[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
你係咪美國網買
想問火牛洗唔洗另外買
開始覺得27吋mon太細
好似國際電壓
去左b&h買有全球保,唔知可唔可靠
想問下Freesync mon 開Gsync
係咪一時時得?
開左入game都係固定頻率

LG 34UC88
宜家用緊個mon既freesync開g sync
玩其他game冇問題 但csgo就個tearing好嚴重
點搞 係咪fps太高
上網睇話係game出面開fast v sync 開完都係tearing
我直插無問題,b&h可以直ship香港咩?運費幾多?
用rtss limit fps到142,因為個range係48-144,但係你限144有時隻game會ren多左1-2fps,但係會有1fps input lag(好似係)
75USD左右
仲平過amazon我要98usd
第一次用B&H
我睇amazon間間都唔送香港
買amazon一定要買amazon自營,btw記得上黎比個report
我上網睇我個range係55-75咋
咁我應該鎖72咁上下?
咁個v sync仲洗唔洗開
本身dual mon緊 壞左1隻Dell U2515,另一隻係asus PA238
見到samsung c49hg90dme 淘寶做緊6399人仔,replace 2隻黎講都算合理價錢, 但依個model值唔值得衝?

利伸 已經少打機,畫graphic,3D CAD睇戲多
邊個網可以睇到mon 個 range?
應該唔洗開v sync
睇番你個mon個規格
得3840*1080,我覺得應該睇落去會有粒粒你仲要畫圖,4k仲好
係DCfever, Carousell 成日都見到啲大特賣,信唔信得過?有冇啲咩要注意?

https://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=7407818
"All the products come from North America with super beautiful color and non-personal user recycling ."

得十日保養既二手洋垃圾價錢好似唔太吸引 .......
認同
32:9係有錢都冇乜好選擇
要色準都係買返16:9最好
筆直4千零蚊
多剪片 會剪少量 4k 片,
鐘想睇戲, 有影相(自己玩)
所以都想買個Adobe RBG來執下相
暫時諗緊兩隻

BenQ SW2700PT 27“
2k Adobe RGB99%
腦場做緊$3999,個人覺得幾抵

LG 34" 21:9 UltraWide WQHD IPS LED Monitor 34UM88C
行sRGB 賣緊4600
主打21:9闊mon
睇戲應該幾爽
LG 34WK95U 5K*2K 有冇人用緊?
用緊3440*1440,上真4K畫質會唔會好明顯,大鋪落到$10000仲有水位好吸引
你落場望下 主觀感受
我見centralfield有放出黎
我都係
本身睇中X27
諗諗下不如上埋32吋啦
反正144hz對我唔係太重要
隻MON有冇聽過咩唔好地方?除左60HZ同非曲面,IPS我又一直用開唔怕唔慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞