覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
其實Hea 同玩有咩問題
屋企唔係等自己養的話,趕住番工會威d?
大把人大學都係hea同玩,唔見得全部都係廢人
好多prof都話自己讀U個時長期走堂同埋醉住入lab
我唔係話做野唔好,我自己每個暑假都做intern
但點解一定要有閒暇就要番pt先叫好?
我得閒鐘意訓多d教唔撚得既
一定要中學畢業開始日日朝九晚八你先高興?趕住去死咩

樓主喺覺得做個少少pt就好撚獨立,想擺上黎J姐
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢
覺 好撚憎我阿哥 垃撚圾
我覺得如果係家庭狀況ok又願意嘅話俾啲生活費個仔女幫補下係ok嘅,例如車費lunch錢咁
始終學生都有一定洗費,未必可以靠自己做pt 應付到所有生活雜費

但係好似我隔離屋條友咁我真心鄙視佢

大家同齡由細識到大,家庭背景相似 同一間u同一科 ttb接近一樣咁濟,照計點都有啲時間番下pt幫補下自己
(我都有番下pt搵下洗費 有閒錢就買下花戴咁,叫做唔洗問屋企攞錢,始終唔係大富大貴家庭

講番條友
gpa得個1.x, 又唔係努力讀書無時間番pt,都可以長期問佢屋企人攞錢去洗 仲要係養埋條女
佢係會俾零用錢條女嫁
最高峰可以一個月分幾次幾次咁拎左成皮野
已經夠仆街嫁啦,仲要個呀媽俾錢佢黎同條女去旅行
真正嘅垃圾

p.s 佢呀媽同我呻先知原來條友咁垃圾問屋企攞錢去養埋條女
不過咁,佢呀媽都係個啲慈母多敗兒嘅人黎嫁啦
我呀媽有叫過佢唔好俾個仔咁洗法又唔聽,明知個仔啲錢用埋黎養人地都照俾

原本都無諗住打咁多字不過真係好鄙視佢(平時唔敢同friend講因為我同佢有 common friends,廢事講完人地話我八婆 原諒我發洩一下

正宗垃圾真係哩種

呢條友好撚垃圾
一個月拎老豆1200蚊 有返pt 等比樓主屌

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

洗咩要洗3000 係學校can 食飯已經好平 你仲話帶埋飯都洗到成千
屋企負擔到其實無咩問題
不過都要因住嚟洗啦 好似上面巴打講果條友真係唔掂 激死老豆老母

屋企有錢嘅話我都想拎錢啦...係無錢先要自己搵姐 仲要全部借政府錢交學費得嚟又無grant 講真好羨慕人地成日去旅行
我一個月搵1500左右 返學交通費都要就近40蚊一日 但多數都夠洗
但係唔可以成日去咩gathering咁囉
一次邊爐/放題就就食頹飯/食少餐 索性去少啲
個個人都唔同點有得比較 當年讀hd個陣我一開始都仲做下私補,到sem 3開始頂唔順炒左gpa,差d升u無望。好彩最後一個sem quit 哂d pt死chur先岩岩好夠升u
好似你咁講出去返pt唔讀書最後升唔到u,又哂左幾萬蚊學費就真係不孝啦
過左20仲伸大隻手板問老豆老母拎錢真係人唔笑狗都吠 成件垃圾咁
上面個d唔好成日懶讀書啦,有幾多人真係讀書啊,自己心裏有數啦,有時間有錢出去玩既就大把,仲話ft student,你係咪拎個鐘count住讀足8個鐘書啊咁,係既咁你先好話ft student啦

根本全職做野既每日攞個鬧鐘做足9個鐘先好話自己返ft,食飯柯屎個d扣左咪又係每日做得7個鐘倒。當自己返緊pt好啦,做七個鐘都講話自己返ft醜唔醜

ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
拿住老豆老母血汗錢話玩盡
呢一代真係多廢物
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
呢一代真係多廢物

血汗錢既話咪係敗家囉
成個post都認同屋企等開飯係應該搵錢
重點係屋企有錢既話點解一定要返埋d 濕鳩pt
識有錢女20幾無讀大學 無翻過工 平時頭等去旅行
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
呢一代真係多廢物

血汗錢既話咪係敗家囉

玩都係玩多一兩年姐
將來真係掛住做 無時間去玩
將來出黎做野 有排你還番比父母啦
到時比佢地攤曬手板問我攞錢又點話

利申:依家努力讀緊degree
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
呢一代真係多廢物

血汗錢既話咪係敗家囉

玩都係玩多一兩年姐

Pt真係最撚無謂
特別係sales 同飲食
學唔到野人工低工時長
識到班mk fd咪又出去玩散哂份糧
根本冇分別
未做過全職學咩人講工作經驗
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
呢一代真係多廢物

血汗錢既話咪係敗家囉

玩都係玩多一兩年姐

Pt真係最撚無謂
學唔到野人工低工時長
根本冇分別

我都做過好多份part time
飲食,sales,promotor,展覽閪工..

學到既野就係,要努力讀書,唔好做呢d工做一世
我覺得番pt都好既,可以見識多d,
但係讀書對一個學生黎講始終都係first priority。
又拎零用又返pt點睇
樓主係澳洲讀書啲錢好心都應該自己比晒啦
諗得出呢個問題 多數條友都係葡萄緊人地唔洗做

又有錢用

岩唔岩呀?

唉屌 幾間樓 一間有我名 有架車 養緊一隻貓一隻狗 係澳洲搵緊兩萬蚊呀 得未呀

嘩好多喎

收埋啦傻佬 你唔係覺得好多錢呀嘛

乖啦

頭幾頁講到自己好把炮,點知

咪又係比女飛
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
呢一代真係多廢物

血汗錢既話咪係敗家囉

玩都係玩多一兩年姐

Pt真係最撚無謂
學唔到野人工低工時長
根本冇分別

我都做過好多份part time
飲食,sales,promotor,展覽閪工..

學到既野就係,要努力讀書,唔好做呢d工做一世
我覺得番pt都好既,可以見識多d,
但係讀書對一個學生黎講始終都係first priority。

我都係咁話
返pt最大感觸就係要讀好書
唔可以再返d西工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞