沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
90days
\|/
師父早
\|/
又黎
新約都係唔比簽 比自己人90日時間走搵生意 唔係一陣個個蝕錢又入晒侵侵
明報專訊】國家外管局昨日公布,4月銀行結售滙逆差737億元(人民幣•下同),較3月逆差412億元的規模明顯擴大。而累計1月至4月結售滙逆差1344億元,比1月至3月逆差607億元增加逾一倍。

首4月逆差1344億 較首3月增逾1倍

當出現結售匯逆差,即購匯金額大於結匯金額,表明市場對外幣求大於供,人民幣會出現貶值壓力,資金亦會有外流情况。

逆差擴大 增人幣貶值壓力

數據顯示,今年4月,銀行結匯1.02萬億元,售匯1.1萬億元;其中,銀行代客結匯9727億元,售匯1.03萬億元,銀行代客結售匯逆差531億元,亦比3月逆差166億元顯著增加;銀行自身結匯454億元,售匯660億元,銀行自身結售匯逆差206億元。

外管局同日公布17宗外滙違規個案,合共罰款8443.7萬元。在17宗違規個案當中,有5宗來自銀行,包括南京銀行、農行(1288)和工行(1398)的地方支行涉及虛假轉口貿易付匯,當中又以工行的罰款最高,被處罰111.54萬元。
3萬幾億有2萬億係外資嘅,有1萬億左右自己同國企同市民嘅,仲有啲黃金,欠嘅美元債務唔知幾多,7除8扣實際可以動用或者幾千億,仲有黃金儲備,數量唔記得
\|/
\|/
是日英國皇帝信報專欄

由於不會再搞投資班的關係,一年一度的短線旅行便成為理解一班忠實支持者的最佳場合。相處時間較長,人數較少,可以深入一點去理解。

系出同門,成績卻有頗大分別,關鍵主要在於兩個細節位,第一是有沒有進軍美股。肯趕上潮流的一班,話題幾乎全部圍繞雲計算,這幾個月內收穫甚豐,試問手持金蝶(00268)、金山(03888)等等港股,實在情何以堪。

市場有效率,美股永遠偏貴。過去幾年的經驗說明,有能力創造價值的公司,可以不斷突破;反之得個平字的話,就往往只能靠資金流向,曇花一現。

亡羊補牢應該未為晚,想事半功倍,要立定志向衝出舒適地帶,始終要開個美股戶口。

第二是有沒有克服畏高症,耐性留守強股。全力留守港股的一班,成績也是兩極化。能夠賺到大錢的,都是有耐性死守強股,包括大智若愚地長坐一批房託基金,又或者與騰訊(00700)識於微時,現水平計賬面利潤依然以倍數計。反而走精面,經常貪便宜,用退而求其次的心理,以為可以在中小型股中尋寶,經驗就最沮喪。就算買中贏家,亦因為不敢坐,賺少少就獲利,最終就組合沉澱,以一批蟹貨為主。

時代已經不同,資訊發達,市場便有效率,長期低迷的股票必然有瑕疵,而且投資者眼界也擴闊,不會局限於本土市場,會到世界各地,以best of the best的準則去出擊。所以,退而求其次已經行不通,反而強者愈強就比較容易博得到。今次交低的錦囊,是要因應Altaba世紀減持阿里巴巴的行動去部署。臨場如何執生應變,還是要看各人本身的造化。最簡單容易執行的策略,當然是分段吸納阿里巴巴本尊,大前提是要有美股戶口,亦要有捱打的準備,以及有耐性等待反擊戰的最後勝利。

次一級的行動,是在中港股市中尋找目標,今次事件已經火燒連環船,中資股全線下跌,因為基金要套現去換入阿里巴巴。平息之後,應該會跟隨反彈,不過以前景而言,阿里巴巴會是中資第一股。

假如一切順利的話,會在半年後再搞多一次活動去慶功。由於這班團友大多數有耐性捱得打,對於下一次的出席人數應該可以樂觀期待。

基金持有騰訊及阿里巴巴

豐盛金融資產管理董事
習種而家兩難
一跪低就會失威信
惹落成蘿仇家
周身唔得掂
習總而家只係想拖到侵侵連任失敗
但我想支持侵侵連任 睇支那習帝仆街
睇而家個勢
侵侵羸面大喎
始終美帝選舉人票制度
\|/
習大大究竟用咗咩利誘
買到3個月delay
比個女佢屌?
原來Tesla 話唔夠錢
琴晚跌穿過$200
我諗緊如果跌到$50入唔入返幾股
博下巴菲特出手相救
我都想搵日研究下香港銀體系結構
不過懶
有無師兄研究完有啲懶人包
我有睇過下
依家好似係銀行自己接緊 唔接就金管局出手接
話得返幾百億結餘剩返係到 就咁睇呢d就係現錢 即時可用
金管局仲有幾萬億外匯票據 但係唔係即時拎到錢 估計仲要賤少少價拋出去先有錢返
所以我都唔知接唔接得住 都頂左差唔多大半年到一年啦個港元弱方
我對任何政客都冇好感,不過美帝制度確實係人類嘅希望,由於佢立國時真係有超越時代政治家,例如杰文遜,god bless america可能真係有,世上同美帝為敵嘅政權無一唔消失,設計嘅制度上嘅自我糾錯功能,就算錯一時最終會走回正途
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞