香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
無錯大家GM但科主仼就要做多啲野
sgm係爆多野做有好多人寧願唔升繼續留係gm max pt食通脹加幅
識好有多有心機教嘅老師都冇上位
班垃圾老屎忽老師就上晒位
同big4比真係傻咗
我識人頭幾年返big4 朝7晚1
其實就算唔上位老師既人工已經好唔錯
點會冇競爭
依家就算唔係學券制,所有學校都想收多d 叻學生架啦,除非另類玩法收SEN拎津貼
只不過係行學券制會搞到個系統立立亂,EDB d人唔想有手尾跟同冇能力搞咁大壇野姐,專心賣港好過啦
peak ge話晚1 算早走喎
不過捱到5年都穩4皮,同老師差唔多,ok啦
中學有個老師咩都攬晒嚟做
一年比一年瘦
有暗示過得三萬
睇見香港社會被一小撮人出賣同操控
下一代越黎越多大陸喱
唔同你講錢唔通同你講心?
算鳩數啦
乜都賴做行政工作
唔洗做行政班教畜只係少一份野做
而唔代表會認真教學生
新入行果批大把係咁
上左位無咁多時間對學生
真係鐘意教書好多時比副校佢都未必做
零願做老散教書
唔貪心7皮都夠用啦
我係話冇咩競爭
唔係冇競爭
因為公校的競爭只係搶好學生 搶唔到對校長黎講都冇咩所謂
而私校之間的競爭係好明顯
搶肯比錢的學生家長
係social media po吃喝玩樂又話人得閒 po做野又話人好呻辛苦
諗起以前中學教數嗰d hea到
計唔掂條數都唔會覺得慚愧
自己出份卷d數都計唔番先好笑
問佢地數就hea下你咁
照住d worked example抄完上黑版就叫教完
中學教師真係好撚好做
利申: band 1頭
籮底橙?年年幾多人入教大想做老師
其實而家好多都電子化
已經少咗好多行政嘢做啦
想講,教師最大工作量係行政。。。。
你要了解多啲教育界先
以前間中學校長ABC grade要督數
個個老師都博晒命

利申:學校年年有10A同7A
咁入教大果班又係咩水平既人?
籮底橙就籮底燈啦
現今私校呢套WORK都要靠官津校既存在先得。正因為免費教育普及化令到有要求同「高人一等」(自認)的家長轉投私校,私校先有生存空間。如果全部或大部分官津校改為私校模式,市場上並無咁多中產以上的家長能夠養活呢批私校。最終勁既私校仍然優質,但差既私校就會被市場淘汰,咁香港既窮人就無書讀。
呢個並唔係我9嗡,識香港教育史既就知呢個係70年代以前既狀況。1971年以前並未有免費教育,當時既私校大多被稱為「學店」,質素參差。而傳統名校則多數在教會補助下生存,學額不足,競爭激烈。就係呢個窮人無書讀既背景下先出現津貼學校既興起。
而家搞津校私校化既回頭路,都要睇下個社會係變左,WORK唔WORK?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞