[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#26

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
sw320
痴線 香港無呢隻
上網search過見到pd3200 同 EW3270好似幾好,不過價錢爭成二千蚊。
我唔小弟做design,Macbook做output所以顏色都幾重要,買平啲個model可唔可以? 有冇其他推薦?
有人話得有人話唔得姐係點
lg官網都無話得
想請教下各位
我買咗ew3270u 咁買完即刻試咗試個hdr
然後就發現如果我播hdr片 個mon就會自動啟動hdr 畫面會變得好鮮豔顏色好濃郁
但如果我睇其他唔係hdr既片或者一啲圖
我手動去開hdr之後 佢反而會變淡變淺色
請問咁樣係咪代表壞咗?
正常
但係我開條hdr片 然後收埋個播放器佢
之後我睇乜野都係hdr咁喎 一日唔閂咗個播放器佢 佢都會一直係hdr模式 但係如果我平時手動去開既話 色就會變淡 咁樣都正常
HDR本來就要對應HDR資源
平時開無意義的
一係用MON個模擬HDR功能
咁我睇hdr圖片 但佢又唔自動換做hdr模式又何解呢
color grading mon係無上限,兩萬budget只可以話係入門嗰幾隻囉,同埋你係咪要1:1 grade 4K (UHD)?
我諗你可以考慮Eizo CG248-4K既
btw如果你想grade埋HDR,呢隻係唔夠做的,因為佢peak nits唔高
(其他consumer牌子有HDR既mon就算出到某個nits數,都唔代表你可以用黎grade)
圖片hdr應該係講緊拍攝/後製果陣已經有晒HDR資訊 然後用SDR顯示
PA32UC呢
想問下呢隻好唔好 AOC AG272QCX?
睇片文書佔80% 打機20%
如果拎黎睇戲同打機多
張檯又可以over 80深
2K mon 用27"定32"好?

我睇過話如果2K
32" 文字圖片比例set 100%最舒服
27" 要放大到around 125%

咁係咪可以理解為2K mon用32"比較好?
係架咩
我27" 4k 150%都係咁用
我就係好好奇,實際有咩分別
因為我個人黎講唔鐘意開大啲字同圖
基本上無分別 可以又大又清
除非你用緊個程式舊到唔支援縮放,強行放大就會模糊
因為我前排砌左機行2080TI
但係個mon仲係C27G1
搞到唔湯唔水咁

32"諗緊上AG322QCX9定XG32VQR
想買1個24-27"2k(以上)曲Mon, 2HDMI接口/1DVI&HDMI
主要打機 PC/PS4&Switch會睇片
預算4k-5k
想買個24吋FHD moon
60%上網睇字睇片 40%打機(GTA, Witcher, Skyrim, 唔會玩競技類FPS)
最好唔曲, 預算1500
CPU:2600 Display Card:2060
睇完資料揀咗呢幾款心水,由上至下排,係咪可以去馬?
Philips 241E9
Philips 246E9QJAB
AOC 24V2Q
Philips 248E9QHSB
VX2476-smhd
BL2480T
AOC I2490PXQU/BT
AOC C24G1

另外想問下,睇241E9同246E9個價一樣,spec差唔多,除咗新舊、個底座、有冇DP、241E9官網spec冇寫色域
係咪有新買新就算
大家中意ips定va多d
IPS with full array local dimming
貴到癲希望FALD快d 普及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞