[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
在想要27吋FALD還是32吋普通LD
畢竟都在用27吋了
有FALD真的強太多了 差超多
有點想直接等PA32UCX

https://www.youtube.com/watch?v=LwVL3VzyQPk
Vp2785-4k
thank巴打,得閒去番轉黃金睇下有冇賣先
其實2000樓下嘅mon
係咪無乜特別 有Ips 係咪好過無
PA27UCX 576區, PA32UCX 1152區
PA32UCX 有 PA27UCX 的兩倍區控當然更好吧
只是救不知道要等到什麼時候吧
根本沒啥消息的樣子
而家用緊asus 既24.5" tn mon, 想睇netflix d 畫面質素好d, 買番差唔多價位(~$2200) 既27" va or ips 會唔會有明顯既分別?

上網做左d 功課,本身多打fps, 如果換的話係咪va 比較好?(黑位好d 同快d 既response time)

5000可能要上淘寶
上年買左24MP88HV,但有時睇落個mon好似睇到一格格咁
有冇巴打知係個mon有問題定我張卡太雞
淘寶見到有d雜牌 21:9 32:9
有無巴打試過 抵唔抵玩
32吋4k ips最平都要7千
雜牌真心唔敢買
買都買返大牌子算
雜牌係用山寨panel整出黎
有幾耐用就唔知喇
va黎
邊度搵山寨panel
panel嚟嚟去去都係幾間大廠
淘寶之所以咁平係因為本身panel就唔貴
大牌係貴在QC同售後 仲有本身電路設計同控制器都好重要
所以淘寶啲低階ips其實係得個panel 效果同大廠比差好遠
想問下啱啱入左隻asus mg279q,nvidia gsync唔支援,連揀都冇得揀

有冇咩要做左先
見到就算講緊 2k 144Hz 21:9 32吋都平過大牌兩到三倍
d牌子就一定唔識架啦 不過見大陸台灣個d開箱片又好似玩得過咁
有d想試下 都係2千零蚊
用DP? update n記driver 未?
嗰D出到黎一定有瑕疵架喇e.g.漏光,死點,光點
睇你接唔接受到囉 接受到係幾抵玩既
想問下dual monitor有咩software必裝?thx
見到唔記得邊個post 有位巴打買個間話包無死點
當然我都覺得睇彩數啦
大牌比得起個價 實隱陣嘅
嗰間得大牌子
利申: 買咗 啱啱到
現在買up2718q會否不智
畢竟都是舊產品了
FALD HDR還有均勻度補償 非常吸引
12000HKD 性價比還不錯
可是LG面板 品質還是有點擔心就是了
想買一個新顯示器for PS4 + PC,
需要至少2*HDMI或1HDMI+1(mini)DP,
看影片跟打機時間差不多budget ~ $2000,
Dell U2417H是否好選擇?
同價錢有沒有更好的推介?
THX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞