香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
你冇辦法改變人地點諗,當香港人將工程同地盤自動劃上等號既時候,你想形象好都難。香港地就係講包裝

外國唔似得香港工程界咁單一得建造業,自然就唔會有工程等同地盤既刻板印象。所以工程師係好受社會尊重
有d工係一定有長約好D
醫生、消防、警察係應該要
教師就兩睇,如果全部都係合約香港教育會更崎型
行行都辛尻苦架啦,講到自己果行最辛苦咁
你話教師人工高,假期多,人地冇付出既咩
佢既意思唔係咁,係想講香港人已經演變到淨係識諗錢
以前黃金時期唔愁錢,因為私人市場出手高,大家冇左人工低既問題就可以根據自身能力揀行業
宜家私人市場出手低,份糧連家都未必輕易養到,唔係狗衝公務員就係狗衝某幾個正常人工既行業(FG起薪>20k).但係太多人其實好討厭份工,又冇能力handle,結果愈做愈多問題
聽老母講以前好似係冇能力的人先做政府工
有能力的人喺私人市場每年出十幾廿個月糧
而家就調返轉有能力的人去做政府工
同埋我諗未必係私人市場出手低
而係成個香港回歸後根本冇進步過
再加上一堆中國人湧入香港頂爛屎
有料的人真係入政府輕輕鬆鬆袋幾萬好過喺私人市場做
宜家邊度仲有每年出十幾廿個月糧既私人工? 有既話根本就冇咩人會想做政府工
金融海嘯之後既ibank已經冇左呢支歌仔唱
講起p fund 班教師又會扮睇唔到
然後再話教師福利少
無私人工年年兩三個月紅花+雙糧
我諗班教師連銀行無左雙糧差唔多十年都唔知
咁我又覺得公務員好啲
P fund 最多供15%
公務員有機會上25%
P fund 雖然保證年年有5%增長
但要keep 儲備
所以出邊人人賺雙位數字mpf 增長
P fund都仲係得5% 增長
你做夠35年
當你十萬人工
政府每個月幫你入二萬五落mpf

同樣人工打私人工
公司幫你供千五蚊咁大把
私人工兩三個月花紅都唔係guaranteed,job security又低
唔係top果班每個月6位數以上既料既話真係做政府工好過
你有爬到政府首長級/問責官員既料,出面做私人工閒閒地幾個double
醫護已經係例子,拎到專科資格之後冇人想留HA,AC/Consultant果班走得既都走左
都係work load 同錢嘅比例問題,你覺得咁嘅價錢做咁多野係值嘅就會留係度,唔值就自然有離心力走去第二度。當然有人係興趣使命感重要d,多數都係睇錢份上。
純粹睇錢份上係97後既產物
adopt哂中國美國果種金錢至上既價值觀
香港人整體趨向都係咁
呢種價值觀好危險
但反觀各大既BEd都好易入
Grad左又唔難搵教席
變相師資會好參差 未必係提高左
好心你地班仆街咪撚覺得做老師好易啦
日日都唔撚夠訓
又大撚把野要做
你地講撚到唔值咁嘅人工
咁你係咪識教呀?識嘅咪入行囉
唔識教育呢行嘅同我收皮啦

利申:非教大公大啲濕9教育degree畢業
有料學生唔等於有心/有能力做教師
家陣香港既社會風氣變到咁純睇錢,比呢班人入行面對下工作現實,做唔夠一年就會頂唔順即quit

情況就會似呢幾年入行既護士咁,頂唔順既quit,死都要眷戀份人工既就不斷製造災難

咁樣係冇改善到教師質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞