覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
我覺得如果係家庭狀況ok又願意嘅話俾啲生活費個仔女幫補下係ok嘅,例如車費lunch錢咁
始終學生都有一定洗費,未必可以靠自己做pt 應付到所有生活雜費

但係好似我隔離屋條友咁我真心鄙視佢

大家同齡由細識到大,家庭背景相似 同一間u同一科 ttb接近一樣咁濟,照計點都有啲時間番下pt幫補下自己
(我都有番下pt搵下洗費 有閒錢就買下花戴咁,叫做唔洗問屋企攞錢,始終唔係大富大貴家庭

講番條友
gpa得個1.x, 又唔係努力讀書無時間番pt,都可以長期問佢屋企人攞錢去洗 仲要係養埋條女
佢係會俾零用錢條女嫁
最高峰可以一個月分幾次幾次咁拎左成皮野
已經夠仆街嫁啦,仲要個呀媽俾錢佢黎同條女去旅行
真正嘅垃圾

p.s 佢呀媽同我呻先知原來條友咁垃圾問屋企攞錢去養埋條女
不過咁,佢呀媽都係個啲慈母多敗兒嘅人黎嫁啦
我呀媽有叫過佢唔好俾個仔咁洗法又唔聽,明知個仔啲錢用埋黎養人地都照俾

原本都無諗住打咁多字不過真係好鄙視佢(平時唔敢同friend講因為我同佢有 common friends,廢事講完人地話我八婆 原諒我發洩一下
我覺得係睇家境點囉
如果人地屋企大撚把錢就冇咩問題(話唔定過兩年分返幾億身家直接退休
係屋企又唔係有錢家庭,又要屋企人比錢買非必需品果d衰
我覺得如果係家庭狀況ok又願意嘅話俾啲生活費個仔女幫補下係ok嘅,例如車費lunch錢咁
始終學生都有一定洗費,未必可以靠自己做pt 應付到所有生活雜費

但係好似我隔離屋條友咁我真心鄙視佢

大家同齡由細識到大,家庭背景相似 同一間u同一科 ttb接近一樣咁濟,照計點都有啲時間番下pt幫補下自己
(我都有番下pt搵下洗費 有閒錢就買下花戴咁,叫做唔洗問屋企攞錢,始終唔係大富大貴家庭

講番條友
gpa得個1.x, 又唔係努力讀書無時間番pt,都可以長期問佢屋企人攞錢去洗 仲要係養埋條女
佢係會俾零用錢條女嫁
最高峰可以一個月分幾次幾次咁拎左成皮野
已經夠仆街嫁啦,仲要個呀媽俾錢佢黎同條女去旅行
真正嘅垃圾

p.s 佢呀媽同我呻先知原來條友咁垃圾問屋企攞錢去養埋條女
不過咁,佢呀媽都係個啲慈母多敗兒嘅人黎嫁啦
我呀媽有叫過佢唔好俾個仔咁洗法又唔聽,明知個仔啲錢用埋黎養人地都照俾

原本都無諗住打咁多字不過真係好鄙視佢(平時唔敢同friend講因為我同佢有 common friends,廢事講完人地話我八婆 原諒我發洩一下

正宗垃圾真係哩種
我覺得有本錢做敗家仔
係無需要咁快返工搵錢
唔返工唔代表一個人垃圾
青春最多就係有時間玩
Part-time 工時長收入少
學業友情愛情都要兼顧
返工返學早出晚歸真係攰
利申:窮,酸,有返工

人地成日話畢咗業成世有排你返工
樓主點睇呢句話?有零用點解要拼搏?
我覺得出於孝順嘅話,無必要做到咁獨立

好同意,雖然話18歲都仲要拎零用錢好衰,但係22左右出泥做野都會比話錢屋企人,其實宜家可以叫做借住屋企人既錢泥生活,出泥做野後還比佢。我唔覺得有咩問題。
咁多人負評
咁多人負評

望下樓上話吹鳩漲果啲真係幾撚多下
窮人真係慘
魚蛋論
屌你老母收皮啦

利申:認同樓主,純粹覺得屌樓主好爽
好型先真
樓主係咪覺得多工作經驗就好有用
你試下寫m記7仔茶記呢d上去跟本冇作用
我屋企大撚把錢 屋企人唔鐘意我番工 大個養埋我 你吹撚漲?

Same 返pt 我老豆老母少我迫我辭
仲有屋企人比錢去旅行個d
無錢就咪去旅行啦

冇撚錯
啲死港女仲要成日諗去邊撚到旅行
老豆老母比錢 但老豆老母冇份去

依啲垃圾真係死撚咗佢啦

個post越講越冇point 得返酸味
人地上一代搵埋錢比自己仔女出去遊下各國見識
你地就無啦啦話人垃圾
我覺得屋企負擔得起既話,攞零用有咩問題?
你估出黎做野唔洗還咩
見過有啲同學為左返工,搞到無時間溫書而要retake幾科
之後又要返更多既工去補返retake錢,咁咪本未倒置囉

你話分配時間,當我每日返朝九晚六,六點之後返到十二,返到屋企沖完涼都一點幾兩點無時間溫書啦
仲要咁後生就開始捱夜,當你六十歲退休
二十歲就開始半工讀,捱足四十年
如果唔返多啲更又得個千零二千,剩係食飯搭車都用哂咁濟

所以屋企負擔得到攞零用好正常,屋企真係經濟能力好差既咪返pt自己搵自己洗囉
讀書個段時間係最free,因為唔洗你比家用住,趁你仲係學生可以享受剩餘唔多既生活
點解要逼人陪你過讀書返工讀書返工既生活
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重
如果屋企唔等錢開飯 洗咩返緊學去做pt
暑假 sem break 先返工 省省地都已經夠用
未出社會都已經開口埋口返工
真係唔個樓主遲下幾十年點捱

又關奴性事? 比人寵慣就寵慣啦,外國讀書有邊個學生想要買野唔係自己打工賺錢,咁又叫唔叫奴性?
家陣啲小朋友真係有趣

你講既情況只限於屋企唔有錢 唯有死慳死抵供個仔女去外國讀書 所以d仔女先有必要自己打工搵錢
如果佢家底夠既 父母每月寄夠錢比佢洗 洗咩同你係外國做侍應洗大餅
同係香港有咩唔同?

講緊班外國鬼仔學生呀,鬼同你講香港果班咩,去到剩係識玩

去到外國唔玩 唔通同你捱驢仔?

人有各志啦
香港夠有人死讀有人玩
唔好用自己思維限制人地啦
人地玩過班
好多個圈子都係等幫老豆手既
出黎識多啲人唔好?

等幫老豆手又點? 會影響到d咩
學你咁講 有人死讀書有人玩
人地父母有錢比個仔玩唔想佢書都未讀完就去做埋d咩m記 侍應搵唔到幾個錢之餘對前途無謂既工 關你咩事?
根本返parttime D錢咪又係吃渴玩樂
真係窮果D有grantloan仲有生活費
讀書根本一蚊都唔洗
身邊返工多果D本身都超撚大洗
又旅行又買野
成份糧成萬蚊都可以散哂
同埋除左補習其他工其實根本兼顧唔到
返工多養自己果堆咪又係走堂/freeride先頂得順
如果返得少果D其實計返洗費真係搵得一兩千蚊
最後大學生活係人生最後既free time
屋企負擔得起又唔大洗其實做咩要返工?
人生流流長grad左俾返家用咪得囉
返工又返學唔好話朋友
屋企人都見唔到,放假又去旅行
我諗你屋企寧願你係屋企食多兩餐飯佢仲開心
利申:屋企人會比生活費
但係去旅行既錢全部都係番part time自己儲
一年會去兩次旅行

我覺得人生當中得做學生呢個時段
係有青春、時間同衝勁去體驗多d野
如果屋企負擔到既
點解要將所有時間去返工
將來做到你想死添啦

Btw 將來畢業會將1/3既工資比屋企人
雖然佢地退休後都無憂
但我會當報答佢地依家咁肯比錢我
比我去做想做既野
負皮多過正皮
學費屋企人比,自己洗費間中番part time 搞掂,有時老母都比些小零用我洗。畢業出黎做野記得比番屋企人家用就得,洗咩搞到世界大戰
人地家事都要理
叻啦叻啦
最有骨氣係你啦

做好自己咪算囉
個世界咩人都有架啦
又要在意其他人
又要睇唔起人
又要日日係到呻吟

人地睇你咪on9同幼稚囉
見到你都覺得辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞