覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
成廿歲人有手有腳仲柒下柒下問老豆老母拎錢洗 屌你你問下自己仲有冇尊嚴啦
唔係話叫你要即刻出黎返工賺錢自己交學費 老豆老母幫你交學費係ok
但係零用都仲要老豆老母比你 你大個仔未呀柒頭皮
成年人都仲要問人拎錢 仲衰撚過乞衣 乞衣都話要求人
你地廢渣求都唔洗求就有錢洗
有冇諗過廿歲人好唔好意思仲問老豆老母拎錢呀?
上左大學都應該至小一星期返兩三日part time 賺下零用啦冇出色
真係好撚憎明明有能力都仲要靠人嘅廢柴 冇撚柒用

班廢人用讀書做借日
唔撚返工

讀asso呀 毅進嘅果啲垃圾mk真係生舊叉燒都好過生你

我唔係啲學位係垃圾呀乜乜柒柒 但係明顯睇落去就係讀撚唔成書都仲要呃鳩自己有書讀
真係笑撚死

唔同意asso姐係讀唔成書 asso人有好多都勤力
利申 asso上返ugc 讀asso嘅中學同班同學得兩個上唔返degree
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重
如果屋企唔等錢開飯 洗咩返緊學去做pt
暑假 sem break 先返工 省省地都已經夠用
未出社會都已經開口埋口返工
真係唔個樓主遲下幾十年點捱

又關奴性事? 比人寵慣就寵慣啦,外國讀書有邊個學生想要買野唔係自己打工賺錢,咁又叫唔叫奴性?
家陣啲小朋友真係有趣
一考完dse 就出去做野之後俾家用(雖然唔多)+1
最憎啲人咁大個仲問屋企拎錢
(由其係佢地屋企本身都好大負擔/ 環境唔好)
仲有班仆街話咩返工會影響學業
我舊年雙修+做part time
dse 都升兩分入得返八大
其實唔係冇時間 係睇你點分配時間

屌同你一模一樣
Sorry囉,屋企人唔比我返part time,主動比
諗得出呢個問題 多數條友都係葡萄緊人地唔洗做

又有錢用

岩唔岩呀?

唉屌 幾間樓 一間有我名 有架車 養緊一隻貓一隻狗 係澳洲搵緊兩萬蚊呀 得未呀

嘩好多喎

收埋啦傻佬 你唔係覺得好多錢呀嘛

乖啦

頭幾頁講到自己好把炮,點知
依家日日做到隻狗咁
早知讀u 個陣番少d 工
依家無機會了

屋企俾得起嘅又有咩所謂吖

我個陣讀書就借錢嘅,老豆話一個月俾幾千蚊我屋企都仲afford 到,不過學費個十幾萬就要自己借自己還
我40歲,想買4隻3TB Harddisk無錢買,同老婆講,老婆比錢我買

利申:老婆無做野,佢既錢全部都係我比的,養左佢9年。

咪又係你d錢
駁唔到
屋企人錫自己俾零用我
老實講,畢業之後都起碼返四十年工啦
洗乜急住係讀書個幾年返咁多pt,又唔係特別多錢
我飯錢屋企人俾 但係旅行買衫褲鞋襪呢啲都係自己草都覺得自己仆街
見到有啲fd攤大手板 咩洗費都問屋企人攞真係
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重

又關奴性事? 比人寵慣就寵慣啦,外國讀書有邊個學生想要買野唔係自己打工賺錢,咁又叫唔叫奴性?
家陣啲小朋友真係有趣

你講既情況只限於屋企唔有錢 唯有死慳死抵供個仔女去外國讀書 所以d仔女先有必要自己打工搵錢
如果佢家底夠既 父母每月寄夠錢比佢洗 洗咩同你係外國做侍應洗大餅
同係香港有咩唔同?
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重

家陣啲小朋友真係有趣

你講既情況只限於屋企唔有錢 唯有死慳死抵供個仔女去外國讀書 所以d仔女先有必要自己打工搵錢
如果佢家底夠既 父母每月寄夠錢比佢洗 洗咩同你係外國做侍應洗大餅
同係香港有咩唔同?

講緊班外國鬼仔學生呀,鬼同你講香港果班咩,去到剩係識玩
真係多得樓主洗腦
所以香港人奴性咪咁重

家陣啲小朋友真係有趣

同係香港有咩唔同?

講緊班外國鬼仔學生呀,鬼同你講香港果班咩,去到剩係識玩

去到外國唔玩 唔通同你捱驢仔?
每個人背景唔同
我冇浪費過時間去做part time
零用照舊屋企人俾
但唔覺自己肉酸

我今年grad 典型BBA撚
平時番學一定唔會做part time
多餘時間用黎prep interview 睇書 拍拖同frd/屋企人出街

E家我grad job 人工最低個份offer都有大學生收入中位數既一個double有突

暑假一grad就到我俾家用屋企人lu

所以廿歲仲係學生而屋企人又負擔得起既話做part time跟本唔係必要
sem break 做intern 整靚張CV仲好
第時grad搵份好工先慢慢賺錢啦

所以樓主唔好一碌勁打一船人唔該晒
每個人背景唔同
我冇浪費過時間去做part time
零用照舊屋企人俾
但唔覺自己肉酸

我今年grad 典型BBA撚
平時番學一定唔會做part time
多餘時間用黎prep interview 睇書 拍拖同frd/屋企人出街

E家我grad job 人工最低個份offer都有大學生收入中位數既一個double有突

暑假一grad就到我俾家用屋企人lu

所以廿歲仲係學生而屋企人又負擔得起既話做part time跟本唔係必要
sem break 做intern 整靚張CV仲好
第時grad搵份好工先慢慢賺錢啦

所以樓主唔好一碌勁打一船人唔該晒

其實咪又係典型廢老心態
成日覺得自己捱得好辛苦, 所以人地就唔洗捱就係廢青
可惜弊在鼠目寸光, 人地係投資自己既未來, build up自己, 睇書又好, 旅行又好
佢就50蚊一個鐘賣自己青春, 仲話學到好多野
屌, 一個暑期工就見識曬啦, 咪日日係到重複做機械性既野
同d廢老既人生經驗一樣, 多幾十年食飯柯屎既垃圾經驗 就睇唔起人
上面個d唔好成日懶讀書啦,有幾多人真係讀書啊,自己心裏有數啦,有時間有錢出去玩既就大把,仲話ft student,你係咪拎個鐘count住讀足8個鐘書啊咁,係既咁你先好話ft student啦

fulltime student係事實 你可以屌佢唔讀書 而唔係屌佢唔做parttime囉
讀得書少logic係差d

上面咁有人講左囉,依家話緊唔讀書又唔做野個d啊,有d人唔讀書已經係事實啦,再屌佢淨係識攞錢啊

你考dse未啊,因住reading拎u啊,我就讀緊u既

咁你咪應該叫佢努力d讀書囉 佢係fulltime學生黎架嘛 努力讀書問屋企人攞錢都有問題
你又有無睇我上面comment呀 我拎緊10皮scholar一年呀 香港開左盲人學校咩?點解你都有u讀既

我幾時邊隻字講緊你啊,你眼殘定腦殘啊,個scholar ship屈番來架
其實無問題喎
老實講,屋企有D錢既,出去PT都唔係叫賺錢,係叫消磨下時間
打D 幾十蚊一個鍾,屋企食餐飯都多你過你打幾日工,佢老母都會叫佢唔好做啦
咁人地屋企有錢,的確無咩必要咁做
你邊位呀? 人地洗撚你睇得起咩

計我話父母有錢唔問佢地攞 自己走去番工但係搵得雞碎咁多仲撚戇鳩

利申: 窮撚自力更生
讀完書有幾十年時間返工
點解唔好好享受做學生?
我覺得如果係家庭狀況ok又願意嘅話俾啲生活費個仔女幫補下係ok嘅,例如車費lunch錢咁
始終學生都有一定洗費,未必可以靠自己做pt 應付到所有生活雜費

但係好似我隔離屋條友咁我真心鄙視佢

大家同齡由細識到大,家庭背景相似 同一間u同一科 ttb接近一樣咁濟,照計點都有啲時間番下pt幫補下自己
(我都有番下pt搵下洗費 有閒錢就買下花戴咁,叫做唔洗問屋企攞錢,始終唔係大富大貴家庭

講番條友
gpa得個1.x, 又唔係努力讀書無時間番pt,都可以長期問佢屋企人攞錢去洗 仲要係養埋條女
佢係會俾零用錢條女嫁
最高峰可以一個月分幾次幾次咁拎左成皮野
已經夠仆街嫁啦,仲要個呀媽俾錢佢黎同條女去旅行
真正嘅垃圾

p.s 佢呀媽同我呻先知原來條友咁垃圾問屋企攞錢去養埋條女
不過咁,佢呀媽都係個啲慈母多敗兒嘅人黎嫁啦
我呀媽有叫過佢唔好俾個仔咁洗法又唔聽,明知個仔啲錢用埋黎養人地都照俾

原本都無諗住打咁多字不過真係好鄙視佢(平時唔敢同friend講因為我同佢有推 common friends,廢事講完人地話我八婆 原諒我發洩一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞