覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
好想知樓主屋企有咩資格,好想酸你
最睇唔過眼係唔番工攞屋企人錢拍拖

所以我無拍拖

笑左
樓主讀咩科?識日真係番學+intern(無錢)一個成期番6-7日
樓主好型 打工皇帝
sorry 囉
番pt都照問屋企人拎錢
你睇下啲新移民
果次老母唔比錢我買nmd
差d打柒佢

利申 22歲
人地老豆老母願比佢地願收咪得
關你撚事咩
一個月拎老豆1200蚊 有返pt 等比樓主屌

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

屌,一星期五日日餐廳食lunch再加埋間中食下tea都唔洗500,雜費點洗成千呀?你自己買埋d唔等洗既野唔好賴消費高,大學就最好既有平價canteen ,你係唔夠錢洗就唔好打算日日食好西。學費真係唔掂既可以申請學生資助,唔一定借係資助唔洗還既,至於pj材料佢收完你學費仲要你買材料費買到好貴真係講出黎唔怕人笑?我以前做pj即使手殘成日失敗買多幾份做後備都最多百幾,而且係幾個月先一次,打份工有三千夠晒洗之餘仲有錢剩自己洗

話三千唔夠洗問老豆拎個d根本係未學識搵錢先學大洗
窮人睇唔起有錢人

利伸:讀書時有返pt,pt搵6000-10000,個時屋企人都伸有比錢我洗

咩pt搵咁多?
讀書個陣一有時間就返工
下晝空堂就去返pt 夜晚去補習
有啲同學真係有時間係度hea 呻悶
仲話返我轉頭 做乜搞到自己咁忙
串我自己攞黎衰 gpa 衰唔好怪人之類

屋企唔係窮到無錢比我
不過咁大個人仲拎屋企錢真係覺得好醜
有手有腳搵多個錢旁下身姐
你唔返工我覺得無問題
不過唔好將你個套套入人地個度
學生都唔一定受保護大條道理食屋企淨係讀書
更何況佢地都唔見得係用個啲空閒時間係讀書度
我妹
廿歲人番part time仲要問老豆老母攞錢

睇下拎幾多囉

岩岩開聲問老豆老母拎一球去外國讀書
入左uteam 同時又要返工
𣎴過補習社得5x一個鐘
入去做嘅人通常都幾個月後就走,可惜我除左補習之外乜都唔識
有揾過私補但時間好唔揾定,唯有靠census份糧慢慢搣
讀書個陣一有時間就返工

屋企唔係窮到無錢比我
你唔返工我覺得無問題

終於有人明我講緊乜
我d同學係又拎零用錢又番工
學費有全免
住hall
屋企每月比3000
再返pt賺千幾二千
人地老豆老母願比佢地願收咪得
關你撚事咩

你不如用下你個臭閪睇下我講乜撚啦好冇呀
搵兩個臭錢以為自己好巴閉
當初因為毒撚暑假係屋企無野做去翻PT
雖然我都支持學生翻PT
但唔翻我又覺得無乜大不了
最緊要係心態問題 一直以黎個觀念係屋企人經濟唔掂先要翻兼職 假如你係一個心態好既父幹撚 唔翻兼職都可以拎時間黎學野(包括旅行) 只要用得其所 有意義就得
即使係窮西 都唔一定翻PT 只要心態好 同上應洗就洗 愛錫屋企人就得 講到孝順 出黎社會翻工仲有成幾年慢慢還 仲未計有d窮既獨生子 諗起自己一個比家用兩年真係苦
老實講 翻兼職時間咪又係人生果幾年時間
讀書個陣一有時間就返工

屋企唔係窮到無錢比我
你唔返工我覺得無問題

終於有人明我講緊乜

但係依家就係你將自己果套套落人度
有返工嘅巴絲咪好
我嘅point唔係錢銀方面
而係爭唔爭氣
唔係有錢就可以用D時間黎HEA
屋企有錢只係會令你輕鬆D
如果你冇經濟乜學識都冇
出到黎都仲可以成個白痴咁 係咪仲可以同人地講:我屋企好有錢唔洗返工咁樣?
屌 自己諗諗佢 屌唔醒嘅真係好自為之
讀書個陣一有時間就返工

屋企唔係窮到無錢比我
你唔返工我覺得無問題

終於有人明我講緊乜

但係依家就係你將自己果套套落人度

我只係非常唔認同痴住屋企人就唔洗死 唔洗獨立嘅果種心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞