覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
偏偏我呀媽就係叫我正正經經讀完大學先好出黎搵錢 話pt搵得雞碎咁多又只會辛苦,倒不如好好享受埋個幾年做學生既時光,之後個幾十年先捱飽佢

呢個真 屋企負擔唔大的話根本無乜必要為咗嗰少少錢翻part time(intern 為將來唔計) 將多岀嚟嘅時間做吓自己鍾意做嘅野何樂而不為呢 反正岀到嚟社會有幾十年慢慢做
其實係咪你窮?

你不如冇point就收嗲啦
你呢啲唔識反思嘅垃圾 社會真係好需要你去做基層

我係咪真係要講自己屋企有咩資產班廢物先唔會再話我窮撚發窮寒

快d講,秒殺佢地,等佢地沒聲出
一考完dse 就出去做野之後俾家用(雖然唔多)+1
最憎啲人咁大個仲問屋企拎錢
(由其係佢地屋企本身都好大負擔/ 環境唔好)
仲有班仆街話咩返工會影響學業
我舊年雙修+做part time
dse 都升兩分入得返八大
其實唔係冇時間 係睇你點分配時間

有人屋企環境唔好仲有家人問題咩時間都冇係真嘅
但有班垃圾唔肯挨做廢青仲要聲大夾惡果啲真係好撚垃圾
拎到畢業 而家做野比返零用老豆老母
其實係咪你窮?

你不如冇point就收嗲啦
你呢啲唔識反思嘅垃圾 社會真係好需要你去做基層

我係咪真係要講自己屋企有咩資產班廢物先唔會再話我窮撚發窮寒

快d講,秒殺佢地,等佢地沒聲出

啲垃圾都即刻唔出聲啦
我打果啲野乜柒都唔撚睇 睇完topic就即刻發癲嘅死癲狗
屋企一個月比三千,包哂食飯搭車雜費,屋企唔煮飯,但我覺得唔夠洗,所以返part time 我係咪好大洗

有返parttime嘅至小你有返
係好事
但有啲人總係冇錢都死都唔肯返
星期一至五番學
星期二至六番pt
20歲

巴打加油
拎到畢業 而家做野比返零用老豆老母

叻仔
有d科日日有堂仲要實習 學費得半grant
做鴨都唔掂啦...
父幹撚留名
屋企個95垃圾阿哥留級留咗3年
今年先同我一齊考dse
到依家仲係每日打十鳩幾個鐘機
每次見到佢我都係用個睇唔起佢嘅眼神想像佢將來可以有幾垃圾
温完書見到佢我就同自己講 一定唔可以變成佢咁撚垃圾
温書都勤力啲

好快你都同佢一樣,DNA 既野話改就改咩

我同佢唔係同一個老竇生
有d科日日有堂仲要實習 學費得半grant
做鴨都唔掂啦...

屌你老母 我真係忍唔撚住
我係咪要逐個引用屌撚柒晒你班仆街
唔撚明就重睇 未睇就同我睇
父幹撚留名

父幹唔緊要
有學識有經驗 食住父幹嘅優勢上你先成功

啲傻鳩以為有父幹就已經拎撚左世界第一拎金牌咁撚樣
其實冇咩問題。。。
問屋企人拿幾多,出來做野咪比返幾多屋企人囉
自從入u冇問老豆老母拎錢用,有試過借但借六千還一皮,每月自己做野補習幫媒體出下稿搵到萬幾,一樣係拍拖一樣係hon gpa過3好心有能力既大學生就唔好加重屋企負擔

利申:窮撚一個我都想唔洗做有錢用,這些機會………
每個sem趕功課趕project趕考試 gpa3.x 星期五六日day off 返工 之後繼續返學 過時過節返足工 自己養自己 iphone自己買 過時過節俾錢屋企人 剩學費屋企人交 因為有資助 佢地唔洗交好多 仲草到幾萬蚊 點睇
其實冇咩問題。。。
問屋企人拿幾多,出來做野咪比返幾多屋企人囉

有啲人用讀書呃自己 明知讀唔成都要繼續讀呢
每個sem趕功課趕project趕考試 gpa3.x 星期五六日day off 返工 之後繼續返學 過時過節返足工 自己養自己 iphone自己買 過時過節俾錢屋企人 剩學費屋企人交 因為有資助 佢地唔洗交好多 仲草到幾萬蚊 點睇

呢個就係我成個post都講緊嘅成功例子
自從入u冇問老豆老母拎錢用,有試過借但借六千還一皮,每月自己做野補習幫媒體出下稿搵到萬幾,一樣係拍拖一樣係hon gpa過3好心有能力既大學生就唔好加重屋企負擔

利申:窮撚一個我都想唔洗做有錢用,這些機會………

叻仔 keep住落去
最睇唔過眼係唔番工攞屋企人錢拍拖

所以我無拍拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞