[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
係2黎 新mon正常都跟2
https://youtu.be/wl4Hg23RQHQ?t=181
https://www.apple.com/pro-display-xdr/specs/
APPLE 6K來了!

有FALD 576區, 但怎會比PA32UCX還少就是了.
剛剛好少一半, 不過APPLE的應該還是比較好,
FALD有歸有還要控制的好才會效果好,
APPLE又有TRUE TONE技術, 這次還有奈米抗反光鍍層

這次也要有Thunderbolt 3輸出的裝置才可以顯示吧
DP1.4/HDMI2.0根本就不夠頻寬6K@60hz.

真貴就是了, 比PA32UCX可能還要貴了2倍吧
要點距超小又要大尺寸, 這應該就是最理想的產品了.
喔 對了 但PA32UCX還是有優勢呢.
PA32UCX支援Dolby Vision, HLG格式吧.
這個部分APPLE差了一點.

在想這次Pro Display XDR應該也是LG面板吧?
感覺沒有套用上miniLED技術就不會是友達了
之前Ultrafine也都LG的, 自然LG機會最大就是了.

他那個發表會一直說啥"This panel we made"啥的
讓人還有點錯覺面板是他們做的
APPLE之前也說在研究製造顯示面板技術,
但應該也僅是在研究MicroLED面板.
響Comdex 個位上扶手電梯轉左有間有擺
apple很重視retina像素
21.5/23.7吋 用4k
27吋用5k
32吋用6k

32吋576區也能有百萬:1對比度 感覺蠻強的
Engadget估係有用miniled
PA32UCX MINLED 多一倍分區 都係百萬比1
咁apple呢隻最高去到1600nit
Pa32ucx先得1200nit好似
眼都盲
雖然可能得少數電影場景有咁光 爆炸畫面應該上到
Hdr10片最高好似都係去到1000nit好似?
不過佢個mon都係預你用嚟執相而唔係睇戲
P3 wide color gamut 偏向影片既色域喎
定係做video editing?
Available reference modes:

HDR Video (P3-ST 2084)

HDTV Video (BT.709-BT.1886)

NTSC Video (BT.601 SMPTE-C)

PAL and SECAM Video (BT.601 EBU)

Digital Cinema (P3-DCI)

Digital Cinema (P3-D65)

Design and Print (P3-D50)

Photography (P3-D65)

Internet and Web (sRGB)

似係主打影片方面
hdr10其實去到4000/10000nit都得
只係vesa個性能標準去到1000姐
我電腦同部switch都想同時係個螢幕顯示出黎既話,
想請問下34gk950g做唔做到同時顯示兩個source 呢?
PC Mon出1000nit我都覺得眼都盲,HDR10仲話要一萬?
呢部唔support pip/pbp
Dolby vision
做到
有咩color grading monitor 介紹下
諗緊ezio or benq
CG319X
預算鬆動D就CG3145
Sony BVM-X300啦
oled怕唔怕燒印
CG3145 點對點FALD
一兩皮頂盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞