香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
唔想講太多, 免得又變哂命post.
但多得我老細, 我搭車邊入到官場同富豪圈子。我o既客源大多都係佢擔保射過黎。
你認為一個老粗可以接到呢班人o既job?可以出席佢地o既宴會同得到佢地信任?
我自己都係degree 出身,也有engineering底。老粗只係工作上需要,同時我唔覺得扮哂書香世代係叫高人一等。 如何真正高尚係人格,内心, 同內涵,即係點樣做人處事同學識。
離開應酬同工作,或就算同班上流包括專業人仕係私底下gathering你估個個都文學書卷? 咪一鳩樣粗口横飛淫亂口賤。。?
係我地o既世界,只有formal或casual.
要formal時, 就自然會包裝得非常正經,文雅。 要clubbing時你扮乜撚野正人君子前世未比人屌柒過咩?
只要校長肯,可以請一個無教育文憑既外人入班教

老師有呢個人工只係因為兩個字,制度
見到有人負責做就要當埋自己做左架喇,唔係點數咁多duties比人聽
咩叫入侵,你唔係做埋其他人既野,你係以為自己已經做埋人地個份,你見到人地監工,見到人地夾訊號系統,就數出黎當係自己個duties,你覺得無誇大成份?你咁教自己D學生?

我都寫左好多次,係咩令你覺得教師係教書only?憑咩同唔洗做admin既專業人士比?
同埋如果你覺得其他專業人士唔洗做admin,只係你眼界狹窄

係人都知長假唔係放晒,你班友成日提住做乜撚?就算長假日日番又點?有人工架喎
何況假期番得幾多日?何必處處放大?
你好令人反感,處處誇大
校董會拎簽名,叫人簽約都數出黎當係自己duties??

假期減少又點,有人工出架喎
可能你唔熟工程
上面講既野一個Facility management系統就可以做到曬
而且係sub contractor做,呢啲野唔使client自己入

幾時安裝保養到期

用主任50%時間同請一個FM管理工程師差唔多價
唔係果個專業又拎到相對人工,重有乜要求?
其實好神奇
我做過唔同學校(supporting staff)
得出嘅結論係
越勁嘅學校啲老師越早走人
只有band 2/3先會留得夜過校工
Band 1嗰啲反而5點前自動消失

中學比教畜夾埋個肥婆屈過
最憎嘅職業就係中小學教師

除左有好多hea教嘅冗員之外
好多(多過一半)都係好撚偽善 個人又假
或者成日踩/欺壓學生去鞏固自己嘅權威同尊嚴

仲學人做老師痴孖筋
問題係中小學教師係公務員。唔能夠 淘汰唔適合做教師既人,令教育質素無法保證。

中小學教師壓力大,講到尾就係因為benefit太好,合約教師好驚被炒就損失現在生活質素,令心理壓力好大。。。

如果你搵一萬幾千一個月,你工作仲邊有壓力,根本唔想做就可以隨時走,香港失業率低到hihi
明明老師係教學科知識 正當價值觀
但有d教畜偏偏鍾意屈人, 針對, 亂尻咁鬧學生
有d直頭欺凌學生
細細個有陰影嘅話真係好影響心理發展
呢d教畜真係唔死都冇用
又一個child 登仔9up當秘及post
佢真係好誇張,但就係因為佢,你先可以明白到,點解老師會自殺,因為教育界好多都係將一件小事無限放大,跟住比自己壓力。果啲咩跟進,確定時間,視察之類,其實就係同工程佬見個面咁上下。就係因為其實佢地行政工作根本唔多,所以好多細雞野佢都要數出來,與其話行政工作多,我覺得係工作效率低更合適。所以,好多校長都迫佢地做更多,老師就覺得佢地承受唔到,就跳樓,佢地認為工作太多,但佢地重來無意識過工作效率呢個問題。
佢講嘅所有嘢大部分都係聯絡同統籌
每嘢樣都只係掂到皮毛
然後就幻想自己深入做咗
比如監察施工 我真係想知佢監到啲乜
你同佢講佢只係識皮毛,佢唔信ga,總之就識好多野啦。佢講醫護同教師一樣都係一畢業做果行,問題係教師係教人唔係救人,救人咁專業緊係一畢業就操啦,教人呢係要有歷練,連社會都未踏出過,然後放大自己能力,走去教人,咁唔奇怪?教知識可以,教做人差咁d。
同埋一個行業一個技能專唔專業係睇你個技能係市場上易唔易被人替代,教師同醫護邊個易被替代,都唔使多講。
一講假期未避重就輕,你試過一年得十幾日annual 未先,有2個月假嘅工,你未當你果2個月嘅work load shift 左去平時囉,香港成個打工文化都係變態,但係放大自己嘅duty ,講到好忙,就係扮工,然後周圍同人講自己做好多野,好辛苦,就真係如題一般形。
你做嘅野唔係處理工程,係做業主代表做聯絡同跟下進度,你話你無入侵他人專業,但係你就講到可以做人地專業嘅野>處理工程,你嘅講法正正就係工程野連老師都做到,不如請老師起樓啦唔好放到咁大,你估其他專業唔使做下欄野雜務?我真係好好奇你點教學生做人。
你繼續活係你個象牙塔入面呻啦,睇見你d回覆真係覺得香港教育好大鑊。
佢講到自己可以"入侵"人地專業就知係真心膠黎
人地整好晒成份contract同施工流程比佢, 佢幫手拎比人簽名核對都好意思衝出黎拎credit
就算老師放假有一半時間要番去都仲係好撚多, 要番去做都唔洗次次朝8晚5啦
公務員體制 萬惡

應該全部工都合約制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞