香港成個教師制度 都崎型

436 回覆
1697 Like 154 Dislike
淨係家長已經唔易搞啦
香港人已經出曬名麻煩
老師教書仲要教埋仔
仆街校長仲要佔大多數
做老師有幾舒服
樓豬正宗柒頭 講到咁易咁高人工 你唔去做?
2成合約制太少 直資多啲 合約制好呀 睇表現有冇得留 又可以節省成本 做其他發展 幫到學生學校 汰弱留強
我唔係護士,唔識答,不如你提供返個%比我參考?
不過唔識做護士就等於唔夠人地專業,咁霍金唔識洗廁所就應該唔夠清潔工人專業了。
合約制咪解決緊問題 減人工 可以增人手 請TA 又可以汰弱留強
有it狗
即係雜項部
咪佢地做囉...

伸利it狗
學校有TA有普通文職
咩係乾收銀?
罰睇上面,行政工作佔用時間。
Consultant
問心自己知就得啦
你個D不合邏輯既例子都on9,為人師表少少邏輯都無?
用番行業相比,科學家識唔識洗廁所?清潔工人識唔識做科研?心照。

護士未必可以教得好,但至少教到
教師

點解覺得專業係無分程度呢?你D邏輯咁樣希望你唔係教數理科
你個態度擺出黎似講到辛苦到天上有地下無咁果下可怕。
你仲留係依個行業,你就應該諗點生存,好多行業都係有難捱嘅地方,都係諗到點生存。
我真係好好奇你除左做老師之外,仲出過社會做過咩長工?
永遠教畜果班就逗最多人工
最為學生果班就做到五勞七傷心理壓力最大比人捽數玩小圈杯鳩佢
Hello,認真想知咩工程咁複雜
老師同護士同級? 護士係A&E cpr 救人 老師係到改簿 救人命嘅職業 除非你係孔子 唔係你覺得改一萬本簿重要過你老母條命? 消防救護就同護士同級 你用成績同人工定義?你搵一億 有 Nobel price 換唔換一條人命?
舊校舍通常有擴建過,新舊校舍D線路系統未必MATCH,好容易出事,例如火警誤嗚、爆水管屎渠。
舊校舍1973年前落成仲死,連消防哂水都無。
如果撞正果期大換冷氣機甚或重鋪地板、運動場仲死得人
有開過下追悼會,都應該識咩係乾收銀掛
唔夠專業嘅持牌sales 出面個個都係咁
有人不等於我。有老師識整是例外,不是常態。你知以前有好多D&T老師係工場出身。
同埋個POST既重點係講行政工作佔教師好多時間,影響教學
係呀 但好似一個正常人讀一年文憑可以教書
呀唔係 係任何人都可以 你睇下補習社
註冊護士好似要3年加一千幾hrs 實習
唔追POST。
早就講左,學校如大部分變私校或直資搞汰弱留強,恐怕無書讀的是基層。
咪講左,即係返去1971年之前。用市場制度係可以分優劣,不過得益既係有錢既人,窮人連而家公營水平既教育都得唔到。
sorry認真唔明你既role有咩做
監工?你識? 係咪睇下D冷氣開唔開到?
線路系統?你做design做入則?
其實做下contact person點解可以用你咁多時間
我認真唔明喎,有冇例子實質用幾多時間
學校野聽你講完都係D細微到不得了既工程

路過行上二樓睇下冷氣裝成點?
學校咪得一兩個IT助理,校長永遠係問呢句,NON-PROFESSIONAL GRADE孭唔孭得起呢單野(呢隻鑊)。佢出事,你負責老師孭架! 如果將一切交給命運,呢位老師的確係可以交比人唔FOLLOW既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞