香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
點解成日覺得其他人唔知老師唔係淨係教書?
換句話啦,點解你覺得老師可以淨係負責教書?
有乜野工係單一duty?
好多老師都未做過其他工
以為自己係最辛苦
簡單來講就係離地
仲要以為自己有光環
其實悶唔悶?
政府工同教蓄社工根本唔值咁高人工
有班覺得自己跑贏私人市場做人中之龍咁
分分鐘落私人市場得返一半 三分一
我頭先完全係從政府/政策角度分析,完全係現實反映,無絲毫既理想WO.
為左減低失業率而進行一項教育價值低既教育政策都算係理想?
我只係想講,從個人角度黎睇,公營教育耗用公帑之餘對自己未必物有所值,所以加以批評是可以理解。不過從社會角度黎睇,教育兼負左好多社會功能(其中一個就係釋放父母勞動力既托兒所),所以現今無咩現代社會係唔重視教育,或者任由私校體系控制教育。
因為社會其實對教師係有特別既期望,雖然呢種期望未必合理。
例如有D人認為老師唔應該係學校附近買魚蛋食、唔應該買六合彩、唔應該拍拖拖手、唔應該係私人場合講粗口。通通屬於違反社會對教師的期望。
林老師事件之所以大,係因為佢死係佢自己學校既控訴,其實係好影響自己既學生,無辦法唔令人反思有D咩野野令到佢強烈地違反社會對教師的期望。
如你所說,其他的自殺案,就算是老師的自殺案都不及今次林老師的事件大,是有其背景脈絡的。
係架,政府/社福/教育當中的確係有D人唔值高人工,但呢個係TRADE OFF。NON PRIVATE SECTOR用平等來換取穩定。所以無論能力幾高,只要職級相同,人工都係一樣。
但係PRIVATE SECTOR係跟市場,能力高自然配得人工高,能力低自然配得人工低。佢地係以競爭來換取高回報。
兩者從DAY ONE開始就係兩條非平行線。
除非有人能消滅NON PRIVATE SECTOR,否則佢地就係用呢個邏輯運作
或者你有個人經歷體驗所以咁講。
但至少就呢個TOPIC,唔係樓主先X教師/教師制度咩?
點解係變左教師剩係呻自己份工辛苦,唔知其他工既辛苦?
唔可以係大家都係辛苦既咩?
其實係
班人都係跟規矩玩
不過真係好養懶人 對社會經濟無好處
一個社會個個狗衝政府工公務員證明社會失敗
個問題唔係老師度
私人市場追唔到通漲先係問題
而家大把人爭做政府工

老師識呻,識為自己爭福利
行外人唔呻自己人工低
話人唔值,又唔識話自己份工唔值
好撚煩姐,帶隊改簿係人都知要做啦,你唔做邊個做?
煩在呻到覺得呢D責任老師唔想負咁
比D責任心啦,淨係想乜都唔洗做就6,7皮
老師人工完全過高....又唔洗好叻都做到...
反而我成日覺得班老師成日呻辛苦好多時係因為除左教書之外 個人冇咩其他工作技能,睇住有個做老師既frd word,excel果d全撚部都唔識用重要講到全間學校d老師都唔識用所以唔去學好合理咁

出份卷睇住佢剩係執格式可以執幾粒鐘,excel又唔識用入面d function 攪到個效率極低

好多時係出面工作train到番黎既skill 唔知點解去到學校班老師就永遠都食古不化 用d極低效率既方式去做 跟住就係度呻辛苦

例如上面有話scan d dse卷變番做word,其實大撚把方法做 駛鬼逐隻字打,出面個個咁做野就死得啦
教育人工高,亦值得高
多左有料學生讀 PGDE
改善教師質素,唔好咩?
得罪講句 成個體系保障左好多老屎忽金飯碗
每年用相同教材 每年都係hea播片/出卷/教
奇就奇在即使有人投訴
只要呢啲老屎忽埋到老細堆 根本無可能炒/降職
真心好多新入行 或者仲有教學熱誠嘅老師壓力好大
最撚谷成績嘅班一定射比新老師狂chur 班垃圾就教啲包尾班 日日播youtube到落堂
正正有班「老師」要幫拎住頂薪 回撚曬塘嘅老屎忽「教畜」執手尾
先成日有人呻壓力大
好老師咪需要叻囉
但叻既人又唔做老師
人工低就真係得返教大肯做
而家起碼好多三大走去讀 PGDE
係我眼中 啲死教畜重衰撚過警犬
根本九成都係尻教 死仆街黎
你都話以前啦
九成9教,香港教育都仲係國際有名,咁香港D學生真係天才了
你講既多數係年紀大既老師啦。而家新既老師多數都識或者肯學
改簿帶隊係教師基本職責,我同意。但物業管理、防火、水電維修、裝修招標、設計校本資訊管理系統、人力資源管理、財務預算又係唔係教師職責?呢D係出面公司分幾條TEAM黎做既野,係學校幾乎係由教師做哂。
OFFICE同IT得個幾個NON OFFICER GRADE既人,唔通交比佢地做?
就算下年話來個EO,佢多幾條臂都搞唔掂
唔好玩啦,掂到皮毛以為自己識設施管理?
係,咁你以為個設施識自己管理自己?除左學校裡面既老師管理,仲有邊個受薪職員管呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞