[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
Ex3203r
BI+好方便
位置所限諗住買個24寸mon
buget$2000左右
睇左c24g1 同 mag241c
理想係可升降......
c24g1係香港買會唔會好唔抵
但係淘落黎又平得果5百倒

想問下除左依兩款 仲有冇邊隻好
而家仲用緊u2414h
呢個點check? 又唔覺有喎
唔使check 一定有
平時睇唔覺就得啦
唔緊要啦
[url]【保无点+免费校色 优派27英寸4K显示器HDR专业lg-ips图形设计10bit便携PS4pro/xbox台式电脑屏幕VX2780-4K竖屏】https://m.tb.cn/h.e2tcnsD?sm=32072a 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥snHDYX7bMNn¥后到👉淘♂寳♀👈[/url]
之前有巴打post過
XG2402
想要幼框
分錢分貨吧 也要看個人的經濟狀況
HDR600+VA那幾款的確應該是不錯的休閒級螢幕就是了.

台灣只上市了ET322QKC, 這款品質就.. 難信賴..
等著看32UL750, 326M6VJRMB, CG32UQ上市,
也不知道台灣到底哪時會出現, BSMI認證系統都沒通過..
不知道香港有沒有認證系統能查, 我只知道韓國跟台灣的.
通過了至少比較有機會上市, 總之就慢慢考慮要買啥吧

話說今天台灣上市了PA34VC這款很特殊的螢幕
https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2188184&subbsn=0&bPage=0

https://youtu.be/q2hmKSgpBqg

Netflix點睇4k ?
用緊4k hdr mon開windows 10 netflix app
開咗hdr有顯示hdr 但係睇落唔似4K
熄咗hdr再睇就淨係show hd 冇show ultra
利申 有買ultra plan 屋企部電視都睇到4k
21:9終於有均勻度補償了
為什麼這麼少螢幕有這功能啊
沒這功能 買螢幕一直在賭 一直在抽獎
裝咗HEVC插件未
再唔得就DP同HDMI都試下
裝咗未裝連hdr都show唔到
dp唔知係1.幾 送嘅
hdmi都係送嘅 ps4 detect到hdcp2.2
兩條都試過 唔work
用edge睇,撳ctrl+shift+alt+d睇下係咪4k正常有hdr既片都有4k
但係唔知點解有部份舊啲既4k片會好多粒粒
咩顯示卡
有用雙mon?
入nvidia 控制面板睇HDCP2.2 有無著
有用雙mon有影響?
今晚再試
yes

https://forum.gamer.com.tw/Co.php?bsn=60030&sn=2188184&subbsn=0&bPage=0
我發現... Playware 說 PA34VC 有FALD 384區控..
看到均一度的部分甚至還比PA32UC還要好..
然後好像真的有點機會... 真有?
但不過怎樣都覺得機會應該是不高.. 沒辦法驗證了
只知道PA34VC的均一度真的厲害.. 光原生就厲害了..
有均一度補償的, 就只有那些系列會有吧
EIZO CG/CS, ASUS PA,
DELL UP, VIEWSONIC VP,
BENQ SW 這些吧

ACER 跟 LG 的機器不知道有嗎 好像沒有
HP的 Z系列也不知道有嗎

21:9還有一款VP3881吧 那款也有均一度補償吧
$2000內 有咩選擇
普通上網,睇下netflix

21:9 係唔係唔fit size
想問下s2716dg or s2719dgf抵唔扯玩
定買返四大金鋼算
想問下大家知唔知香港ACER 有無入EI491CR
唔覺有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞