沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike

屌 同師父有乜撚分別
有時明抄
有時係佢哋都有報
但唔知邊單野會hit
就跟討論區揀嚟放fb
打劫人民吸血
收到電郵但其實我參加左d咩活動

之前講咗,地產相關嘅就係同Trump算同船,內部需求貿易戰、送中、關係法之類唔覺好大影響,只要冇大範圍失業就得,呢啲受息口趨勢影響最多

就算贏國經濟差,保住幾個主要城市唔難做到,始終冇美水仲有生產緊,亦有其他門路,樓價大跌7成聽吓就算,屯門對面南山仲貴過唔少屯門樓,香港舖、樓平過對面? 我睇諗多咗,跌2成唔奇,跌到5成7成香港都冧咗,到時樣樣平,派少啲息冇問題喎

最少Trump任內我唔係好擔心,我賭9、10月減1/4厘息
腳鷹 你確定你不是逃犯
適應嘅啫,我估死嘅人少過交通意外,日本佬咪又係咁過
我都一樣,冇參加過任何活動,我估佢睇交易次數同金額
食飯行過去拎先
我要去4叔股東大會嗰日先拎,話說未收到確認信之類,聽日問證券行係咪行入去就得
使唔使預備沈門banner
【大茶飯】食麵梗係食一丁(青冰)

Yahoo財經•2019年5月20日

陪伴青冰成長及睇波的食品,必定是即食麵,N年前求學時期半夜三點睇波,煮個丁麵配支可樂,爽爆,咁多年來吃咁多冇益的即食麵,都頗有心得了,但仍然鍾情丁麵,只係以前會吃香港版,自阿信屋(0759)引入日本版後便轉會,雖然係貴一截,但人老咗又唔會成日食,其實相差無幾啫,咁長的引子,大家應該估到今天要講的是日清食品(1475)。

年半前日清上市,作為超級粉絲的青冰沒有認購,當時全城都是玩新經濟,這些食品股沒甚看頭,近半年又唔同晒,阿爺主力刺激內需,4月開始的減稅降費,即食麵的增值稅由16%減至13%,係受益者,加上MSCI上周將日清加入香港小型股指數,再望吓今年的升幅及近期股價,值得睇吓。

日清去年收入33億,19億來自內地,14億來自香港,你話香港人係咪痴線呢,咁細的地方食咁多丁麵,但換句話說,內地的表現真係好一般喎。內地即食麵一哥康師傅(0322),去年來自該分部的收入有239億人仔,而統一(0220)則有84億人仔,日清拍埋去直頭係唔入流。青冰沒深入研究康師傅及統一係咪好食啲,但都幾肯定,兩者都有高低檔市場,又係地頭蟲,自然有優勢,不過過江龍日清在過去3年的銷售額,錄得近兩成增長,相反康師傅及統一只有5%及11%增幅。

近日統一及日清在首季營運數字都交出靚數,但都要留意細節位,老大哥康師傅,在今年3月宣佈,不再刊發季度業績,所以冇得比較,亦都係企業管治上的倒退,而統一呢,青冰在搵料其間,發現佢哋2017年講過會逐步退出中國即食麵市場,但在3月公佈的全年業績內,又唔見有這回事,仍然有好多新的發展,在回顧及展望都較為悲觀保守,點知首季純利增48%,你話點信得你過呢。以估值計,預測市盈率暫以日清最便宜,但近幾年增長卻是最高,所以日清今年累升35%,其餘兩位約兩成,證明市場都係識貨嘅。

食落肚嘅嘢,有能力選擇應該都係日本秤先過內地,起碼港燦係咁諗,亦希望內地都會逐漸認同吧。

Fb個人專頁 http://www.fb.com/chingbing888

https://hk.finance.yahoo.com/news/chingbing-20190520-220000487.html

//我個人覺得港版好食過日版出前一丁,家陣日版喺優品360都係賣24蚊5包,港版差唔多價
no la 冇樓寶人數眾多
美國減息, 人仔升值

又贏
1475又受到注意,當日IPO後有段時間等跌到2.7,睇財報覺得估值高咗,如果3蚊、3.2啲價唔理咁多入住啲先就好,有貨底就會長期關注研究,可能睇到之前冇睇到嘅嘢,加倉重貨都唔奇
唔知微軟會唔會加入斷絕對屎為嘅供應同Windows Update呢?
Windows Update都斷就真係好大劑
未來有冇手提電話可以設計到同Raspberry Pi一樣,要用邊個OS,插張mircosd card就得,只要有個標準嘅bootloader載入smartphone OS嗰部份,打電話收短訊內建,冇插sd card就冇smart phone功能,係傳統電話,咁就好正
識野
事實應該要咁設計先啱,撇開傳統電話功能,只係手持微型電腦,到時我可以用番Nokia嘅OS又得,Linux base嘅又得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞