[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
最順一定係tn
Phillips 328E1CA

有冇勇士試左

32吋 4k 120%srgb va
爬咗文咁耐

ew3270u vs Ex3203r

1. 4K 直係咁重要?電腦mon同我目視距離3 呎
2. 60 vs 144? 用緊2060 O6G. 我知有巴打會話O6G推唔到4K 但係點解推唔到?

平/曲面唔係主要考慮因素

平時玩FF14 或隻狼 唔會玩FPS

有冇巴打有良意?
想出部新電腦諗住買部27” 2k mon
Budget : 3k 主要睇片畫CAD打下PUBG
巴打有咩推介
岩岩淘左部view sonic VX3479
連埋順豐HK$3200到香港

34", 3440*1440, 100hz, freesync, 10bit hdr
0光0死,下邊有少漏光

暫時好滿意
部舊既LG 29UM58 打直用行dual
好鬼長
1. 4k冇話重唔重要 純粹視覺享受 姐係好似你睇片 有啲人覺得720p就夠
2. 同上 不過如果你玩fps game建議>100hz 2060推撚到4k咩 1080p 144/2k 60就得 4k入門顯示卡係一張2080
我宜家用緊2080推4k 隻狼特效全開都唔係好穩到60fps 有啲effect要較高先得
唔洗諗住買4k mon喇 一係就買完換卡 我驚你到時買完mon上嚟喊住問點解啲game set all low都lag機 另外個2k 144mon都可以唔洗諗喇 2k 144比4k 60仲難推 建議入一張2080ti
所以你一係換卡先買mon 一係就買個1080p 144/2k 60 mon 不過你有錢買2k 144我都唔阻止你嘅
1080難推啲啵
做乜鳩個個買mon前都唔了解下自己張卡有冇能力推到
2080都可以2k 144 不過追得144都係想要高同穩定fps姐 所以就建議2080ti
明白
咁即係去番1080 144
Display卡應該會用 2070
夠唔夠推
2k 60就得
有冇mon介紹
5k有2k 144 hdr 曲mon freesync2 都ok嘅
n卡照計都可以support Freesync2 但就一定唔會好過G-Sync㗎喇
呢個ips 2k 144 正野 如果價錢你ok都幾好
但都唔係G-Sync 都係Freesync黎
但佢喺NVIDIA G-SYNC Compatible list入面
應該比其他唔喺List既freesync好
我用 GTX1080,諗左好耐決定都係玩高hz先,不過我覺得你要買可以直上 240hz
240hz畫質好差
144 都係9成9 TN 姐,定係144隻TN靚啲?

題外話,其實我係黃金並排睇TN同IPS……正面睇都唔係好睇得出分別
而家好多144都係va
畫質同refresh取個平均
噢,其實我都係用 C24FG73,啲色彩係勁嘅,但最後覺得實在太鮮,所以校翻淡啲
已經到手0死0光0暗 冇漏光
表面全新 但係出產日期係18年8月
今晚收工再試下其他野
Va都鮮咩 定係你個隻量子點特別鮮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞