[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
125%sRGB
打fps都係買tn算 睇ptt ips 1ms好多問題
想問PG248Q買唔買得過
有冇人用緊aorus ad27qd displayport 開唔開到10bit
https://youtu.be/PFzyi4Hp1R0
https://youtu.be/kHErMBZKLdw

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2192467&subbsn=14&bPage=0

38GL950G/27GL850的官方影片都出來了.
38GL950G看Reddit說要到2000歐元?
那麼貴, 那不如直接買PG35VQ不就好了, 我覺得定價會是差不多的

這次說1ms GTG, 我就等著看到底有辦到這麼快嗎.
但就算辦到, 也還是比不太上FALD阿..
21:9是要拿來玩大作遊戲的, 要玩FPS遊戲那不如買TN 0.2~0.4ms不就更好
感覺應該反應速度頂多進步一點, 不會是劃時代的改變.
Giga Aorus AD27QD

Asus PG279Q

二選一 應該點選?
2560 x 1440

除左Dell U2518D , U2517H

有無其他高cp 推介
電腦用緊GTX960, 想買個MON插曬電腦同埋PS4 PRO, 兼且可以直接起個MON用3.5MM 駁埋喇叭,有無MON推介? BUDGET唔多
唔洗太大,因為張枱深度得24"
睇你要唔要G SYNC
兩個G-sync有唔同?
用起黎有咩分別?
ad27qd 冇official gsync support
YouTube有人試過gsync 冇問題
不過呢隻野腦場冇乜sales推 就咁放係到
利申用緊
我有講過睇返#668
所以用起黎有咩分別?
睇完#668都係唔明
咪就係佢係freesync 唔係G-sync囉
但N卡可以support Freesync但唔會好得過G-Sync
你咁講都係唔明⋯
「香港既核心價值係最核心既核心價值」
...
Freesync係amd既技術 G-Sync係nvida既技術
兩者都係防止晝面撕裂既技術 你當係高級版既垂直同步
G-sync有專利 但Freesync就open source 所以淨係個mon有G-sync晶片就已經貴千幾二千
本來兩者都係獨立唔兼容既 姐係N卡淨係可以用G-sync A卡淨係可以用freesync
但係幾個月前N卡更新咗driver 話可以兼容freesync 叫做g-sync compatible/Adaptive-Sync 佢個官網有個list寫邊D freesync既mon可以support AD27QD係其中一隻 但理論上所有freesync既Mon都可以support 只係喺List入面既freesync mon既support會完善D
但係Adaptive-Sync既support一定冇G-sync好

下次唔明唔該google 呢D野search下就有 唔好一句唔明就車埋黎等喂
明白 唔該曬巴打
想問下各位
Zowie xl2546 240hz 好定 Asus PG279Q

平時多數打csgo pubg 之類既槍game
諗住買個27吋mon(要內設喇叭) 俾ps4用 2000蚊流下 有冇咩好介紹
ps4 pro黎
VG240Y P 幾時有貨出
其實啲螢幕幾時會update
有搵到幾款想買但香港無貨
例如:
Dell P2719HC
ViewSonic VG2755-2k
香港行貨啲款真係好少,搵隻啱用嘅USB-C好難
dell 2718q 一年就咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞