[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
平D就 Acer XV273K
ew277hdr
ew277hdr
Gsync螢幕必須搭配NVIDIA顯示卡, Freesync螢幕必須搭配AMD顯示卡
必須...即係N卡係100%唔用得Freesync?
有g-sync compatible比較好
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/
冇都可以用 但效果唔好有太大期望
x27/pg27uq個HDR 係另一個層次
384區 full array local dimming讓HDR效果爆發性提升
成本就當然高好多
不過x27/pg27uq遲D會有576區 mini led版本
ASUS
PG278Q Gsync同MG278Q Freesync差1600
271E9呢?
我係京東睇到philips 328p6vjeb同viewsonic VX2780-4k
呢兩隻得唔得?

主要用黎畫圖執相剪片
不嬲有塊G-Sync晶片就要貴千幾二千
用緊VX2780 幾正 但宜家早知買啲有埋Freesync嘅好過
但我淘寶 驚二手東
係咪真係咁勁?
VP2785-4k
4k ips hdr 廣色域
太普通
1080p黎講 ew277hdr無得輸 廣色域+HDR
加多千幾二千姐 加少少
lg新款果隻27ul850 5千幾都無廣色域
請教下, 大家用mon 打PS4 既話, 聲音會點處理? 由mon 3.5jack 頭駁喇叭定係有其他硬件? 1516 唔知點揀有冇內置喇叭既mon 好
我諗住砌部新機用2080 display card, 間唔中用黎打PS4 PRO, 大家有冇咩推介27" ?(唔打FPS)
原來vp2785-4k淘仔 二手東都冇
mon 3.5jack 頭駁喇叭
香港好似有
用緊ul600 3千幾入手
ul600唔係要4千幾咩
唔好意思 想問問

Samsung C27fg73 VS C27JG50

邊隻比較好 因為而家好似做緊特價差唔多價錢 但後者2K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞