沈陣營第二百二十三期 - 淡。可以,沽。奉陪,贏。妄想

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
第一次收到美股股息
iOS 12.3 原來多咗呢個

配合生果轉型娛樂服務賺錢,咁硬件Apple TV Box係咪唔出?

不過電視盒嚟講我覺得Android TV Box好啲,剩係可以安裝KODI已經冇得比
我寧願佢回購
咁就唔見三成
係,抽3成水派息冇著數
美股IPO FSLY上市又飆4成,做CDN嘅,正路有前途,搶咁cloudfare啲生意OK. 暫時公司蝕本幾千萬美元

蝕十幾蚊俾美帝
\|/
\|/
師父早
要過一個星期沒有師父嘅日子
CFU既合理價係$35?
要留意共匪有冇減持美債,最近減持咗104億,唔知缺水定還拖,如果持續減持會推高美債利息,將股市資金吸引到債市,咁就全球股市入熊

正路共匪唔會減持太多,會推高贏國通貨膨脹,冥幣進一步走弱,需要入口嘅材料加工業、燃料及糧食價格推高
師父你係咪生cancer生到成身都係
點解無端端會放成個星期假唔出文
係咪因為要入廠做手術,或者知道得返一星期命,終於決定唔執煙頭
師傅早晨\|/
大師暫停供電一週,係唔係代表跌市冇佢份
通漲可以加息也可抑制樓價
對打杖提前加息減少將來泡沫準備唔係更好?

只係加息可能有唔少實力弱企業要死亡
贏國沽債券個價格會低咗,貨多咗,咁對比個利率會高咗,假設100蚊債券面值3厘,20年,贏國收咗10年息,當要80蚊先出到貨,咁就唔止3厘,呢10年計,資金會睇住利息做嘢,美帝國債4厘息仲炒毛股,將資金買債好過,仲唔使比稅,因為係interset唔係dividend

加息會令企業融資成本高,加得多冇人投資
正路係咁
打交難搞,希望唔好打杖,打杖咩衡手都使得出,贏國羽翼豐了,要佢屈腳無咁易
中美關係如果全面撕破,贏幣無可避免一定係插。贏國到時情況一係自己接,一係掟美金,掟美其一option係掟美債。

仲有近期好多外資企業撤出贏國,資金都要開條路俾佢走,唔走又無得投資只有投機又係一個問題
係錢錢錢佢話唔係出埠,淨係唔做trading hour 嘅節目,可能部署緊退休
應該係布署緊如果萬一月內狂插:我知道有人針住我,所以呢d關鍵時刻我保持低調,為既就係等佢狂插。
唔係呀嘛,租樓租得咁開心仲學人退休?
師父出道嗰年就係87股災....如果師父而家休息,個市係咪應該會爆升
佢無話休息,只係暫停大眾媒體
計我話個劇本: 佢復出既時侯如果大巿狂插,佢會也文也武咁講,係人都知我最淡,所以呢d關鍵時間我專登保持低調,我既忠實聽眾都知我籠野,我低調個巿一定大大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞