香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
的同意你所講,同時我都同其他機械開發,只係唔多係香港market
我諗你講中學,小學仲係好多公大教大
同意 講真眼見好多小學老師連本科知識都冇乜 點教
真係會誤人子弟架大佬
小學真係好多教大,年年大學生起薪調查教院/教大畢業生都一直吊打其他U

2017年個數已經25k,應該好多做返本行
個數係平均數
Master有錢啊婆都可以入
人地講mphil borChing真心?
PGDE擰到教席個班係勁,因為競爭超大,好多TA都有PGDE一路做一路搵
教大就......
教師好大壓力做到喊?我份工無壓力,做錯一樣野,d 政府director級即刻車兩個投訴過黎,跟住就係法律責任,我係咪要上ifc?有壓力係要自己識處理

教師暑假無得放架,都要番工!我屌你啦,我唔係一年得18日AL,仲要儲落放唔到!

番工好長架,放工要改簿!屌多你一獲,正常人無OT,OT又有人工收

最撚唔gur係同d朋友一班人食飯,總有一兩個做老師!佢地口頭禪好興講「你邊夠我辛苦呀,要blablablablabla」我唔排除你辛苦呀,你知我做乜,我好得閒?交換份工做下丫笨!

咁唔係perm果班人係慘既,要奶屎忽先有得每年續次約。問心做到perm你咪一樣,唔好講到教育英才幾清高。我都為香港GDP出緊力架
咁都仲唔轉校
Mphil係first hon先入到
nope. 不過 1st hons係 majority
我間學校全部老師都有三大degree
好正常
因為band 1頭同普通唔同
事實
小學就係一堆教大垃圾讀
中學都仲話有三大

十個教師 九個因爲本科廢搵唔到工而去做
i.e. 中文/ 晒銀時/ 文科

利申: AL 2A1B 搵緊八皮一個月
每年bonus 至少半年糧
唔洗眼紅你班20分嘅教大垃圾
當你見倒有人話中文、理科呢啲係「本科廢」,你就知香港整體環境係幾弱智,將人嘅思想扭曲至此,只以成績、「神科」、人工論高低
咩呀,貼近私人市場呀,「正常」呀,可以一齊屌資助學校啲老師on99咁亂呻呀
咁你都幾撚慘
睇左呢個post 老師擺明就係hea 同穩定
但你做老師就又忙又唔穩定

當大家都係做三十年退休
你就拎住強積金幾百萬 人地就拎住公積金成千萬
你咁樣唔係呻 你係做狗係度吠

真心想問 做直資學校既老師 係咪都弱撚智
一方面屌有老屎忽hea教同時一方面話老師因為自己無出去做野比較成日呻workload大on9

咁請問屌到人屎忽開花既你地有無真係做過老師先?你既經驗停留係你讀書既老師好hea,會唔會係你地童年陰影,而唔知其他學校唔一定係咁?如果同一個邏輯你都可以屌香港既醫生人工高,唔理人地做到反皮你拎住佢人工個銀碼一樣照屌。

問題既源頭確實係因為只要perm左老屎忽既待遇比起做得野過佢地既新人仲要好,從而養成更多既老屎忽。但又有無諗過話不如睇多啲堂,做啲野去捽去管班perm左既老屎忽既時候其實會更大程度鞏固左校長同辦學團體既霸權。校長其實本身已經有咁大既權去捽啲老屎忽,你睇佢地捽新人捽到捽螞蟻咁幾撚high,只係校長無做到野,怕事,用哂啲力去打壓易搞啲既新人都唔諗計去捽難搞啲老屎忽。寧願搞好大喜功既野都唔為比老屎忽hea教既學生做啲野。

一個人擁有極大既權力既時候,個腦就開始裝屎。

利申:perm左都放唔到工既教畜
樓主咪就係希望全香港人一齊辛辛苦苦咁弱智囉,
全香港一齊喺自己範疇屈住唔俾呻就最好

另外你嗡得出好似可以隨便轉咁嘅言語,漠視一切背景,就好似啲仆街叫你唔鍾意香港就移民咁,屌你老母移倒先得gar。香港大環境下,年輕人好慘,打份工通常受壓榨,呻下好閒姐,唔好咁小學雞啦

好,返返認真mode:
成日講嗰啲咩好q得閒嘅老師,咪全部老屎忽等退休嘅。而上得黎呻嘅,十有八九都係後生嘅受壓嗰堆啦,根本唔同群體。咪q將你地讀書時嘅「老師」嘅統一概念,一野套晒落現實社會職場度。成q日話老師唔理解現實職場,老一輩的確係嘅;但後生嗰批面對嘅野唔同晒啦。反而係班行外嘅,仲用緊自己學生時代嘅眼光去睇,唔理解當代社會、教育運作嘅其實就係佢地自己。

我地後生嘅可以做嘅,就係盡力喺自己範疇頂住,辛辛苦苦爬上去。然後千祈唔好做返自己鄙視過嘅老一輩老師,喺自己學校改變科組環境、改變開啲9會嘅風氣、改變師生關係常態。冇人會對政府大教育政策有期望,但起碼我地呢班後生嘅頂住壓力,真係上倒中層上層又不忘理念,就起碼可以喺單一學校救多幾個學生同更年輕嘅老師。

我一開始回嘅擺明係諷刺;而家到真嗰句喇:屌你老母,而家後生嗰批喺奮力中途呻幾句都唔得?乜野邏輯?乜野標準黎?
咁你加油
但記住直資學校
本身就已經拋棄左一班窮學生
好明顯你唔係行內,純粹睇新聞就當識
當然好多名校轉直資,窮學生難負擔,呢個絕非好方向;
但其實有啲直資背後辦學團體實力雄厚,亦真係只為辦教育(通常係有宗教背景嘅),收啲學費平到乜咁,好多基層學生、或者讀唔掂叻學校嘅學生轉入黎讀,貪活動比傳統學校多,好多時又有辦學團體脈絡幫手,可見識多啲。呢班俾傳統學校遺棄、或者家長知仔女咩料唔強求佢讀傳統學校嘅人,其實都值得救的。

新聞要juicy,一講直資緊係齋講名校;但其實有啲學校真係會善用直資優勢嘗試做好的。

睇野睇深啲,好多野唔係可以一刀切非黑即白的。
當然香港有港共呢啲仆街,咩範疇嘅大環境都係差,我地做倒嘅都只係好微細;但都要做落去,等再一次爆發點時,唔會再重蹈2014嘅覆轍。

新人入教育係好辛苦,呻係人之常情;但呢行正正可以影響好多人,亦係香港將來反抗嘅起點之一。

我地會怨、會辛苦、會出聲,全香港嘅打工仔望住樓價、望住立法會都會怨、會辛苦。喺香港咁扭曲嘅社會,上網呻下真係應該,但重要嘅係呻完記得keep住嘗試繼續為香港做啲野。
善用直資資源既學校
定係善用直資學校既特有玩法 可以選擇質素較高既學生?

同埋唔好套光環俾老師啦
後生既唔係唔hea 係冇得hea

可能你好有理想 我比個like你
但唔好代表老師們
你真係唔清楚直資世界,除左堆名校外,係有堆喺band2,3位嘅,大部分學生嘅能力都係偏差,一大堆sen ga

認真,睇得出你係有心人,有留意啲教育新聞;但真係停留喺新聞報咩就講咩嘅層面;所以我先話返個真貌你知ja。
真ga,我唔敢講全部,但呢個勢頭仲敢入教育行嘅,冇心嘅好快會頂唔住走人;有心嘅會辛苦頂住呻下,但呢班捱得四五年嘅有心後生仔女,偏偏因爲呻下就俾人屌上天,真係好灰嘅一件事。
垃圾科first hon 好易 你估係mbbs mbchb? Pass or fail 就得? 垃圾科就算去到Nobel’s price 都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞