沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
如果澳紙穿5係唔係多數全球仆街
有咁嘅事
未穿5, 但最近都幾5.4附近

印象中十年前有見過4.X
純粹討論重要貨幣有無指標性
澳洲樓市改咗按揭方式之後,跌咗2成,以前唔使本金,剩俾利息供得樓,會唔會需求少咗關係?
澳紙跌應該關貿易戰事同佢失業率高,佢好多中國入口貨,冇天然資源,D鐵礦石,煤炭都係中國入口,同埋個邊中國人勢力幾大,中國一出事咪中招
澳洲唔係出鐵礦石賣比贏國咩?
岩岩望下圖, 09年試過4.88
之後一路飛天到7.X, 跟住慢慢回到今日呢個位置

需求有無減少就唔知, 因為無考慮關唔關QE事
不過澳紐2國被共匪滲透得好利害
係,有大部分都係出口中國
我斷估美帝佈局,成個美元經濟區原料提供係自己同澳洲紐西蘭,本嚟亞太區金融中心預咗香港,而家咁可能另有部署,除非中共內部生變局面唔同
新加坡要得一早得咗,一向以取代香港成為亞洲區金融中心為目標,不過講黑箱作業法制唔健全言論唔自由資訊唔流通,佢仲勁過香港,就算過咗逃犯條例都係輸比佢,邊有媒體爆同淡馬碩有關連公司啲嘢,封硬你
不過台灣始終都係鳩下鳩下同埋新加坡方便開發新東南亞
新加坡填海從來冇環保佬講嘢嘅,拉撚晒喇

亂鳩咁填都得嘅,香港家陣咪實驗改為新加坡模式,移民去新加坡嘅話留喺香港得喇,如願嘅

我唔係驚香港經濟掂唔掂,而係我最撚憎新加坡模式,老婆唔走冇計,我一個走鳩咗鳥
凡係讚揚新加坡模式嘅人,眼界唔會高得去邊,我話嘅
淡馬碩我睇就係李家私人錢罌
鐵塔跌返落去密集區到
呢座塔真係買唔落手,唔明點解可以炒到咁高
只係下面冇得貪,公務員效率高啲,李家相關嘅人馬冇我絕唔相信。

移民嘅話去馬來西亞都好過去新加坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞