香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
香港幾乎係全球中小學老師最高人工既地區,仲有工積金,
中學教師人工高過大學LECTURE/ASSISTANT PROF.甚至ASSO PROF.
攪到D有料大學生,畢業寧願讀PDGE都唔撚讀MPHIL PHD,

但班中學老師又成日話自己壓力大,
比起做私人市場,銀行跑數/工程做狗/BIG4朝9晚3,老師輕鬆幾撚多。

外國多數中學高中都係私校主導,教職員跟表現或入學率比錢,
類似大學LECTURE咁唔岩即炒,
但香港就唔跟表現影響薪金,過左2年試用就鳩教都得,幾乎炒唔撚到,
攪到香港好多學校都教班垃圾出黎,因為連個老師都無心機教,做又36唔做又36,

唔好成日講香港合約老師,你地等到個市場飽和左先入行就預左啦,
同埋合約制只係佔中學日校老師唔過2成。
鳩做都跳到POINT
坦白講
教師壓力同工作量大唔大係視乎個老師有無心教
工作量大係指行政工作唔係教學工作, 一樣都係畸型
外國教師可以罷工同唔做行政工作TIM
罷工因為人地私校主導,
香港大部分都係公校津貼,人工個個都咁撚高 罷乜工。

外國教師唔洗行政,你講笑啦
外國夠要攪活動攪教務野啦。
大學老師一路RESEARCH夠要做行政啦。

有乜工係唔洗做行政野,
講到做工程做會計就唔洗行政咁。
喺香港,所謂專業人士嘅工作先有壓力,先有人尊重,做地盤,茶餐廳,清潔嘅都唔夠專業人士辛苦。
發覺教蓄好似女權,淨係揀D對自己有利既野講

新年聖誕復活暑假,淨跳point都6,7皮就隻字不提
高人工過lecturer呢點真係抵屌
仲有人地2008年已經係平均34000英鎊年薪,同香港當時相近
連登定律:
教畜、醫護界、消防(特別係救護)最撚辛苦

呢個世界無佢哋咁辛苦架喇
唔好撚玩啦,身邊由細到大都有幾個親人係教職出身,中學大學professor都有。
學歷佢地好高, 人工褔利都好好,但有個大問題,就係幾個人同樣係地思想好離地,不知民間痛苦之如仲以為全世界最辛苦個個。
仲有就係把道德呎九唔搭八,我以前做it ,返中環,著西裝講英文 就叫年青上進有為,及後自己做老細唔做it走去做地盤,牛記粒記 食煙飲酒講粗口就話做乜 搞成咁。。。
都on9 我而家揾o既錢係過去10幾陪,西裝留返比o的靚著。
每次family day佢地講野都9唔撚搭8 , 成日單單打打你老粗冇文化咁,但身家未有我而家一半。
點解大學講師低人工,因為肥上瘦下ma.
https://topick.hket.com/article/2015386/4%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%AB%98%E5%B1%A4%E5%B9%B4%E8%96%AA%E9%80%BE700%E8%90%AC%E3%80%80%E5%A4%9A%E9%81%8E%E7%89%B9%E9%A6%96
中小學因為有薪級表bar死,所以管理層無得咁做.
無左薪級表保護既社福界點肥上瘦下應該唔使介紹啦?
唔係唔講得, 攞d 證據出來,唔係得d 傳聞就當真啦。
各行各業有邊個做前線唔辛苦? 要x 唔x d 肥上瘦下既 高層, 係度鬥前線邊個淒慘d, 邊個仲未去到乞食, 有意義咩?
如果好似你咁講都入到職,係咪反映緊咁高薪厚祿都吸引唔到d 叻人入呢行呀? 得返d 蘿底橙肯入行?
教師? 算鳩數啦,識人做過教師分享過經驗
perm位極少,contract位一個唔岩就bye bye
校長玩哂,家長玩哂,細蚊仔難頂,仲要績效指標全部量化哂,教師有得反抗咩?
教學又係你,帶活動又係你,admin野/paperwork又係你,出卷改卷都係你
想做第二個林老師既咪即管入行

我認為真正要改革既係辦學團體,正宗山寨王黎
巴打你走先
不過無人幫你頂住
頂乜撚? 當今既教師係好做就唔會淪為籮底橙
廿幾年前上左位果班perm老屎忽就好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞