覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
搵兩個臭錢以為自己好巴閉

屌你都廢撚事
你不如刪AC咪撚影衰呢到啦
其實真係有心讀書嗰啲,讀完大學,22歲先返第一份工嗰啲,大學嗰陣問屋企拎錢係冇咩問題嘅,問題係而家好多人根本係逃避現實而讀書
尤其讀商科嗰堆撚屌,dse廢入asso,asso廢都係不知悔改入埋啲冇料冇認可嘅學位,仲要入埋啲on9圍爐莊,成日扮忙唔返工問屋企攞錢
呢堆根本就係不務正業嘅死廢柴
我學費生活費交租都自己搞店
如果可以我都想有屋企人比零用錢

21歲
我由頭到尾都係講緊心態問題
仲有人試圖同我討論物質層面
如果上面有讀大學嘅人嘅討論質素都仲係咁樣嘅話真係不如退學啦
其實都好睇讀咩
日日褶4個鐘lib難d交到學費

利申:淨係賺到生活費
我學費生活費交租都自己搞店
如果可以我都想有屋企人比零用錢

21歲

小小依賴係OK 冇問題
今世都冇諗過返工。。
今世都冇諗過返工。。

利申 28
我日日係屋企做廢青得罪你
洗費一個月一千
老豆老母塞錢比我洗無辦法

唔好以己度人先得架

有人屋企無負擔有錢比仔女享受青春你就逼人同你條柒頭一樣做生做死賺果100幾千

屌 咁咪享受咪佢囉 0準備 第時咪等受死
要享受青春嘅中學未大個仔果陣都玩晒 要繼續享受嘅話唔係唔比
自己賺完自己拎去玩咪有資格講呢句囉
我日日係屋企做廢青得罪你
洗費一個月一千

冇得罪 睇唔撚起姐
老豆老母塞錢比我洗無辦法

唔好以己度人先得架

有人屋企無負擔有錢比仔女享受青春你就逼人同你條柒頭一樣做生做死賺果100幾千

屌 咁咪享受咪佢囉 0準備 第時咪等受死
要享受青春嘅中學未大個仔果陣都玩晒 要繼續享受嘅話唔係唔比
自己賺完自己拎去玩咪有資格講呢句囉

要玩唔係問題 我都好鍾意玩
個問題在於你拎幾多時間出黎玩
你拎晒黎玩冇問題 你最後冇嘅都係爭取經驗同學識嘅時間
我覺得有本錢做敗家仔
係無需要咁快返工搵錢
唔返工唔代表一個人垃圾
青春最多就係有時間玩
Part-time 工時長收入少
學業友情愛情都要兼顧
返工返學早出晚歸真係攰
利申:窮,酸,有返工

人地成日話畢咗業成世有排你返工
樓主點睇呢句話?有零用點解要拼搏?
我覺得出於孝順嘅話,無必要做到咁獨立
樓主葡萄牙?

利申每月同daddy 拎5萬零用錢

假撚到
你都幾似我同學
認同樓主 我覺得咁大個人 點都應該要揹番個責任
咩無時間其實都係藉口黎 你肯搵 一星期番幾粒鐘都得
咁大個人其實真係唔好意思問老豆老母拎零用錢
有d fd覺得父母係應份要比零用
但我就覺得 唔好意思拎老豆老母d辛苦錢黎吃喝玩樂
我都係,自己想去外國讀書,係香港打左份辛苦工,儲左一年錢,父母有幫到我出學費,但我係外國既屋租,生活費 一蚊都冇問過父母拎,聽講我呀媽周圍同班呀姨講我好乖

利申 屋企唔係冇錢,有私樓,有鋪位
Final Year 日日摺Lab做FYP chur paper 傾 project
Part time 你做埋我嗰份

利申: Final year 前有做 Part time 有叫佢地唔洗比但阿爸阿媽照比零用錢
我覺得有本錢做敗家仔
係無需要咁快返工搵錢
唔返工唔代表一個人垃圾
青春最多就係有時間玩
Part-time 工時長收入少
學業友情愛情都要兼顧
返工返學早出晚歸真係攰
利申:窮,酸,有返工

人地成日話畢咗業成世有排你返工
樓主點睇呢句話?有零用點解要拼搏?
我覺得出於孝順嘅話,無必要做到咁獨立

可能因為我係讀緊同做緊我夢想嘅工作
我係覺得自己人生嘅路已經固定左 (即係做死呢行)
所以有排我返工玩左再算我覺得冇問題
而有零用果方面嘅就係 人都已經成年大個 其實真係唔好放太多時間落去玩
依家D人就係睇表面 船到橋頭自然直心態
但係就連人生上嘅步伐都未固定 (即係連自己將來都未打算 由時間過得就過)
就係咁

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

屌,一星期五日日餐廳食lunch再加埋間中食下tea都唔洗500,雜費點洗成千呀?你自己買埋d唔等洗既野唔好賴消費高,大學就最好既有平價canteen ,你係唔夠錢洗就唔好打算日日食好西。學費真係唔掂既可以申請學生資助,唔一定借係資助唔洗還既,至於pj材料佢收完你學費仲要你買材料費買到好貴真係講出黎唔怕人笑?我以前做pj即使手殘成日失敗買多幾份做後備都最多百幾,而且係幾個月先一次,打份工有三千夠晒洗之餘仲有錢剩自己洗

話三千唔夠洗問老豆拎個d根本係未學識搵錢先學大洗

我返學一個月一千都夠洗 搭車來回20 學校雙餸飯24
一日50都唔洗 一個禮拜返3-4日學 有時1000仲有淨
衫我來來去果幾件唔洗買 文具一個sem都寫唔晒一支原子筆 真係冇地方洗錢 最多一個月出去同人食餐放題 利申一個月搵2千蚊淨千零蚊
利申,讀緊ive一個月拎3000零用錢,星期一至五放5:30,仲要功課多test密,唔撚番工有乜撚野問題,我屌你呀,我依架要駁番上大學,要勤力d去讀書
我知你又實乜撚野做又唔撚早d努力讀書乜乜柒柒
我依架先識生性讀書吹咩,我老豆老母都好撚支持我
我就算有時番工,佢地都話平衡到先好,唔好因小失大
樓主根本唔撚明人地個處景係到亂咁批判亂鳩咁吠
你睇唔撚起人同時,人地都睇唔撚起你架撚屌
仲有話自己唔係廢老廢中,但你係做緊廢老同廢中做緊既野
樓主我屌你老母
留名等睇樓主屌鳩番我
我由頭到尾都係講緊心態問題
仲有人試圖同我討論物質層面
如果上面有讀大學嘅人嘅討論質素都仲係咁樣嘅話真係不如退學啦

見你想討論就認真答你。心態問題唔多唔少都涉及到哲學問題同價值觀。人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活,咁當佢家庭有足夠條件,父母允許情況下,唔洗做野都享受到生活,何樂而不為?誇張d講,假設上述條件一直都有,直到100歲,咁佢都冇錯。
你講既問題只係表達左社會現有價值觀,而唔存在道德問題,即應做與否既問題。

咁你依家唔係係社會上生存緊咩?
如果係嘅話社會現有價值觀就係正路
BTW人類不斷做野搵錢無非係為左享受生活我同意
但係有冇骨氣就另外一回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞