覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
留名
同意

考完dse之後(17歲幾)就冇拎過零用錢
學費 出街食野行街買野 買電腦手機 全部自己俾
17歲之前既零用錢都唔多

full-time U student
知道好多同學都有拎屋企錢 零用錢每月千幾/幾千&學費屋企俾
其實有時會幾羨慕

同你差唔多,十幾歲出黎做野,好撚羨慕d同學放假去旅行,畢業又休成年先做野,我就試都未考完就要去搵工
屋企有錢六十歲都繼續問屋企攞錢呀 有咩咁肉酸
小學已經做緊童工養起頭家喇,中學先得三份經驗就摺埋喇
無咩嘅 人人都有自己嘅意見 你點諗又唔代表一定係啱 更加唔好話套落每個人身上 你話覺得人廢 人地一樣可以覺得唔返工自由自在不知幾好 所以除左話你刷存在感之外 完全睇唔出你呢個post有咩意義
你咪話我廢囉 有咩所謂
Who cares
講到尾其實樓主就好似D怪獸家長咁,唔鐘意人地有時間休息
於是就夾硬覺得人係應該努力到好似奴隸無時間休息
淨係得做同訓,好似D小學生咁放左學要補習補到訓覺時間
你見樓主話有做野又有拿家用黎儲係無問題就睇得出

奴性重到爆,仲要自我感覺良好
95仲特登開po搵野嘈
唔荒成熟得去邊
中學係會有鋪癮拗無謂野
我覺得係好重要 因為係練到口才 思維,都係成長既自然反應
但22歲人仲嘈呢d無謂野 完全冇意思
為左拎優越感就真係on9 d
我22歲同大學同學講緊文學哲學啦
仲講咩拎唔拎屋企人錢 又咩22歲好威咁
事實係香港大把中產 返過下暑期工當體驗過就算 唔會返足四年 出國見識 學到仲多
再講返都返intern la 屌sales part time😂

咁你姐係問開屋企人拎錢?
95仲特登開po搵野嘈
唔荒成熟得去邊
中學係會有鋪癮拗無謂野
我覺得係好重要 因為係練到口才 思維,都係成長既自然反應
但22歲人仲嘈呢d無謂野 完全冇意思
為左拎優越感就真係on9 d
我22歲同大學同學講緊文學哲學啦
仲講咩拎唔拎屋企人錢 又咩22歲好威咁
事實係香港大把中產 返過下暑期工當體驗過就算 唔會返足四年 出國見識 學到仲多
再講返都返intern la 屌sales part time😂

咁你姐係問開屋企人拎錢?

其實讀緊大學/大專問屋企人拎錢有咩問題?
唔係個個人都有能力兼顧到學業同事業
你話pt手板眼見功夫, 但係時間都係考量因素之一
如果為左番partime賺果一千幾百令自己成績一落千丈咁又值得?
唔係個個人都好似樓主你咁勁又讀到書又搵到錢
雖然廿歲仔真係唔細 應該要有自理能力
但係如果屋企afford到 唔等個幾個錢開飯 俾佢地玩多一兩年又有乜所謂?
反正讀完書仲有幾十年要捱, 享受下人生都唔係罪過
雖然好多人屌樓主
但我都真心覺得成廿歲都要問屋企人攞錢真係好醜怪
雖然好多人屌樓主

廿歲頭都仲係full-time student 你職業都係填學生啦 你話畢咗業都仲問屋企人拎零用就唔同講法啦
唔問老豆老母攞錢都要拎黎打飛機
知你窮撚又得番呢樣野可以曬命
真慘

笑撚死 想逼撚死樓主?
讀緊U 平時一個禮拜番兩日pt
D錢夠自己出去玩/住hall/電話費
夜晚多數食屋企
學費問政府借
換電話/去旅行靠自己儲錢
其實唔係大部分人係咁架咩
利申:屋企唔算有錢 叫做過得去
自問自己屋企都唔係有錢
不過就覺得樓主好撚悲哀
唔好以為世界圍住你轉好無
雖然好多人屌樓主

廿歲頭都仲係full-time student 你職業都係填學生啦 你話畢咗業都仲問屋企人拎零用就唔同講法啦

大學讀書時間甘鬆動都唔返工 問老母拎錢 真心7

除非你追gpa ,有家底就另計
不如讀緊書又返緊parttime果d巴打講埋自己成績啦
講左就知parttime其實唔值得做 當然總會有人兩邊兼顧到 不過係多數定少數大家心照啦
有父幹 唔抵得
讀緊U 平時一個禮拜番兩日pt
D錢夠自己出去玩/住hall/電話費
夜晚多數食屋企
學費問政府借
換電話/去旅行靠自己儲錢
其實唔係大部分人係咁架咩
利申:屋企唔算有錢 叫做過得去

學費屋企人比都話沒所謂啊,一陣食餐飯又攞,買件衫又攞,攞錢去旅行個d先最仆街
樓主低能。
我唔知你讀咩屎片,只少呢度好多人讀書真系好忙,邊有時間part time.
你咪就系個D死撚樣以為做個少少part time就扮曬經濟獨立,其實學費都喺靠老豆老母比,都仲喺食佢地住佢地.
仲要拎錢買名牌果啲 第一時間問佢 有冇返工之類
話冇果啲個心真係即刻睇佢唔撚起

啱呀
大學識個fd屌你仲要大大聲話我拎緊呀爸呀媽啲零用錢
等佢畢業先搵錢
真係痴撚線
其實Hea 同玩有咩問題
屋企唔係等自己養的話,趕住番工會威d?
大把人大學都係hea同玩,唔見得全部都係廢人
好多prof都話自己讀U個時長期走堂同埋醉住入lab
我唔係話做野唔好,我自己每個暑假都做intern
但點解一定要有閒暇就要番pt先叫好?
我得閒鐘意訓多d教唔撚得既
一定要中學畢業開始日日朝九晚八你先高興?趕住去死咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞