《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
樓豬你一路行一路打?
唔係草稿黎
「屌!係咪阿峰條仆街收買左我地言哥?!」 是日金句
女主做電台 男主做茶記就睇過
言仔 你好講喇wo到底 麥當勞 惠康 係咪俾咗廣告費
冇收過錢
買埋書
好嬲
屌那星,元朗單野先最撚嬲
差撚啲睇唔到故
好嬲......底線不斷下降緊
相信好多人都唔再設底線
屌 琴晚嬲撚到我
大家小心啦依幾日,入新界既話,好似重有人會做野
冇咩心機出文住
可能要聽日先有
唔好話你冇心機出,大家都冇心機睇
「我地入去求枝籤?」

「下!入面仲有得求籤架?」曉兒驚訝地說。

「係呀。」

「好喎睇下運程都唔錯。」

之後我們便進去古廟,把放在架上的籤筒分別搖了數下,得出了兩個數字。

「十三。」

「我係十四。」

我們查看籤面後,一頭霧水。

「十四....咁深奧嘅...」曉兒皺起眉頭說。

「應該張張都係咁。」

「唔理喇!袋住佢先,返去再上網查!」

差不多到中午的集合時間,於是我騎著自行車載曉兒回出租屋,看看阿婷有甚麼搞作。

回到出租屋後他們都早已聚集在客廳,看來已經預備好下午的活動,此時肥熊把我拉到一旁。

「喂!你又偷偷地帶人去邊。」

「去食早餐咋嘛。」我淡淡地說。

「食早餐?!食咩早餐食兩個幾鐘?!」

「食完咪周圍行下囉...」

此時阿婷拿著數張紙從房間裡出來。

「你地傾咩呀,過黎啦。」阿婷向我們招手道。

肥熊見時勢不對,只好放棄繼續追問。

「我叫左外賣,食完就可以出發。」YUKI說。

「出發?我地要去邊呀?」家欣問。

「你地呢到八個人,一陣兩個人一組,之後會比三個鐘頭你地去做我同YUKI預備嘅任務。」

「咁你地咪知道曬點玩...」飛機呆著說。

「聽埋我講先,今朝我同YUKI已經喺成個梅窩擺左唔同嘅信封,入面會有唔同金額嘅錢,同埋有卡仔寫住你地需要買嘅野,每組搵齊四個信封之後就可以去買,公平起見你地唔可以帶銀包出去。」

「至於要買啲咩,大家就睇信封。」

「擺啲錢喺街唔驚比人拎?」阿峰問。

「你喺街見到地下有個信封。」

「都唔會無啦啦拎黎睇。」阿婷雙手抱胸說。

好像也有道理。

「咁你同YUKI有咩做...」肥熊無奈地說。

「喺度睇屋囉。」

「.........」

好像哪裡怪怪的。

「至於分組就自己分啦。」YUKI補充。

「頂...分咩組呀,咪又係我同飛機一組。」

「哈,辛苦你地兩個。」白頭佬拉著允晴說。

「言仔,即係我地一組?」曉兒問我。

「SURE。」

阿婷和YUKI挺聰明,不用到外面吹風,選擇留在房子裡休息,我們就要忍受著數小時的低溫四處奔走。

不過她倆肯預備活動給我們已很好,此時外賣剛剛送達,於是我們便先吃東西。

我看著眼前的鹹蛋肉餅飯,覺得很奇怪。

「粒鹹蛋黃咁細嘅......」

「一定係偷工減料黎啦!」肥熊笑道。

「呀!」我終於發現哪裡不對勁。

「做咩?」阿婷問。

「梅窩咁大,成個梅窩搵曬?」

「係喎!咁咪有Bugs?!」飛機和肥熊大喊。

這次輪到我威風一次了吧。

「聰明,所以呢到有地圖,上面有你地要去嘅範圍,喺入面就搵到架喇。」原來阿婷拿著的是地圖。

還以為我是第一個想到的,原來只是阿婷未說。

「.........」

一小時後,眾人都吃飽,便開始出發。

「仲有呀,你地唔可以踩單車。」阿婷在大家臨出發時突然說,肥熊和飛機聽後眼珠也快飛出來。

「咪當行下囉。」白頭佬微笑著說。

「喂。」肥熊靠向我悄悄在耳邊說。

「咩料呀又。」

「一陣係好機會黎,識做啦。」肥熊奸笑著。

「得啦得啦...」我沒好氣地說。

我望向曉兒,她微微把頭側起來,一臉問號,好像完全不知道我們在說甚麼。
係咁易出住一篇先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞