覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
搵兩個臭錢以為自己好巴閉

屌你都廢撚事
你不如刪AC咪撚影衰呢到啦

你唔覺得自己巴閉就唔會開post 啦
講乜撚心態問題
最有問題咪就係你自己個心態囉

同人做廉價勞工搵幾蚊雞都咁撚大聲

利申,打過pt
利申,讀緊ive一個月拎3000零用錢,星期一至五放5:30,仲要功課多test密,唔撚番工有乜撚野問題,我屌你呀,我依架要駁番上大學,要勤力d去讀書
我知你又實乜撚野做又唔撚早d努力讀書乜乜柒柒
我依架先識生性讀書吹咩,我老豆老母都好撚支持我
我就算有時番工,佢地都話平衡到先好,唔好因小失大
樓主根本唔撚明人地個處景係到亂咁批判亂鳩咁吠
你睇唔撚起人同時,人地都睇唔撚起你架撚屌
仲有話自己唔係廢老廢中,但你係做緊廢老同廢中做緊既野
樓主我屌你老母
留名等睇樓主屌鳩番我

嗯哼
我由頭到尾都係講緊心態問題
仲有人試圖同我討論物質層面
如果上面有讀大學嘅人嘅討論質素都仲係咁樣嘅話真係不如退學啦

見你想討論就認真答你。心態問題唔多唔少都涉及到哲學問題同價值觀。人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活,咁當佢家庭有足夠條件,父母允許情況下,唔洗做野都享受到生活,何樂而不為?誇張d講,假設上述條件一直都有,直到100歲,咁佢都冇錯。
你講既問題只係表達左社會現有價值觀,而唔存在道德問題,即應做與否既問題。

咁你依家唔係係社會上生存緊咩?
如果係嘅話社會現有價值觀就係正路
BTW人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活我同意
但係有冇骨氣就另外一回事

返緊工照拎 屋企有有咩所謂
痴撚線
part time出曬名工時長人工低 做撚到成隻狗咁 榨乾你啲精力
返part time之後爛gpa 只會令你繼續返狗工
如果有心讀書gpa好 跟住個幾十年就唔使返啲牛工
咁鐘意返工 咁鐘意賺錢 畢撚咗業之後有撚排你返 有撚排你賺啊
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重
如果屋企唔等錢開飯 洗咩返緊學去做pt
暑假 sem break 先返工 省省地都已經夠用
未出社會都已經開口埋口返工
真係唔個樓主遲下幾十年點捱
搵兩個臭錢以為自己好巴閉

屌你都廢撚事

你唔覺得自己巴閉就唔會開post 啦
講乜撚心態問題
最有問題咪就係你自己個心態囉

同人做廉價勞工搵幾蚊雞都咁撚大聲

利申,打過pt

到依家都講唔出我理據有咩問題
我心態叫人有D骨氣唔好淨係識問老豆老母拎錢都叫有問題
屌你 呢位user真係高質
我由頭到尾都係講緊心態問題
仲有人試圖同我討論物質層面
如果上面有讀大學嘅人嘅討論質素都仲係咁樣嘅話真係不如退學啦

見你想討論就認真答你。心態問題唔多唔少都涉及到哲學問題同價值觀。人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活,咁當佢家庭有足夠條件,父母允許情況下,唔洗做野都享受到生活,何樂而不為?誇張d講,假設上述條件一直都有,直到100歲,咁佢都冇錯。
你講既問題只係表達左社會現有價值觀,而唔存在道德問題,即應做與否既問題。

咁你依家唔係係社會上生存緊咩?
如果係嘅話社會現有價值觀就係正路
BTW人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活我同意
但係有冇骨氣就另外一回事

返緊工照拎 屋企有有咩所謂

不嬲都話返工照拎冇問題

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

屌,一星期五日日餐廳食lunch再加埋間中食下tea都唔洗500,雜費點洗成千呀?你自己買埋d唔等洗既野唔好賴消費高,大學就最好既有平價canteen ,你係唔夠錢洗就唔好打算日日食好西。學費真係唔掂既可以申請學生資助,唔一定借係資助唔洗還既,至於pj材料佢收完你學費仲要你買材料費買到好貴真係講出黎唔怕人笑?我以前做pj即使手殘成日失敗買多幾份做用後備都最多百幾,而且係幾個月先一次,打份工有三千夠晒洗之餘仲有錢剩自己洗

話三千唔夠洗問老豆拎個d根本係未學識搵錢先學大洗

我返學一個月一千都夠洗 搭車來回20 學校雙餸飯24
一日50都唔洗 一個禮拜返3-4日學 有時1000仲有淨
衫我來來去果幾件唔洗買 文具一個sem都寫唔晒一支原子筆 真係冇地方洗錢 最多一個月出去同人食餐放題 利申一個月搵2千蚊淨千零蚊

我以前返學個陣 pt 一星期返一至兩日(一日8個鐘),一個月有3200左右,但我有去玩,有時都有買下波鞋,食費 車費都自己出 完全夠洗 不過冇儲學費
我兩年前17歲 已經比緊家用
半工讀
唔覺
屋企仲係個個月比幾千我 (自動比,我冇開口)

利申
屋企唔窮,有幾個物業
自己打幾份工,賭下馬玩下買賣,一個月賺萬幾。每個月儲過萬

如果我冇咁勤力返工,屋企人唔比錢既話,一個月應該儲得好少
痴撚線
part time出曬名工時長人工低 做撚到成隻狗咁 榨乾你啲精力
咁鐘意返工 咁鐘意賺錢 畢撚咗業之後有撚排你返 有撚排你賺啊

不嬲都係講緊有D人有大把時間hea都唔撚返工遊手好閒問老豆老母拎錢
正皮
有時最火係有d仆街fd自己靠老豆老母養,又沒番工,仲成日問我做咩又唔出來食飯啊,唔去邊到邊到玩啊,食野又就住啊
我吊撚柒你堆垃圾啦

利申dse後一直有番pt,屋企淨比學費
其實有上進心
就算讀書唔做野
畢業即刻搵工比家用都ok啦
痴撚線

不嬲都係講緊有D人有大把時間hea都唔撚返工遊手好閒問老豆老母拎錢

唔覺
屋企仲係個個月比幾千我 (自動比,我冇開口)

利申
屋企唔窮,有幾個物業
自己打幾份工,賭下馬玩下買賣,一個月賺萬幾。每個月儲過萬

如果我冇咁勤力返工,屋企人唔比錢既話,一個月應該儲得好少

加多句,degree但冇比心機讀,次次做deadline fighter但gpa有3
痴撚線

有邊個唔想份工輕鬆呀哥仔
其實有上進心
就算讀書唔做野
畢業即刻搵工比家用都ok啦

成個post嘅重點
Pt每月四千
間唔中都要拎番一千幾百
正皮
有時最火係有d仆街fd自己靠老豆老母養,又沒番工,仲成日問我做咩又唔出來食飯啊,唔去邊到邊到玩啊,食野又就住啊
我吊撚柒你堆垃圾啦

利申dse後一直有番pt,屋企淨比學費

叻仔
問老豆老母拎錢上莊個班仲柒
博盡無悔
痴撚線

有邊個唔想份工輕鬆呀哥仔

屌你都廢撚事
lihk仔真係一時一樣
之前先有個post係到話番part time賺個少少
將來番工都番幾十年唔洗咁心急番工
識投胎有本事做敗家仔點解要咁早出黎做pt
唔好話唔做pt,屋企有錢就算成世唔返工我都覺得正常不過

當正常人返學時期要返pt搵錢去娛樂,敗家仔講句說話已經可以玩得豪過你

當正常人返工時期要儲錢買間豆腐潤咁細既屋去成家立室,敗家仔20歲已經手持daddy,mommy送既幾千萬物業

既然所有野都唾手可得,點解仲要學你d平凡人咁做pt,搵得個一千幾百,拎所謂既經驗,如果真係有個有錢仔咁諗,所而我會笑佢on9多d囉

利申,入左u都問屋企拎錢,屋企好樂意比,一個願打一個願捱,關你撚事咩樓主
仲要拎錢買名牌果啲 第一時間問佢 有冇返工之類
話冇果啲個心真係即刻睇佢唔撚起

🍇🍇🍇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞