覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
問屋企人拎錢同埋屋企人比錢係咪咁撚難分
又話老豆老母迫你一個月拎幾皮野
老豆老母養得起你有咩所謂

要適應得快做intern唔撚得既,起碼同本行有關先啦
定你覺得你出黎做飲食做sales,再做返本行會適應得快得啲?

見過好多有返pt既mk仔都唔見得有幾做事態度成熟囉,我返pt個度有條女返pt日日返黎企係到玩電話逗人工叫做事態度成熟
人地都有返pt喎,咪叫做事態度成熟?

真係唔撚明點解一定要全世界用你個套,唔返pt就係垃圾
我就唔撚信李嘉誠個仔讀書有返sales 飲食pt,唔係問老豆拎零用
唔好撚再衝出黎柒啦屌

又引多條垃圾出來 我舉誠哥出來做例子係想講個心態問題啊柒頭,唔係屌緊你做咩pt啊,有時間寧願hea或者一味覺得自己沒必要做就唔做個d人跟本就係廢,你做2世祖沒問題,不過比人屌就預左啦

你係誠哥個仔?你知人地個陣讀緊書諗乜?
人地個陣讀書食左幾多條女你都唔撚知啦,搵黎講
你要做奴隸無問題,不過你屌其他人唔同你一齊做奴隸,比人屌就預左啦

好老實講你返多個幾個鐘,賺得千零兩千,夠你食定夠你搭車
你真係要自己財政獨立,你交完HALL費都無撚哂錢啦
當你住屋企,唔通你日日食學校CAN?唔洗同朋友出去應酬下?
自己返工返得咁辛苦,賺個少少仲要自己死慳死抵先夠用
返得多更實無時間溫書,返得少又唔知為咩
到底為乜?

讀書先有時間比你拍拖、同朋友去下旅行、做下啲熱血野
第時返全職O多幾次T都比條女鬧你唔陪佢
同朋友去旅行夾撚左幾百次期都夾唔掂
熱血野唔好諗啦諗下今日要O幾耐T先啦
之後你諗返返轉頭就會諗點解做學生個陣點解唔去做呢啲野,而家返全職返到隻狗咁,你先會覺得自己損失左幾多青春
到底人生咁長除左讀書同返工仲做過啲乜

講到底你都係想玩姐 依家沒話唔叫你玩,不過強調係20幾歲人,個人消遣既錢就應該自己搵啦,起碼有個心覺得自己要出去威出去玩點好意思下下靠老豆老母,有d人仲要係有時間番到工既
沒既,我係吹你地唔脹架,不過自己諗啦,老豆老母唔比錢你出去溝女可以屌柒佢添

定你覺得你出黎做飲食做sales,再做返本行會適應得快得啲?

見過好多有返pt既mk仔都唔見得有幾做事態度成熟囉,我返pt個度有條女返pt日日返黎企係到玩電話逗人工叫做事態度成熟

我就唔撚信李嘉誠個仔讀書有返sales 飲食pt,唔係問老豆拎零用
唔好撚再衝出黎柒啦屌

又引多條垃圾出來 我舉誠哥出來做例子係想講個心態問題啊柒頭,唔係屌緊你做咩pt啊,有時間寧願hea或者一味覺得自己沒必要做就唔做個d人跟本就係廢,你做2世祖沒問題,不過比人屌就預左啦

快啲屌我
我就係你口中嗰班寧願hea 都唔返pt嘅人
你唔鍾意或者唔啱你價值觀就屌人真係好撚on9
好過班人返pt返到走曬堂爛曬grade 出黎同人講都好似威啲咁
吹咩

唔好撚再衝出黎柒啦屌

快啲屌我
我就係你口中嗰班寧願hea 都唔返pt嘅人
你唔鍾意或者唔啱你價值觀就屌人真係好撚on9
好過班人返pt返到走曬堂爛曬grade 出黎同人講都好似威啲咁

最終返pt既錢都唔撚夠比retake
樓主咁撚勁,不如唔好同老豆老媽住,自己儲錢買樓自己住

講到底你都係想玩姐 依家沒話唔叫你玩,不過強調係20幾歲人,個人消遣既錢就應該自己搵啦,起碼有個心覺得自己要出去威出去玩點好意思下下靠老豆老母,有d人仲要係有時間番到工既
沒既,我係吹你地唔脹架,不過自己諗啦,老豆老母唔比錢你出去溝女可以屌柒佢添

同你講得多都哂氣
讀緊書既有時間就應該要返工咩道理,有時間學下野輕鬆下咪仲好
我就唔係好覺如果你要追GPA會仲有時間返工囉
唔追GPA個啲好明顯就係想用讀書再HEA多一兩年做好準備先出黎做野
屋企負擔到佢呢一兩年既洗費,一兩年之後就到佢出黎還返比屋企啦,咁有咩問題?
再講大把人讀ASSO,HD都係屋企有少少錢,人地屋企幾千萬身家比佢HEA足一世唔撚洗做都唔撚關你事啦

乜撚野叫講到底你都係想玩姐,到你出左黎做野玩屎都無你份
學生做好本事之後去玩有乜撚野問題?
阻住你GPA爆3定搶埋你份爛鬼PT
當然你話拎屋企人錢買名牌個啲係過份左啲,但人地屋企人都未屌柒佢關你撚事咩,佢屋企係有錢比佢買到開舖頭都仲得啦
屋企負擔唔到你開支仲要問屋企拎錢或者你一個月要洗成皮幾兩皮野咁就話誇張姐
屋企負擔到,收屋企人錢做零用有咩問題
而且你呢篇好明顯係屌哂全世界>20歲學生唔返PT收零用有問題啦
扮乜柒
咪撚理樓主la
話佢酸又話咩 驚show d資產出黎 你酸番轉頭炸
又想開第唔知幾屆吹水大會?
酸就酸la

唔好撚再衝出黎柒啦屌

我都最鐘意笑柒d返pt就覺得自己好成熟活在當下個d傻仔 以前d同學不知幾撚多返咩m記許留山返到dse15分都冇 你鐘意返唔係問題 買野又好自給自足都好 不過你管人地返唔返pt?我依加先知原來讀書時期洗父母錢唔做野=二世祖

你條弱智仔睇清楚標題未呀讀書人

我回應緊樓上條友 唔係樓主
你個月薪二萬 屋企有層樓係自己名咁威既樓主潛左水啦
OP係咪睇唔順眼老豆老母錫細佬細妹多過錫自己

我成屋最細 全家最錫我

所以咪寵到你咁既樣囉 自以為是 你言語間已經透露出你既自大,又幾多間物業又剩
廢老concept ?撚係自力更新咁
樓主
屋企個個月比6萬幾我洗做零用
呀媽仲周不時問得咁少夠唔夠用
如果你係我 係咪都一蚊都唔會攞?

我試過話唔洗咁多 洗唔曬
但兩老話洗唔曬就儲起 仲試過比呀爺鬧返轉頭
叫我唔好擔心埋曬呢啲錢銀既野 返part time叫我諗都唔好諗
要打工就返屋企間公司做(做建築) 唔好出街外人度做
試過返老豆office做part time office boy
全個office啲人都唔比野我做 我悶到想換個水都有人仆埋黎話唔洗我做
轉個頭出糧 做個冗員出成3皮野比我
後尾真係太悶 無再返

如果下次老豆比零用我 樓主有無咩好提議 等我同佢講唔好比 等我自食其力?

因住樓主出黎咬你係垃圾係二世祖

咬我咩
依家係我都覺得喺屋企人度攞咁多錢唔係幾好 想推但未講得掂屋企喎
我連之前pass左車牌都唔敢比屋企人知(得家姐知) 廢是佢地會買多架車比我揸 我只係想考黎旁下身 得閒揸朋友車玩下only
你睇我好 我睇你好啦樓主 家家有本難念的經
你就淨係識講經 有無人可以答下我 thx
拎層樓住呢
我覺
19歲讀緊書 老豆老母比學費
但係平時洗用自己黎 依家冇返工
但係之前返工 儲左小小錢 都仲頂到
不過就快乾塘 所以想搵份pt做
問題就黎啦 我媽唔想我返工 想我專心讀書 話遲d大把機會做 依家比錢我洗
但我又唔想用佢錢 同埋如果係佢就會比2000我 但講真2千唔會夠洗 每日車費都40 又要食嘢 d功課有時仲要貼錢做
巴絲點睇?覺得我應該靠父幹定搵pt?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞