沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
好多間好似叫龍記, 主要賣肉乾既
但我覺得林明記好食D
師父沈判
師父沽700 都有得贏
700 又同師父開痛苦的玩笑:

尋日蘋果報導:

現時騰訊歐洲股價炒上,沈大師笑指,「Good啦!我有啲牛仔喺度。」他透露,昨日買入快將打靶牛證,今早股價抽高後即掃Put輪,「如果業績唔好,我幾仙買,咪由佢,而且今朝食咗一浸,拎返個本,況且我啲Put開到;如果夾上,因為牛證比Put輪敏感,我就唔會打嘅,仲有時間,跟住我咪喺上面走隻牛證,贏嗰啲再加碼做Put。呢啲就係不明朗時間,做嘅一個操作,開兩邊。」不過,他提醒,業績表現麻麻,股價抽高都冇用,「我希望股價到390蚊至395蚊開淡倉,擺個止蝕咪405蚊囉,你夠膽咪掃上去,我就唔緊要呀,立於不敗之地。」
師父嘅袋底牛層出不窮
原來佢有牛, 大戶追住師父打
我覺得林明禎好食D
所以有去股東大會差好遠,公司管理層講嘅經營方向就知隻股有冇前途
美國禁用華為,手機設備股急挫,舜宇瀉近5%最差藍籌

《經濟通通訊社16日專訊》舜宇光學(02382)現價跌4﹒52%,報85﹒55元;成交約91萬股,涉資7795萬元。
  美國商務部稱,將華為及70間關聯企業列入實體清單,今後若沒有美國政府的批准,華為將無法向美國企業購買電子元件,意味著華為在購買美國技術時將需要事先得到美國政府的許可。
  舜宇光學盤中低見84﹒5元,並失守百天線(85﹒986元),其他手機設備股份亦跟隨下挫。
  另外,根據聯交所資料顯示,摩根大通於上周四(9日)增持舜宇光學213萬股或0﹒19%,每股作價87﹒0266元,總值1﹒85億元,最新持股量增至5﹒16%。
  交銀國際發表研究報告,對舜宇維持「買入」評級,目標價仍看115元。
  現時,恒生指數報28122,跌146點或跌0﹒52%,主板成交63﹒92億元。上證綜合指數報2932,跌5點或跌0﹒19%,成交180﹒38億元人民幣。

表列同板塊或相關股份表現:

股份(編號)        現價      變幅
  ------------------------------
  舜宇光學(02382)  85﹒55元   跌4﹒52%
  比亞迪電子(00285) 12﹒84元   跌1﹒83%
  通達集團(00698)   0﹒71元   升1﹒43%
  丘鈦科技(01478)   7﹒37元   跌3﹒53%
  瑞聲科技(02018)  45﹒20元   跌1﹒74%
  富智康 (02038)   1﹒03元   跌1﹒90%
  鴻騰精密(06088)   3﹒56元   跌0﹒28%
  ------------------------------
  (ul)
師父除咗D打靶牛仲有put,點都贏
師父早晨 \l/
擺到明打完師父隻牛上
睇均冇乜嘢買,玖紙跌得唔夠深,咁嘅氣氛冇so,日清高追睇樣似短期見頂
師傅早晨\|/
績後股王:黃國英指騰訊受雲計算業務拖累
05月16日(四) 09:33

騰訊控股(00700)周三收市後公布今年首季純利按年增16.83%至272.1億元人民幣,但彭博指首季收入增速為上市以來最慢,騰訊周四開市跌穿370港元,拖低大市。

豐盛金融資產管理董事黃國英表示,騰訊業績較失望的地方是雲計算業務方面,與阿里巴巴比較之下麻麻地,但整體業績來說未至於很差。

他認為現時投資騰訊的策略是先按兵不動,不增持、不減持。騰訊管理層表示,集團在雲服務方面若單撇除收入成本是有錢賺,但如果再扣除營運成本,實際上依然錄得經營虧損。

------
樓寶5.8之下大量買盤,多日觀察,執平貨嘅要等吓,我就坐住貨底等特價
我上次去d 燒味幾好食,好耐未食過燒肉脆到好似薯片咁
yes, 等壞消息一下 chok 落去掃貨,希望 5.6x 仲有機會
但係好撚熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞