《我嘅中學生涯竟然係同兩個女仔探討夢想》

1001 回覆
106 Like 12 Dislike
聽日見
睇到嬲
唔表白錫返人地一啖都要呀?
嬲還嬲 唔好quota文

空龍單刀都可以炒言仔
「 好呀我自己一個喺屋企好驚㗎」
想知個故而家個進度去到幾成
留名等家欣反cup
言仔係咪玩野呀
臨門一腳搞成咁
應該就地正法
有文未
支持樓主
lm
CHAPTER「32」

聖誕節,是多數香港人約會、旅遊、消遣、狂歡的日子,但不知道為什麼我竟然坐在上水的一間茶餐廳,跟肥熊吃著西多士。

「唔洗約女咩你?」我問肥熊。

「阿婷陪阿媽行街,我夜晚先搵佢。」

我把昨天的事跟肥熊完整地交待清楚,然而他卻說我笨得要死。

「咁都未搞掂?你唔撚係掛。」

肥熊狠狠地把檸檬捅穿,好像比我還要緊張。

「人地曉兒比曬位你上,你都唔識做嘅。」

「我想準備好啲先....嘛...」我無精打采地說。

「準咩備啫?!而加表白呀你估表演呀?」

「一係就直接講我鍾意你,一係就直接拖落去啦,阿言哥!生性啦好嗎...」肥熊顯得有點激動。

「你又唔係我,你點會明...你估我唔想講架咩。」

「但...我真係緊張,真係會驚衰。」

「又會諗,佢其實只係當我係好朋友?」

「你唔明架喇...去到嗰一刻,就唔係咁講。」

肥熊這時才冷靜下來,認真地看著我。

「好心你啦,曉兒呢啲女仔唔係成日有。」

「有機會就好好珍惜,唔係第時後悔都黎唔切。」

「知喇...我會搵個機會。」我托頭道。

「係至好講,真係冇眼睇你。」肥熊單手掩著雙眼說。

「得啦......食野食野。」

只是在這方面我實在比較遲鈍,我看不懂女生的心意,也不知道自己的想法,在何時適合說出來。

「唉唔講呢啲野住,聽日十二點粉嶺火車站等呀。」

「哦好呀,你BOOK左屋未?」我問肥熊。

「阿婷搵左佢媽咪幫手搞,唔洗我出手。」

「都好嘅唔洗煩。」

希望明天不會太寒冷,但像梅窩這樣子的離島地區或多或少都會很冷吧,還是多穿兩件衣服。

曉兒看到我會不會很尷尬?

不管了。

「埋單呀靚女。」

回到空無一人的家,有點想念老爸老媽,聽說他倆過幾天便回來,太好了。

我坐在沙發上,看著白濛濛的天花板,懊惱不已。

「呢個聖誕節,究竟爭啲乜野?」
樓主咁廢㗎屌
真心廢
嘴埋都唔表白
曉兒去馬啦
快啲再約人哋去屋企啦#diu#
拆禮物日,沒有收到任何禮物,不過可以跟好朋友們離開生活節奏急促的石屎森林,到梅窩放鬆數天,已經十分滿意。

在收拾好衣物和少許梳洗用品之後,便跟白頭佬一同前往粉嶺火車站,昨晚查看天氣預報知道這數天不算太寒冷,但還是要多帶兩件厚點的衣服,離島的溫度應該會比新界北再低。

「你同曉兒點呀。」白頭佬在路上問我。

「冇呀都係咁。」

他留意我的表情後,也沒再追問下去。

十二時正,我們到達火車站,已經看到他們。

「嘿!你地到拿!」肥熊向我們揮手。

「即係而加爭飛機同YUKI。」白頭佬點點頭說。

「就講就到。」他們正有說有笑地走過來。

此時我看著曉兒,她跟平日好像也沒大太差別。

「HEY言仔!」曉兒對我微笑著。

「喔..曉兒。」我有點害羞地看著她。

「做咩咁嘅樣呀?」她露出奸姣的表情。

「冇..冇野呀,你..帶得夠唔夠衫?」

「問埋啲咁奇怪嘅問題嘅哈哈,有呀放心啦!」

「就算唔夠!我諗你都會借衫比我著係咪?!」

「當然係!」我嘗試表現得正常一點。

肥熊環顧四周,在確認人齊後便叫大家起行。

「咪住呀。」阿婷突然叫住我們。

「嗯?咩事?」白頭佬問。

「仲差兩個人。」

曉兒、允晴、YUKI、阿婷、白頭佬、飛機和肥熊。

全部都到齊了啊。

「咦,佢地黎喇。」阿婷指著我的後方說。

WTF............?

家欣和阿峰?

有人可以告訴我發生什麼事嗎。

「點解佢兩個....」肥熊目定口呆地站著。

「係我叫佢地黎嘅。」阿婷說。

「Hello。」家欣跟我們打招呼。

「Hi。」阿峰也揮揮手說。

得悉家欣和阿峰也在時,其他人反應不算太驚訝,只有肥熊表現得一頭霧水。

「咩料......」肥熊看著阿婷。

「嗰日我同家欣提起我地會去梅窩,佢聽到之後話有興趣,就問我可唔可以一齊黎。」阿婷笑著說。

「下......但係......」

「你個死肥仔係咪唔滿意呀?唔滿意你出聲啦。」

阿婷狠狠地扭著肥熊的耳朵,而且肥熊一向也很害怕阿婷,只她乖乖就範。

「唔緊要啦,多啲人開心啲啫。」白頭佬跟大家說。

此時家欣轉過頭看著我。

「言仔你又係,去梅窩玩咁開心都唔同我講!」

「呃...哈哈哈.....」我不知道該怎麼回應。

我稍微瞄向曉兒,發現她正跟允晴竊竊私語,應該沒留意到家欣跟我說話。

「呼。」

在這個尷尬的時刻,飛機看著我,突然大喊。

「嘩!哈哈多人!多人咪好囉哈哈!哈哈!」

我意識到飛機在嘗試為這個尷尬的場面打圓場。

「頂你咁大聲想嚇撚死阿姐呀!」YUKI狠瞪著飛機。

「好喇好喇,我地夠鐘行喇。」白頭佬跟眾人示意。

於是我們一行十人便前往中環碼頭,開始這個三日兩夜嘅旅程。

總感覺不太對勁。
molamola
呢幾章大家睇到炆
不過先忍耐下
就黎要爆啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞