沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
我啲SQQQ 年頭開
有排未返家鄉

冇錯
上半個月就師叔下半個月就師父
麵爺係咪師父養既鬼仔黎
貿戰升級:倘特朗普「晒冷」徵中國關稅 美企盈利料跌6%
05月20日(一) 21:14

外國傳媒報道,美國華爾街大行之一高盛警告,一旦總統特朗普落實「晒冷」對中國餘下逾3,000億美元進口貨品開徵關稅,美國企業將受到顯著影響,盈利料下跌最多6%。

該行指出,特朗普作出「晒冷」行動的機會增至30%,對企業的邊際利潤影響將大於銷售,估計產品平均要加價1%。
------
貿戰升級:利用稀土反擊?中方這樣回應...
05月20日(一) 20:17

內地傳媒報道,有記者向中國外交部提問:「據了解,中國領導人今天在江西考察、並且調研了當地稀土產業發展的情況。在中美經貿摩擦的背景下,中方領導考察、調研稀土產業對外傳遞了甚麼信息?中國是否會考慮通過限制稀土出口來反制美國?」

外交部發言人陸慷稱:「中國領導人在國內考察並調研相關產業政策很正常,希望大家不要做過多的聯想。至於你談到中美經貿關係,我已經說過,中美經貿關係必須建立在相互尊重、平等互利的基礎上。」

------
$NOK.US 升,屎為執笠在即,其他手提電話製造商得益
睇黎今次同俄鋁有得揮
歐洲全力支持華為 睇黎已經take左side
錦歐洲聽仆街
應該唔會,呢喥咁講 殘體

意大利副总理:中国不能掌握敏感资讯

https://www.liangzhichuanmei.com/zh-cn/international-hot-topics/1931-2019-05-20-14-23-39.html
英德繼續供貨比華為
意大利行撚開 最快簽一帶一路
都冇用,冇德州儀器嘅DSP晶片,冇高通/博通 5G/WiFi/藍牙晶片,冇google framework,喺外國冇市場,英德供貨儲起佢?

可能屎為唔要𠻹,都冇嘢整到出嚟,intel,cisco全部唔供貨,玩條毛

呢啲就係贏國貪快偷,冇明確知識產權保護嘅後果,冇人研究,靠偷靠搶,研究都冇用於是冇自己嘢,玩真嘅就玩完
有貨屎為點都要
拎完返黎當自煮撚發
對內講唔靠美國都有晶片用
上一次5.7入
過多幾年班贏國蟲過歐洲仲大聲夾惡講要不是當年我們贏國買你地班歐洲豬啲晶片
三個月就知共匪跪唔跪,逆差擴大,頂唔到幾耐,所有支外合資企業都有500家身影cap水,家陣一鑊泡,就睇雜種有幾大能耐,政治局嗰7條撚屌利益集團嚟嘅啫

商務部:延遲向華為出口零部件禁令90日
05月21日(二)
06:19更新
05:52建立

美國商務部周一(20日)決定延遲美國企業向中國科技巨企華為出售零件的禁令90天,直至8月中才實施,表示這段時間容許各方完成相關的軟件更新和履行原本的合約。

商務部的一份存檔指出,這次延遲禁令實行,並沒有改變總統特朗普日前就國家安全理由所下達的禁令。這份文件指當局不會在90日內實施禁令,讓華為和它的夥伴時間「維持和支持現存和目前依然全面運作的網絡和設備,包括軟件更新和安裝補丁,履行5月16日前的合約和同意書」。
又玩呢招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞