[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
冇Flicker-free
It is flicker-free only when the backlight is set at 100.
Poor dark scene performance(算係一般IPS缺點)
https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/34wk95u-w
唔該晒,搵日再去聞下MON先
巴打們點睇ag352ucg6
2k 120hz, g-sync
8bit/ srgb, va panel
ips/va
27吋/32吋
144hz
筆直3000
近排有無推介
acer v277u有冇人識呢隻?
見到賣緊$1800有2k 75hz freesync
點睇?
剛買acer XB273KP,有此設定問題
1)為什麼4k最高只能設定98fps,要把哪個功能關掉才上到144fps?使用跟mon送的dp 線,顯示卡是用980

2)全黑時,上方邊位有明顯光位,是否ips常見?
1.應該係要update firmware?
https://www.nvidia.com/object/nv-uefi-update-x64.html
2.ips glow?
但我已經安裝最新driver,5月22日的新driver
舊mon是用eizo 2421,但沒有這個問題

Ips glow不包修?
佢e個唔係driver,係firmware,你試下run下先,因為多數20系以下卡都要update先有dp1.4
Ips glow睇你運氣啦,多數唔會因爲ips glow幫你換
好,返去試下
巴打們 呢部有無咩comment?
有無巴打識呢隻?
要行雙DP?
唔差
麻麻地
你娛樂用?
冇廣色域冇HDR
水貨買左4600hkd
準備換走c27hg70
ad27qd
freesync. hdr
但無freesync 2?
1.得一條dp 1.4 bandwidth唔夠上4k 144.想用144要去返nvidia control panel 轉返做YCbCr422 8bit先用到144
邊到買咁平
我都考慮緊呢部
應該聽日到 試用完再講
費事好似隔離post咁比人恥笑
真係冇人識咩
今日去深水埗兜咗轉都唔係好見有ew3270u,有無巴絲知邊到有賣?想體驗下個畫質再決定買唔買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞