仁王 集中討論區(2)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
Q:最多可以幾多人一齊打?
A: 兩個

Q:神社啲綠色生物點稱呼?
A:KERORO
By 暴走梳乎厘

Q:搵KERORO有咩用
A:每次拜神d藥佢至比一個下限數你
初頭係三個
即係你上次用哂d藥死左
出返黎佢會比個你 呢個下限數有得加
上網話每搵到5隻keroro加一個
忍者技都好似有得加
By病蜘蛛

Q:幾時應該換武器?
A:攻擊系數有更高的就換
升盡熟練度會有武技點
所以唔建議用死一把
武器唔同防裝, 防裝個效果靚的話, 差10防都唔太大分別
武器的效果再靚, 都唔及高1x~20攻的
By btw=between

Q:第一章怨靈鬼(鐵波佬) 點打呀
A:ph1:你係正面望佢佢會用鐵球正面打你(通常)
所以要係佢前面引佢用鐵球打
你一係佢背就向後閃兩下 唔係佢就會轉身打你/360轉
ph2:掉鐵球睇準左右閃就得 你知佢去執球個以打佢一兩下既
但唔好太貪
佢細跳打佢一下會轉身
佢大跳訓係地下就打多幾下(佢無端端轉身360就係大跳)

係佢常勢圈入面打小心好易無氣 常勢拔除到就拔
拔唔到拉佢走開個圈都ok
By叛逆的斯奧

Q:飛妖女點打?
A:我用太刀中段打既 我都係斬兩刀兩擊脫離type 。
打之前裝定麻針,俾人定到會俾佢連,變數大好多,所以一俾人定身就要即刻禁麻針
俾啲小小距離打,俾番2,3個身位,唔好真係貼臉打,可能會反應唔到
地上時:
佢將翼收埋=放麻醉波,佢會叫「woo!哇」 woo完左/右閃就得,但我怕佢會出之後啲技我唔會上去打

佢行過黎=有可能出踢擊/傘擊/放麻醉波,踢擊一定兩下起,有可能追加多下cut down,到時補刀就得。 傘擊好似固定兩下,到時都係補刀。

佢跑過黎=佢鳩轉,轉完會出常世,中左有可能麻醉,呢招我閃唔到,因為難閃 我自己保持2,3個身位就係咁解 所以佢跑過黎果陣㩒擋,擋晒兩下跟手斬兩刀。有時間既話殘心埋搞走個常世去

飛起:
得三招。拉得太遠佢會追你

固定放波先,都係同上面一樣閃法。

跟手會放針,固定射兩次。射完有可能追加多下波

完左上面兩招之後會衝落黎,呢招真係睇你想點打。
想補刀:放完針之後跑去佢前方大遠距離,佢衝既距離好似係固定,到差唔多衝到你身邊閃一閃就可以,跟住補刀。
安全唔想受傷害:企係佢正下方,唔做任何野都唔會有傷害。

Stage2會多招吸血,攬住你跟住吸。但保持2,3個身位佢唔會吸到,除非你向前行啦

希望個打法幫到巴打你,我呢個只係自己打法,應該好多缺點。 祝你早啲破關
By伐木工

Q:雷狗點打呀?
A:打雷狗其實有個我自己覺好狗既打法 ,如果你係講緊第三關果隻既話 ,因為無打好多。我 全程都係斬兩刀走。我用既係太刀中段。
一入場你唔好衝去佢到打,佢會放雷打落自己到。

佢向上天叫:有4道雷打落你到,唔洗每下都閃,4下都係跑走就得,跑到第三道雷打完就陣你要差唔多係雷狗旁邊,係佢旁邊斬兩刀,跟住碌走。因為佢有可能跟手打兩巴/360轉,都係好痛既。

前面180度噴雷:佢永遠都係由佢既左邊噴到右邊,所以打果陣都盡量企係佢既右手邊 佢射雷果陣係唔會斷招,你跑到佢隻爪旁邊斬兩刀跟住走就得,因為佢有可能再接360度轉/打兩巴。

佢自己碌走: 都係跑就得。記得佢出呢招唔好追佢打,因為佢碌完跟手會有雷打落佢碌過既地方。

佢衝過黎跟住仆街:落手斬 斬佢老母 佢仆街仲唔斬等幾時斬

打你兩巴:佢第二巴會有小小delay,最好唔好食呢招,因為中左第一巴好大機會打埋你第二巴,如果你中左第二巴佢都會有機率接碌碌碌。加上我反應慢,難避。 所以我都係保持一段距離打,同埋睇下係咪出上邊講既招

我聽人講話會有一招係打雷落自己到,但我未遇過。可能我唔係太長時間近身打。希望有巴打講番呢招點破
By伐木工
Q:大百足點打呀?
A:一開始佢唔會放毒,你可以同佢玩兜圈,兜到佢想企起身咬你。佢未斷尾果時你打佢啲尾都會扣到佢血,可以兜圈打(跑得快過佢,斬佢條尾一兩刀)

佢企起身得4招 :

噴毒(中左中毒),噴石(無debuff,但高物傷),噴麻醉(中左會麻醉),用個頭中落你到(閃完會有硬直,可以補幾刀)

到打到一定傷害佢會斷尾,呢個時候佢會硬直,你可以補刀。但佢斷完啲尾會放毒,所以你就爬上去 抽風機果個兜圈位打,隻王會跟住爬上黎,你唔會俾毒毒親,順便可用遠攻射一兩下。一直同佢兜圈打(佢個頭會360度回頭,偷刀果陣睇住)

打到一定傷害佢會番番落去,會有番晒啲尾,呢個時候就開抽風機抽走下面啲毒。再重複頭先講既野,打斷尾>上抽風機果個兜圈位打

呢個打法會慢小小 但我啲仙藥只係用左兩粒,同小小解毒藥 希望幫到你啦
By伐木工

招追咬輕輕擋一下就搞掂
避概話真係九條氣都唔夠你跑
By佐助型毒J

Q:其實九十九狀態果陣係咪無敵?
A : 係,畀人打中係扣條bar
唔畀人打中可以維持到10秒的話
中2下就少左4秒
如果有辦法開住九十九武器期間內不斷獲取精華會不斷廷長個時間
By btw=between

Q:點先有多啲仙藥
A:打怪跌 / 奉獻裝備隨機獲得,另外,神社KERORO可以祝福你有機會跌多啲仙藥

Q:有冇得好似BB / DS 咁背刺
A:有,要學技

Q:海坊主果度對面有個火唔知點過去點燃,係咪唔點都得
A:點兩個就夠用,你講對面個火應該係boss門口對住果個? 果個要上樓梯,去到架爛船到跳落去(後面有隻野射箭果到),果頭就係火祭壇。
唔點火會打得好慢,因為海坊同啲史萊姆怕火,你唔用火清左啲史萊姆個變數會大好多,因為隻海坊 啲破壞光線一下秒。點完火打stage1易好多。如果你夠火護符都可以唔點火入去

Q:有冇得重置點數?
A: 去商店買六道輪迥書
By佐助型毒J
注意: 咁本野應該真係愈買愈貴
第1本。1萬
第2本。3萬
第3本。10萬
By player&阪本龍馬

Q:加好友有咩用?
A:見到你好友的血刀塚, 打死佢可以汁哂全套裝備
By核彈炮灰
老吳 PSN : Stephen_ng69
タンーエー PSN : TURN-A_cys105
湯完 PSN:ravenkiller098
瘋神榜 PSN : hinson3927
火木蘭 PSN : makulu00
xxCxx PSN : samuelcheung515
佐助型毒J PSN : likai343
天生一副毒撚相 PSN: hugoxwind
暈搓。試 PSN : Daniel_laww
妖有妖那媽 PSN : ktokevin45
對唔住都係我 PSN : FlyingFINNiceman
Kelolo PSN : Jeffrey2773
人無物 PSN : Ianwaig
一手將心摔下來 PSN:kenKYneth
天啟坦克 PSN: GJ-GAMER_97
西内まりや PSN:joeyan1220
傲氣長存 PSN:austinlam812
我係可憐蟲 PSN:leoy62
陰公小男孩 PSN :TimmyOnion0323
我個一蚊呢? PSN:dsiu1985
HANZO PSN:midnette
伍碌柒 PSN:souphen711
浮士德b PSN:ismeismeisme
夜有所思 PSN:kenchan779
踢波悉尼落雨 PSN:Jeremy_Is_Taken
廢柴叔 PSN:Sushi_283
妹妹愛巨根 PSN:mayomana
創意台台主 PSN:lulok413
超級爆大石 PSN:lacxghost
黑椒雞扒飯 PSN: jimmyw812
人中之龍本命 PSN : leoon789
快樂兒童 PSN : Waterbean91
阪本龍馬 PSN:JJ_Chak
十九的九十 PSN: tomwong13
打飛機唔用手 PSN : HK_KA
最愛食媽媽飯 PSN:bigsinggor
涼屎餅 PSN : fatai5354
J.Crossover PSN:Rova00-
Alex_megos PSN:wongenochwong
表姐夫 PSN:kaigor12
寂寞的男人 PSN: eb0ulucz33
志田♡佳 PSN : fatc1993

更新PSN LIST 請直接加上去, 唔好引用回覆
週末終於有時間黎衝下進度
西國無雙係咩?
lm
暴走巴
第一次打
打立花屈係舊石玩捉伊因
上面好詳盡
多謝巴打
新手留名,岩岩打到鐵波佬
想問果d 咩忍者炸彈點學,上網睇人玩打鐵波已經用緊

你去學習技能 再睇下有冇火術 火藥彈果行 學完再裝就得
打雷獸可以試吓企係地圖右上個亭到
落雷打唔中你 隻野又入唔到去
樓主好波

btw 我法國打飛緣女用弓打好似cut 到佢技,效果唔錯,建議尾刀階段穩穩陣陣遠距離做射雕英雄
連行都炒到470
想買隻正價實體都難
有無巴打見到平d既地方?
對雙刀既血刀塚有無特別心得
成日都俾佢放血
連行都炒到470
想買隻正價實體都難

元朗喜利428
新post留名
巴打好有心
第一次打
打立花屈係舊石玩捉伊因

我死左幾次之後都係屈石打
卡多幾次之後險勝佢
條友真係好好打
(唔計用卑鄙手段屈佢既話)

問多一樣,你地打完怪就會番亭度學技先,因為一死就無哂精華學技

問多一樣,你地係咪打完怪就會番亭度學技先,因為一死就無哂精華學技
連行都炒到470
想買隻正價實體都難

琴日去沙田廣場買左428
連行都炒到470
想買隻正價實體都難

元朗喜利428

標價428, 實收420, 琴晚買
琴晚係信和熱線買都係 $428
上個po畀新手的少少建議

有關上中下架式:
了解清楚上中下架式的意義先
下段耗氣少, 低攻hit數多
中段攻氣hit都中等
上後高攻chur氣少hit
妖怪要break先會有硬直
高防怪咪先break再連技囉
如果係長氣妖怪 (難break), 就下段效益高
break左就上段連1~2set
唔算長氣 (易break) 咪中段, 一邊break一邊打血
低防怪, 空檔上段一set啦

打人就同自己一樣, 識擋, 會紅氣都會回氣
變左係想辦法打到佢紅氣追撃
中段有武技 (i.e. 踢撃) 可以扣對方好多氣

一開始搵一套打得最多dmg的
一套hit數dmg都中規中舉的, 練熟先
之後就會有方向點玩上中下段

有關武器熟練度:
熟練度爆左咁點?
暫時只發現到會增加武器效果數值
即係咩咩「從人類獲得精華 +xx%」
0熟練係白字10%
max左會變藍字12%
唔知鍛造會唔會有關係, 未發掘到

有關裝備鍛造:
前期 (第一二版) 真心唔建議整裝
當你好好心機咁去合去升去整把好的出黎
去到下一版打細怪跌嗰把仲好過你手上的
有唔用的紫裝就留返攞去拆
其他捐畀keroro
留返d材料, 之後打到鍛造書用黎造裝
整套裝都要睇數值同效果, 一開始唔使點整
但新手如果真係玩唔掂
可以整3件有名軍師
有感應敵人 + 感應寶物
探索地圖好有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞