不沉醉在幻想中。

「範圍咁細應該好易搵。」我稍為看了看整間廟。

我們站在古廟的門外,仔細觀察著整個外牆,或許阿婷和YUKI會把信封偷偷藏在某些磚瓦的縫隙之間。

十分鐘後,發現自己推算錯誤。

「睇黎唔喺外面,咁要入去搵!」曉兒說。

於是我和曉兒分別在廟宇內不同的位置都找了一遍,卻甚麼也找不到。

「喺邊...」我仔細地查看每個位置。

此時回過神來,發現曉兒突然消失在廟宇裡。

「曉兒?」

我踏出古廟,試著尋找她,然而她卻蹲在門外。

「搵到喇搵到喇!」曉兒興奮地喊著。

原來信封在門外的盆裁上。

「.........」

「咁你都搵到。」我呆站在她身後。

「佢地都古惑喇!擺喺啲泥上面。」曉兒說。

「拆開睇下係咩黎。」我示意曉兒把信封打開。

一張十元大鈔。

WTF。

「仲少過頭先...」我無奈地說。

「睇埋要買咩先啦!」

真是樂觀。

一瓶醬油。

「哦~豉油啫!咁十蚊夠啦!」

十元應該足夠買一瓶醬油...吧?

下個地點,文武廟。
唔知呢
「又黎呢到喇!」曉兒興奮地說。

「咁開心做咩。」我有點不解地抓頭。

「因為呢到係我地一齊求籤嘅地方!」
糟了,腦子裡又想著曉兒的臉

我搖搖頭試著讓自己不沉醉在幻想中。
前往文武廟的路程有點長,於是我決定慢慢地走,反正剛才在那兩個地方也沒花上太多時間。

「行咁慢嘅?」曉兒問。

「享受下兩個人嘅時光。」

不知道是哪來的勇氣,說了些奇怪的話,然而我留意到曉兒的臉突然有點紅,還別過臉去,不過這女孩很易臉紅,可能是天氣太冷的原因才導致臉上泛起紅圈。

「言仔。」曉兒突然開口。

「嗯?」

「你...其實覺得...我點?」曉兒低下頭來。

突如其來的問題讓我顫抖了一下。

「呃...幾好呀...」我故意不跟曉兒對上眼。

「仲有呢?」她抬頭看著我問。

「幾靚...幾得意...囉...」心跳開始加速。

「有冇啲內在少少架。」她完全注視著我。

曉兒一直看著我,弄得我異常緊張。

「好識照顧人!煮野食好叻!仲好細心!」

我嘗試用誇張的表達方式掩蓋內心的情緒。

「都唔知係唔係...」她疑惑地看著我。

「梗係啦!真心!」我立刻補充。

「哼!真係?算你啦。」

我發現曉兒偷偷地笑著。

「你做咩偷笑。」我戳著她的酒窩說。

「咩..咩喎!笑下都唔比呀!!」曉兒鼓起泡腮說。

「得!梗係得!」真是拿她沒辦法。

片刻之後我們便到達文武廟,開始尋找信封,大約五分鐘後,我便在廟內的香油箱底下找到信封。

「邊個收埋架,仲露左個角出黎。」

「或者人地驚你太蠢,特登比啲提示你呢!」曉兒向我伸一伸脷,像在嘲笑我十分遲鈍。

我遲鈍?是嗎?

「...........」

這次的金額終於多了點。

「嘩,有五十蚊。」我看著綠色的紙鈔說。

「要買咩?」

三瓶一公升的汽水。

「屌,阿婷想重死我地咩。」

「唔驚啦!」曉兒應該也會幫忙拿一瓶。

「你足球員黎嘛,咁大隻。」

「我負責拎豉油同蒜蓉!呵呵。」

「...........」我無奈地看著這個調皮的女生。

「嘻嘻講笑講笑,會幫你拎放心。」

是真的才說。

於是我們繼續前往最後一個地方,銀礦瀑布。

「話咁快就最後一個地方。」我看看時間,還有一個多小時,應該足夠在時限前回到出租屋。
睇落有種猥瑣佬嘅感覺
大家想呢個位停定出多一篇
加速
推 你話事
問到咁都唔表白
冇問題
咁就出埋佢唔出驚訓唔著
遊過花園那少年你好嗎

樓主竟然識
我身邊啲friend聽都冇聽過...

btw 係咪啱啱先留意到我個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞