覺唔覺過左廿歲仲要問屋企人拎零用嘅後生仔真係好肉酸

446 回覆
224 Like 296 Dislike
好心D窮撚就咪撚生仔啦
廢事D後代又上黎叫春話自己幾勤力自給自足
好心D窮撚就咪撚生仔啦
廢事D後代又上黎叫春話自己幾勤力自給自足

agger
日日係屋企無所事事不知幾爽
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
拿住老豆老母血汗錢話玩盡
呢一代真係多廢物

如果屋企係窮 死捱難捱先勉強供到個仔女讀書既
學樓主咁返下d垃圾pt或者私補真係無可厚非
問題係 如果屋企唔等錢開飯 少少地比幾k零用都綽綽有餘既話 做咩要同你出去捱
返part time 當學野,學下唔同工作係點,學下點同啲大過你既人相處,體會下啲閪工閪成點,呢啲經驗出黎返ft就無得試啦

出到黎ft就比人閪足一世嫁啦
一到18已經無問屋企拎過零用 食飯搭車玩全部用自己錢
學費都係自己去借grant loan 交,遲下自己還
除左仲住緊父母間屋,同埋水電煤個d 都係父母交之外都算係經濟獨立緊
返part time 當學野,學下唔同工作係點,學下點同啲大過你既人相處,體會下啲閪工閪成點,呢啲經驗出黎返ft就無得試啦

呢d野返intern一樣學到
仲可以寫落cv到幫到將來讀完書搵工
pt 飲食 sales? 好唔好意思寫埋入cv呀? 除非你出黎諗住做返呢行啦
富二代呀me
吹ar
偏偏我呀媽就係叫我正正經經讀完大學先好出黎搵錢 話pt搵得雞碎咁多又只會辛苦,倒不如好好享受埋個幾年做學生既時光,之後個幾十年先捱飽佢

你有個好媽媽 我都同你一樣有個好媽媽 依家出左黎做野每日都諗到要捱成世就覺得番part time真係好無謂 樓主既奴隸心態真係唔知講咩好
唔問老豆老母攞錢都要拎黎打飛機
知你窮撚又得番呢樣野可以曬命
真慘

人地覺得好撚型,好有成功感😄
如果我老豆老母有錢養得起我,我一定唔會出黎做野
就算係咁比人笑,比人屌,我寧願做二世祖係屋企收錢過日子
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

咪係,除非屋企破產,真係要多個人搵錢姐。
[quote]講到尾其實樓主就好似D怪獸家長咁,唔鐘意人地有時間休息
於是就夾硬覺得人係應該努力到好似奴隸無時間休息
淨係得做同訓,好似D小學生咁放左學要補習補到訓覺時間
你見樓主話有做野又有拿家用黎儲係無問題就睇得出

唔係個個有父幹,所以葡萄都好正常
樓主
屋企個個月比6萬幾我洗做零用
呀媽仲周不時問得咁少夠唔夠用
如果你係我 係咪都一蚊都唔會攞?

我試過話唔洗咁多 洗唔曬
但兩老話洗唔曬就儲起 仲試過比呀爺鬧返轉頭
叫我唔好擔心埋曬呢啲錢銀既野 返part time叫我諗都唔好諗
要打工就返屋企間公司做(做建築) 唔好出街外人度做
試過返老豆office做part time office boy
全個office啲人都唔比野我做 我悶到想換個水都有人仆埋黎話唔洗我做
轉個頭出糧 做個冗員出成3皮野比我
後尾真係太悶 無再返

如果下次老豆比零用我 樓主有無咩好提議 等我同佢講唔好比 等我自食其力?
樓主

叫我唔好擔心埋曬呢啲錢銀既野 返part time叫我諗都唔好諗
試過返老豆office做part time office boy
全個office啲人都唔比野我做 我悶到想換個水都有人仆埋黎話唔洗我做
後尾真係太悶 無再返

如果下次老豆比零用我 樓主有無咩好提議 等我同佢講唔好比 等我自食其力?

pt 飲食 sales? 好唔好意思寫埋入cv呀? 除非你出黎諗住做返呢行啦

唔寫得落cv就唔做得啊,都唔知你呢d乜撚野心態,行行都一定會有d野學到架啦,
咁巴閉你60歲先開始出來做野都得,一樣學到架,不過人地學生時期做過野個d人適應得快d姐,做事態度會成熟d姐
唔明點解依家d人覺得玩同hea係理所當然,李嘉成個仔都唔會咁諗啦
ON撚9
後生梗係玩盡佢啦
讀完書24,25歲
當你做到65歲
都做成40年野
點解唔趁後生玩盡佢

笑撚死咩
拿住老豆老母血汗錢話玩盡
呢一代真係多廢物

我19歲出黎做野
今年21
搵27K一個月
自己養緊架車仔
不過返工作6DAY冇人生
星期日又唔撚想出街
唔通咁樣先係人生?
我當你讀撚完書25歲
有幾十年做野既時間
點解唔享受下呢幾年時光?
我可能係廢物,咁又點?

唔寫得落cv就唔做得啊,都唔知你呢d乜撚野心態,行行都一定會有d野學到架啦,
咁巴閉你60歲先開始出來做野都得,一樣學到架,不過人地學生時期做過野個d人適應得快d姐,做事態度會成熟d姐
唔明點解依家d人覺得玩同hea係理所當然,李嘉成個仔都唔會咁諗啦

都係個句啦 你要適應社會 學生時期已經可以做intern
4年u life 有心報既話一個半個實做到
實學到架 我返侍應學到一隻手揸十隻杯
到時見工interview講出黎班hr老闆實出哂水
一個月拎老豆1200蚊 有返pt 等比樓主屌

算你啦 一個月千二就

其實你諗下一個月比你搵三千某啲做學生既無可能夠洗
第一住得遠車費來回都廿蚊保守估計(就算有學生八達通)
第二當你一星期返四日帶埋飯去食,計埋雜費都成千銀
第三當你唔買衫,文具都要買,仲有某啲科做pj既材料真係好貴
第四交學費當你一個月儲一千,一學期都成皮野啦

跟本唔拎唔得

有返parttime叫做會頂下啲支出
唔係話唔夠洗就唔返

講緊拎零用
樓主

後尾真係太悶 無再返

因住樓主出黎咬你係垃圾係二世祖

都係個句啦 你要適應社會 學生時期已經可以做intern
4年u life 有心報既話一個半個實做到
實學到架 我返侍應學到一隻手揸十隻杯
到時見工interview講出黎班hr老闆實出哂水

要適應得快做intern唔撚得既,起碼同本行有關先啦
定你覺得你出黎做飲食做sales,再做返本行會適應得快得啲?

見過好多有返pt既mk仔都唔見得有幾做事態度成熟囉,我返pt個度有條女返pt日日返黎企係到玩電話逗人工叫做事態度成熟
人地都有返pt喎,咪叫做事態度成熟?

真係唔撚明點解一定要全世界用你個套,唔返pt就係垃圾
我就唔撚信李嘉誠個仔讀書有返sales 飲食pt,唔係問老豆拎零用
唔好撚再衝出黎柒啦屌

定你覺得你出黎做飲食做sales,再做返本行會適應得快得啲?

見過好多有返pt既mk仔都唔見得有幾做事態度成熟囉,我返pt個度有條女返pt日日返黎企係到玩電話逗人工叫做事態度成熟

我就唔撚信李嘉誠個仔讀書有返sales 飲食pt,唔係問老豆拎零用
唔好撚再衝出黎柒啦屌

又引多條垃圾出來 我舉誠哥出來做例子係想講個心態問題啊柒頭,唔係屌緊你做咩pt啊,有時間寧願hea或者一味覺得自己沒必要做就唔做個d人跟本就係廢,你做2世祖沒問題,不過比人屌就預左啦

唔好撚再衝出黎柒啦屌

又引多條垃圾出來 我舉誠哥出來做例子係想講個心態問題啊柒頭,唔係屌緊你做咩pt啊,有時間寧願hea或者一味覺得自己沒必要做就唔做個d人跟本就係廢,你做2世祖沒問題,不過比人屌就預左啦

你係誠哥個仔?你知人地個陣讀緊書諗乜?
人地個陣讀書食左幾多條女你都唔撚知啦,搵黎講
你要做奴隸無問題,不過你屌其他人唔同你一齊做奴隸,比人屌就預左啦

好老實講你返多個幾個鐘,賺得千零兩千,夠你食定夠你搭車
你真係要自己財政獨立,你交完HALL費都無撚哂錢啦
當你住屋企,唔通你日日食學校CAN?唔洗同朋友出去應酬下?
自己返工返得咁辛苦,賺個少少仲要自己死慳死抵先夠用
返得多更實無時間溫書,返得少又唔知為咩
到底為乜?

讀書先有時間比你拍拖、同朋友去下旅行、做下啲熱血野
第時返全職O多幾次T都比條女鬧你唔陪佢
同朋友去旅行夾撚左幾百次期都夾唔掂
熱血野唔好諗啦諗下今日要O幾耐T先啦
之後你諗返返轉頭就會諗點解做學生個陣點解唔去做呢啲野,而家返全職返到隻狗咁,你先會覺得自己損失左幾多青春
到底人生咁長除左讀書同返工仲做過啲乜

唔好撚再衝出黎柒啦屌

我都最鐘意笑柒d返pt就覺得自己好成熟活在當下個d傻仔 以前d同學不知幾撚多返咩m記許留山返到dse15分都冇 你鐘意返唔係問題 買野又好自給自足都好 不過你管人地返唔返pt?我依加先知原來讀書時期洗父母錢唔做野=二世祖

唔好撚再衝出黎柒啦屌

你係誠哥個仔?你知人地個陣讀緊書諗乜?
人地個陣讀書食左幾多條女你都唔撚知啦,搵黎講
你要做奴隸無問題,不過你屌其他人唔同你一齊做奴隸,比人屌就預左啦

好老實講你返多個幾個鐘,賺得千零兩千,夠你食定夠你搭車
你真係要自己財政獨立,你交完HALL費都無撚哂錢啦
當你住屋企,唔通你日日食學校CAN?唔洗同朋友出去應酬下?
自己返工返得咁辛苦,賺個少少仲要自己死慳死抵先夠用
返得多更實無時間溫書,返得少又唔知為咩
到底為乜?

讀書先有時間比你拍拖、同朋友去下旅行、做下啲熱血野
第時返全職O多幾次T都比條女鬧你唔陪佢
同朋友去旅行夾撚左幾百次期都夾唔掂
熱血野唔好諗啦諗下今日要O幾耐T先啦
之後你諗返返轉頭就會諗點解做學生個陣點解唔去做呢啲野,而家返全職返到隻狗咁,你先會覺得自己損失左幾多青春
到底人生咁長除左讀書同返工仲做過啲乜

冇錯,你可能PT 一個月2,3千,你出黎做野一個月都等於做10個月咁
做黎把撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞