沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
掛牌冇成交嘅,5.82有6手成交,之後睇盤5.8樓下每一級大量買盤。

師父保佑, 點石成金
808唔好諗增長好,食吓息嘅啫,博息價齊賺係要靠4叔2隻,3貴得滯,冇貨底我唔諗佢,唔計送紅股都係4叔地產高息啲,有機會複製煤氣神話
我買股票會斷估埋未來,4叔地產變成另一隻煤氣唔好意外,估值低折讓大,計市值減走煤氣、油麻地小輪、樓寶都唔夠1000億,折讓大過新雄雞,不過商標招牌冇佢咁靚

4叔講過買香港地產股平過買香港樓,冇呃人嘅
中國無人商店泡沫爆破 40 億人民幣投資化為烏有

早年中國市場掀起一陣「無人商店」熱潮,各大連鎖商店紛紛推出無人便利商店,希望以最新科技吸引顧客。不過最近隨著熱潮減退,無人商店亦近乎絕跡,市場上高達 40 億人民幣的相關投資亦化為烏有。

據台灣《自由時報》引述中國微信公眾號《電商頭條》報道指,中國早於 2017 年 7 月開始,掀起一陣「無人商店」熱潮,當時在 5 個月內,中國就出現了多達 138 間無人零售公司,在全國開設約 200 間無人商店,總投資額達 40 億元人民幣。

不過隨著熱潮減退,很多公司的運作亦先後出現問題,在去年初更紛紛倒閉,更有公司出現欠薪及破產等情況。有分析認為無人商店概念在中國基本上已經宣布破產。

而《電商頭條》則列舉三大原因,首先他們指無人零售公司過度擴張,未有考慮到城市邊陲地區的消費能力。其次,店鋪收銀員其實只佔營運成本的少部分,而「無人商店」亦無法減省物流及清潔的人力需要,令到實際營運成本比普通商店更高。最後,他們更指出,最先在中國推出無人商店概念的就是中國網絡零售巨頭阿里巴巴,但一眾初創企業盲目跟隨,最終就釀成連串悲劇。

資料來源:《自由時報》
希望4叔塞間好嘢落樓寶,咁就掂

唔計公司佢私人持有都2X%, 整多個上水中心咁,嚿幾水呎租,我哋小股東就

Btw, 深圳來回都喺上水中心食嘢,人流冇受貿易戰影響,普遍做食生意唔錯,OK已經做緊生意
人工平搞無人店

去非洲做生意用人手定自動化? 梗係人手,高人工難請人嘅地方先適合自動化/無人店
做無人店不如做vending machine
邊個又大手入樓寶呀? 忽然多咗幾球金額成交
咁講其實係唔係如果已持有大量3仔就唔使買12?
唔一定
我地諗到嘅嘢
佢地一定諗到

我以前就諗過
如果我借哂market 啲貨翻黎
咁出面咪無貨沽
即係我俾息借貨翻黎唔沽
可能係最低成本收花

電影情節:
早幾日誠哥單嘢都鬼鬼地
誠哥咁多彈藥我唔覺得沽1號仔跌到2%
有無可能係啲高級戰略
聯手消哂誠哥四叔啲cash
過一排發生大爆炸佢地就無cash 喺手
Vic 巴你講完睇法後掃貨 分分鐘係沈門師兄弟
周顯話四叔成日唔係攞錢去物色投資而係攞去回購
話代表增長唔掂
不過佢自己托自己股價應該唔會差
咁唔同,12爆發力估計大啲嘅,佢堆舊樓重建同啟德樓盤,中環商業寫字樓地皮未來投入生產,個人睇會有唔錯嘅增長,而且佢行緊新雄雞嗰套半REITs做法,樓盤下商場做租賃生意,就算唔學823/新雄雞上贏國擴張,現金流都有保證可以玩好耐10送1

至於點投資就個人喜好喇,正路4叔唔會點跣小股東嘅,煤氣有眼睇嘅
4叔退休會唔會重組
其實恆指升跌而家係鬼佬定中資話事
10送1點係回購呀?攤薄股權先啱,波音嗰隻就真係回購財技喇,由上市到依家回購銷股1/4總股數,睇個勢頭仲要繼續,遲早回購銷股變成2/3
我覺得policy唔會大變
所以波音都係跌晒有譜,流通少每股分紅多咗,點跌得去邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞