香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
我唔係話老師做呢D野做得好過專業人士,但學校既體系正正係要老師承擔呢D非佢地專業既工作,自然唔會做得好好。結果拖累埋教學既工作
講緊你將外判既工作講到自己落手做咁
防火水電engine都要考牌,原來你咁都識,唔怪之得咁高人工
係一間醫院/公營診所,你唔會見到醫生護士要去管物業、防火、水電、招標。做呢D野既有行政人員做,但係學校就要由老師做。
外判你唔使監工?你唔使同佢開會同傾設計?傾完D野唔使上建築署、消防署?被政府呢個部門拖完又拖又唔使追?整得唔好你唔使同班外判友又傾過? 咦?教書的時間呢?
唔係唔做,問題係呢個唔係本業呀。係其他機構有行政人員做既,係學校係老師做哂大部分呀
得罪講句,憑咩同醫生護士比
專業都有分程度,唔係一句唔同領域就代表同級

醫生護士有無得放空堂做其他野?
有冇得放聖誕復活新年暑假?
醫院/診所只是例子,我說的是其他有一定規模的公營機構和私營機構,大多有相應的專業人員配套,而學校則非常缺乏。
另外,同意你所說的,所以根據你的講法又憑甚麼說老師不可與護士同級?大家都好為人師,因為覺得教人不是專業吧。
醫生我就不比較了,畢竟收生成績和工資都差太遠。
哇 原來有份入則又成日監工驗收,咁我建議你可以考埋個HKIE添
最慘係啲底層老師
除咗教書同行政,另一樣難頂嘅係要湊啲怪獸家長同細路
啲怪獸家長西過啲西客,郁啲就投訴,但只可硬食
校長同老屎忽怕麻煩唔想得失家長,就逼下面啲老師湊唔理你死活
明明係個家長唔啱都要低聲下氣say sorry,甚至要24小時on call
校長就好似土皇帝,要針對你好易
唔好諗住轉校好易,校長圈子細,要你臭朵易好易
話轉行嘅,咪同我哋出面一樣,咩exp都要由頭嚟過
畀著你做咗幾年,人工唔差,就算惡頂你都好難決心走

利申:朋友係老師,成日聽佢呻
好簡單,一個護士可以做到幾多%教師工作?
反之,一個教師可以做到幾多%護士工作?

明白你一定會話做得好與唔好,不過反之會否係0%?
都係果句,學校裡面無其他TEAM既人,唔係老師做仲可以邊個做?除非你認為可以放外人入黎任佢地做唔使理啫
你都唔明我話你on9之處,掂到皮毛做contact person跟下進度咋
唔好講到自己真係in charge晒咁啦,跟水電消防
出面好多私人公司都要求員工做非工作範圍嘅野,依件事本身係好唔正常,但唔好覺得淨係得老師先係咁。每行都有辛苦嘅野,一係搵方法改變行業生態,一係你搵到方法work life balance,一係你轉行
以為教人好簡單?
唔係識照PPT 講就係識教書。
一個言語治療師夠在說話方面有權威了吧?但我認識一個這個專業的人在教老師們認識語障學生的課程中,說了3小時也無人理解她說的內容。
當然,你亦可以說有一些教畜都係照書講,咁醫生一樣有庸醫,護士一樣有插錯喉,對不對?
我識個南韓小學女教師
佢勁到痴線先有得教
英文屌打99%香港大學生
南韓
問非所答
請問各幾多%?
邊個O~9呢?一路都話係行政工作(唔該自己上去睇返),唔係要老師去起野,但就係要你用好多時間MON住同FOLLOW,就係行政工作佔用左大部分時間呀!
如果老師自己識整,真係有人係自己搵料整架,當然最勁都係去到電果PART。
水電消防設計同監工點輪到老師攪啊,係都乾收銀攪啦最多開追悼會果陣做下業主代表咁咋?
佢覺得有份開會參與=自己有份做
好意思list晒出黎話自己要做
有d野不登大雅之堂就係不登大雅之堂
錢多都無用
我反而真心想知,番學期間真係咁撚多大型工程?講一兩個大型工程黎聽下
你會唔會當左換下電座就係識水電我驚你連VCB ACB MCB Bus bar都未知有咩用
唔好on9啦
呢啲係外人睇落輕鬆

我師姐教緊band one女中
壓力大到經常哭
如果真係咁好做
點解咁多老師自殺啊
你幾時見過銀行職員私人市場嘅職員自殺啊(因為工作原因)

家長同校長唔係咁好應付㗎

如果你自己入過行你就知

教育界潭水唔係你睇咁簡單
你講得對。由此至終,呢個TOPIC係樓主先插教師/教師制度,唔係老師呻自己行業係天下第一辛苦,其他行業比唔上WO。呢樣你搞清楚未?
老師有無爭取改善?肯定有。爭取唔到就轉工?大把人轉左。留係度既人係唔攻擊其他行業,而又被攻擊既時候交待下教師既工作得唔得?
鄔惟庸有句名言:「如果強姦是避不了,何不躺下好好享受?」或許有人期望教師要做好這角色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞