覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
成廿歲人有手有腳仲柒下柒下問老豆老母拎錢洗 屌你你問下自己仲有冇尊嚴啦
唔係話叫你要即刻出黎返工賺錢自己交學費 老豆老母幫你交學費係ok
但係零用都仲要老豆老母比你 你大個仔未呀柒頭皮
成年人都仲要問人拎錢 仲衰撚過乞衣 乞衣都話要求人
你地廢渣求都唔洗求就有錢洗
有冇諗過廿歲人好唔好意思仲問老豆老母拎錢呀?
上左大學都應該至小一星期返兩三日part time 賺下零用啦冇出色
真係好撚憎明明有能力都仲要靠人嘅廢柴 冇撚柒用

即係人地屋企有錢可以唔洗返工買到自己要用既野 而你要返工先得 你睇唔起人?

你啲錢唔返工又邊到黎呀蛀米大蟲
一個月拎老豆1200蚊 有返pt 等比樓主屌

算你啦 一個月千二就

從來唔問兩老拎錢, 但就係唔想返工做奴隸, 點睇

你唔做過奴隸
遲下你有機會做大 你先會明佢地想點
同意
我一考完公開試就自己去做pt 賺平時洗費 去旅行之餘 仲要過時過節比啲屋企

乖仔
OP係咪睇唔順眼老豆老母錫細佬細妹多過錫自己

我成屋最細 全家最錫我

姐係你阿哥哥姐唔肯搵工返啦

屌 咪撚再用呢啲垃圾point質疑我啦 唔係呀

唔係你點會咁大怨氣
人地屋企嘅話又唔會影響你

乜依家唔比人發表意見
睇唔撚起啲人咪要屌大力啲

算你啦 一個月千二就

從來唔問兩老拎錢, 但就係唔想返工做奴隸, 點睇

電費水費都係用屋企架啦你
唔係叫你要比家用屋企 最小都叫養自己
調轉嘅話點睇?
我有做part time
自己交學費
但係屋企人會比零用錢我
一個二個根本就唔想去搵工
本身老豆老母寵壞曬啦
好撚忙啊今日

寵壞晒係真嘅
讀書用scholarship做零用
偏偏我呀媽就係叫我正正經經讀完大學先好出黎搵錢 話pt搵得雞碎咁多又只會辛苦,倒不如好好享受埋個幾年做學生既時光,之後個幾十年先捱飽佢
讀得書少真喺大撚曬
你試吓幾個月趕論文趕考試趕project追gpa 3.x先講,仲話要點樣返pt搵零用
仲未計有啲屋企細佬細等阿哥煮飯,爆水喉要搵人整,返pt唔聲唔聲又ot,真喺你諗到咁理想 正on9

你用緊嘅iphone相機電腦都喺讀書人諗出來㗎咋,話出來打工幾多錢有撚用,貴喺貴在個腦,無論sales定工人,一樣被電腦機械淘汰就冇撚用啦,得對手得把口

基本上只要全面電子化你哋班咁大口氣嘅人有90%都會變廢人

戇撚鳩 講緊係啲有時間又唔撚返工啲垃圾呀柒頭
讀得成書邊撚個會話你呀屌你老母
樓主講得好,第二個班廢閪係咁屌我話我老屎忽扮撚曬嘢。
有個成廿歲人,屌自己老豆仆街就係因為老豆唔肯俾錢佢買飯,我話佢廢柴就俾成班大愛撚圍屌,我笑到gapgap聲
屋企人搵得多錢 敗家又有咩所謂?
而加有幾多FG出黎可以一野搵到40-60K 1個月
咪撚過份孝子上身啦 讀DEGREE HD ASSO 9點到6點堂 仲要返工呀? 多謝哂WO

廢青confirmed
調轉嘅話點睇?
我有做part time
自己交學費
但係屋企人會比零用錢我

咁就ok
乖仔
成廿歲人有手有腳仲柒下柒下問老豆老母拎錢洗 屌你你問下自己仲有冇尊嚴啦
唔係話叫你要即刻出黎返工賺錢自己交學費 老豆老母幫你交學費係ok
上左大學都應該至小一星期返兩三日part time 賺下零用啦冇出色

即係人地屋企有錢可以唔洗返工買到自己要用既野 而你要返工先得 你睇唔起人?

屋企有錢 所以你睇唔起?

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得
讀得書少真喺大撚曬
你試吓幾個月趕論文趕考試趕project追gpa 3.x先講,仲話要點樣返pt搵零用
仲未計有啲屋企細佬細等阿哥煮飯,爆水喉要搵人整,返pt唔聲唔聲又ot,真喺你諗到咁理想 正on9

你用緊嘅iphone相機電腦都喺讀書人諗出來㗎咋,話出來打工幾多錢有撚用,貴喺貴在個腦,無論sales定工人,一樣被電腦機械淘汰就冇撚用啦,得對手得把口

gpa 過3.3 一星期返3日pt到 一個月3千蚊 點睇
btw依家講緊讀書人大撚晒???唔係好明你講咩
定樓主講中你??
放假就一日到黑就係lol 打一日先有首勝果d呢

屋企有錢 所以你睇唔起?

其實你不如重新睇下我講乜
我淨係講錢咩依家
話屋企有錢果d d錢唔係你架廢人
如果我有呢個條件
又怕咩人睇唔起
讀得書少真喺大撚曬

定樓主講中你??

其實大學入面都有part time可以做
工時短人工高
我做垃圾IT support $55/hour
一個禮拜10個鐘月入都有$2000啦
再唔喺做私補最高回報

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

有返parttime叫做會頂下啲支出
唔係話唔夠洗就唔返
讀得書少真喺大撚曬

定樓主講中你??

我返pt月入$2000每餐食杯面,最開心加包奶唔過$15一餐

但屋企做生意有幾間鋪我有層樓你點睇
讀緊大學ugc degree 有補習 一個月搵2000 都要攞零用。 。。點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞