香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
唔好講笑,愈電子化只會產生更多行政工作。
以前無電腦果障會唔會叫你分析TSA數據來回饋教學?根本計都計唔到
以前無電腦使唔使大小會議都TAKE 會議紀錄?
以前無電腦使唔使管理咁多校產要整哂BARCODE?
以前無電腦使唔使覆家長同老細WHATAPPS?
以前無電腦,老師大條道理一份NOTES用20年,而家?一班你都要整3份唔同能力!
補充少少
70 80年代窮人讀書其實大多數一樣係讀唔成書
所謂既學校只係用嚟等班細路唔好做街童入黑社會

同而家唔讀少少書根本生存唔倒係唔同既
d 老屎忽整走晒d 新人
剩翻變晒做教畜
大家得閒睇下信報程介明講野,香港教育係國際上係好有名(正面)。校本管理雖然對老師黎講係苦不堪言,但校政下放再加收生問題迫使學校不斷探索出路,競爭一D都唔細,效果上做到唔少學校百花齊放,出左唔少特色學校。當然,咩制度都有唔好既地方,但有時真係唔好太過妄自菲薄。
好多香港人硬係中意鬥慘
你覺得自己好慘呀?人地仲慘啦又乜又物
你自己食緊屎唔反抗唔爭取
人地爭取自己既權益就踩人地
有返咁上下年紀既人,只要對比下80~90年代未有校本管理時教師既工作量同而家比,唔太可能得出而家既老師係OVERPAID既言論。
當然,你都可以話80~90年代係超級OVERPAID
以前既學校躂都聽教育署,除左教書係唔使自己諗野,亦無收生問題,所以D阿SIR可以3點同學生一齊放工。有心既就留係學校同學生打波搞關係。但學生除左課外活動同讀書之外亦無好多而家有既OLE。
而家咩野STEM、境外遊、生涯規劃、工作體驗、電子學習,呢D係以前完全無既野,係邊個搞?咪就係成日比人話係教畜既老師LAW
覺得好做又高人工既 建議即刻入行
有D科得兩個老師既就唔好講主任唔主任啦
起碼都有三五個低grade過自己先叫主任都好正常呀
小學就真係少佐D
最恐怖係女權加教畜老女人
係教師心入面
改善教育=加教師人工
林鄭五十億=加教師人手
成功全面學位化
下一步就話行政原因要加中層
再下一步就話中學老師辛苦啲要加中學老師人工
跟住班小學老師就話同工唔同酬要再加
無限loop
好似有D小學APSM都當係主任級
如果私校無政府資助我話之佢十萬起薪
我寧願交稅去填海好過
起碼幾十年後有得住
好盤其實都專業
我放你入地盤
你就識睇圖 識落手做?
唔洗你撘棚啦 綁棚點綁你又識唔識?
泥水又識唔識溝 份量比例唔同情況又唔同
真係咁易 入去做就2000一日咩
係咁易就唔會有學徒 中工 大工啦
其實50億一方面係政府為財政預算泄洪,另一方面真係收買教育界,為將來全面赤化鋪路。
問題係,政府錢亦係市民錢,佢比教育界難道教育界唔要嗎?大家明知唔要,都係倒落咸水海(果陣仲未有明日大嶼)
當然,正面D來講可以話係為教改呢個大改革既遲來補償。
都係果句,教育又好,社會福利又好,唔係剩睇表面成本,如果唔係就只會睇到虧蝕。任何社福政策,一定係承擔左某些社會功能,從而減低左社會既成本。
比如說董建華年代大力推行既副學士一直被認為係失敗既政策,但係佢有一個非教育方面既政策效果,就係減低金融風暴及後來的SARS等經濟困境下的青少年失業率。如果任由青少年失業率上升,係會出現好多社會問題(例如黑社會、青少年吸毒、童黨ETC),隨時要用更多錢來補救
其實老師呢行係正到不行,假期多,學生考試又大安旨意唔洗做。老老實實,呻工作量大通常係FG,因為佢地冇經驗,好多時候浪費時間做無謂野。亦因為呢行老鬼唔會帶新人,所以有好多新人五六年都唔懂精益求精,不斷重覆第一年經驗。

講真你FG又係叫GM,教左十年又係叫GM,成個制度冇層次,舊人唔會輕易指點。我做IT的,出成績表/負責自評/校網/SAMS/通告,其實一d都唔忙,只不過大家老師習慣各師各法,唔追求有效率。

好似新人話我點解改數改得咁快,其實考試局有哂唔同level的答卷sample,marking 比大家下載,只要你研究過,見到一題就會立刻知道一題改咩位。日積月累,有幾難,都唔明影壘薄上IG叫乜春,半個鐘起好貨啦,細佬。
講咁多理想野無用
我都讀過大學,仲要讀社科
而家做幾年野就知理想無用,錢最實際

我見到既就係早七八年難搵教席所以入pgde 好易
而家個個都知教席易搵人工高
個challenge 位去左入pgde 度

講咁多社會價值無意思
爲自己打算最緊
早四五年個個黃絲帶瞓哂街
到而家咪又係貪人工高走去考警察
同意如果教得耐又唔升中層,真係可以HEA。不過亦有可能出現林老師事件,上層為左推動校政/個人野心,係唔會留手咁郁D舊人。
改數學同改語文科既工作量係完全唔同,特別係中學,你講果套未必WORK。
其實睇返香港自殺紀錄個post
日日咁多人自殺
點解林老師要搞咁大件事
有啲老師仲要話要開死因庭
佢哋知唔知死因庭嘅功能係咩?
開庭要幾錢?
做老師條命值錢啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞