覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
如果屋企人主動俾我又點睇? 時多時少 多嘅有萬幾少嘅有幾百 暫時無業等緊政府工通知 會唔會俾樓主屌埋一份

有手有腳 點解唔出去搵part time企返十幾粒鐘先
垃圾 冇見識 冇骨氣 社會敗類

就係番緊長工 屋企人叫我辭左份工專心去面試 全力支持我 咁又點計 唔係我唔想番工喎 清

總之你唔岩啦 屌你老母死廢青 我代樓主討伐你

咪係 理得你做緊咩 一定要返pt

屌 咁我去企下m記囉
如果屋企人主動俾我又點睇? 時多時少 多嘅有萬幾少嘅有幾百 暫時無業等緊政府工通知 會唔會俾樓主屌埋一份

就係番緊長工 屋企人叫我辭左份工專心去面試 全力支持我 咁又點計 唔係我唔想番工喎 清

屌 咁我去企下m記囉

為商家佬賣命咁做人就唔肉酸啦 快啲多謝樓主既屌醒啦,佢簡直係俾咗你一個重新做人既機會!!
有咩好拗
屋企清貧咪做pt減輕屋企人負擔
有錢咪自然拎屋企人錢見識學野
識好多人讀u直頭拎屋企人錢試投資炒股
大家有大家道理

屌 咁我去企下m記囉

讀書仲返全職 你屋企人唔忍心話你on9咋

屌 咁我去企下m記囉

讀書仲返全職 你屋企人唔忍心話你on9咋

本身做緊長工轉政府工 畢左業年幾做嘢一年多啲
自膠?
今世都冇諗過返工。。

利申 28

讀master?

你點知
讀書又走去做parttime簡直係本末倒置
真係比心機讀既話根本唔會有時間做parttime
填form職業都填學生啦 fulltime正職都搞唔掂講乜野pattime
學生parttime咪最多做到賣衫waiter補習officeboy 難聽講句第日cv都唔會寫落去
屋企又唔係等果一千幾百開飯 咁後生仲讀緊書就走去拎自己d時間黎換錢 當讀緊大學20歲左右 你真係覺得20歲人既光陰值得令去換$60個鐘
如果你覺得值得咁你都幾可憐 20歲人時間多到無野好做要去換錢浪費自己時間

利申 小弟不才兼顧唔到學業同返parttime 每年都係拎10萬scholar咁大把

你都識講你讀到有獎學金啦,做咩仲衝出黎柒?
上面個d唔好成日懶讀書啦,有幾多人真係讀書啊,自己心裏有數啦,有時間有錢出去玩既就大把,仲話ft student,你係咪拎個鐘count住讀足8個鐘書啊咁,係既咁你先好話ft student啦

fulltime student係事實 你可以屌佢唔讀書 而唔係屌佢唔做parttime囉
讀得書少logic係差d

上面咁有人講左囉,依家話緊唔讀書又唔做野個d啊,有d人唔讀書已經係事實啦,再屌佢淨係識攞錢啊

你考dse未啊,因住reading拎u啊,我就讀緊u既

咁你咪應該叫佢努力d讀書囉 佢係fulltime學生黎架嘛 努力讀書問屋企人攞錢都有問題
你又有無睇我上面comment呀 我拎緊10皮scholar一年呀 香港開左盲人學校咩?點解你都有u讀既
有個fd喺外國讀大學,一有假期就番黎香港成兩三個月,唔洗番工,但日日都去飲飲食食
填form職業都填學生啦 fulltime正職都搞唔掂講乜野pattime
學生parttime咪最多做到賣衫waiter補習officeboy 難聽講句第日cv都唔會寫落去
屋企又唔係等果一千幾百開飯 咁後生仲讀緊書就走去拎自己d時間黎換錢 當讀緊大學20歲左右 你真係覺得20歲人既光陰值得令去換$60個鐘
如果你覺得值得咁你都幾可憐 20歲人時間多到無野好做要去換錢浪費自己時間

利申 小弟不才兼顧唔到學業同返parttime 每年都係拎10萬scholar咁大把

依家樓住要人唔好拎屋企人錢呀嘛 我拎10皮scholar儲起第日還學債依家一直洗緊屋企錢 唔知洗唔洗比人批鬥呢
返緊工仲收緊零用錢

佢拎唔拎到獎學金同佢既內容岩唔岩冇關架喎

有獎學金唔洗返part time? 仆街啦你今次
唔返工又得罪你咩
日日忙撚到要係咁睇文睇書做lab 做final year project 又要傾project
fyp 係一個人做緊4個人嘅嘢 你做埋我嗰份
撚有時間返工呀
不過咁 有時都得閒hea下 有時間都抖下啦
另外,你啲parttime 咪又係sales
比我都唔會寫落去cv 到啦
要搵就搵份正經啲同自己讀嘅有關
利申:樓主口中嘅垃圾,平日hea 都唔返parttime,另外拎緊每年4萬幾scholarship
以前讀書有人返pt返到ft咁
走哂堂學都唔返咁算咩類別

樓主:唔洗靠屋企 孝子 有骨氣 所有人都應該係咁
18歲後都無乜問屋企拎錢
好難開口
拎學費個陣仲難開口
買電腦 買電話 去旅行 全靠自己返parttime
同意
上面個d唔好成日懶讀書啦,有幾多人真係讀書啊,自己心裏有數啦,有時間有錢出去玩既就大把,仲話ft student,你係咪拎個鐘count住讀足8個鐘書啊咁,係既咁你先好話ft student啦
一個sem只出兩次街點睇 出街、返工定係返學都係睇你自己意志 唔好賴咩人地出唔出街

唔好同我講咩冇哂朋友 一黎重點唔係係度 二黎我中學到大學所有朋友都keep到

你自己出街返pt唔尊重自己full time student身份唔代表個個都好似你咁

仲有人地去唔去玩 同 我做唔做part time係冇關係 我唔知你講出黎既用意係咩 majority做既野就代表岩?
連登仔連人地家事都管埋

不如全部人跟足晒樓主個生活模式呀笨?
同意

考完dse之後(17歲幾)就冇拎過零用錢
學費 出街食野行街買野 買電腦手機 全部自己俾
17歲之前既零用錢都唔多
同意

考完dse之後(17歲幾)就冇拎過零用錢
學費 出街食野行街買野 買電腦手機 全部自己俾
17歲之前既零用錢都唔多

full-time U student
知道好多同學都有拎屋企錢 零用錢每月千幾/幾千&學費屋企俾
其實有時會幾羨慕
淨係靠年齡去決定拎唔拎零用錢
其他因素唔使考慮?讀書定做緊野?讀咩科?
屋企有冇錢?屋企人想唔想你番partime?
我自己屋企就有細路妹要睇住,唔請工人就要由我照顧,畢業出黎做野都講左會比2/3人工屋企,屋企人都可以比到錢我用,我覺得冇問題

巴打有point
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞